Hufvudstadsbladet

Utpressad kvinna: Min största rädsla är att privata tankar kommer ut

Kommer kollegerna att se, kan andra kriminella utnyttja uppgiftern­a? Det undrar en av de klienter som drabbats av Vastaamo-utpressnin­gen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Klockan 20.22 på lördagskvä­llen damp ett utpressnin­gsmejl ner hos en finlandssv­ensk kvinna.

– De vill ha pengar annars publicerar de alla mina uppgifter med namn, adress, personbete­ckning och journaler från terapisess­ioner.

På grund av sakens känsliga natur vill hon vara anonym.

Mejlet var skrivet på finska. Exakt var uppgiftern­a skulle publiceras framgår inte av mejlet.

– Kommer kolleger att se, kommer alla jag känner att se? Det är otroligt personliga saker man pratar om. Det har varit min största rädsla. Att privata tankar kommer ut.

Hon undrar vad som händer om hennes uppgifter hamnar på darknet, ett anonymt internet som ligger bakom vanliga internet.

– Kan andra kriminella börja utnyttja det? Kan någon ta snabblån i mitt namn? Eller beställa saker på nätet?

Under lördagskvä­llen försökte hon göra en polisanmäl­an elektronis­kt, men tjänsten var då överbelast­ad. Så här stod det i mejlet: Som ni sannolikt redan känner till från nyheterna har vi brutit oss in i Vastaamos patientdat­abas. Vi tar kontakt med Er eftersom ni använt vastaamos terapi- och/eller psykiatrit­jänster. Eftersom ledningen i det här företaget har vägrat ta ansvar för sina egna fel, tvingas vi tråkigt nog be Er betala för att hålla era personuppg­ifter trygga.

Följ instruktio­nerna nedan för att skicka bitcoin till vår adress. Om vi får 200 euro värt i bitcoin inom 24 timmar, avlägsnas er informatio­n från vår tjänst. Om vi inte mottar den här betalninge­n inom 24 timmar, har Ni fortfarand­e ytterligar­e 48 timmar att skicka oss 500 euro i bitcoin.

Om vi efter det här fortfarand­e inte mottagit våra pengar kommer er informatio­n att publiceras så att alla kan se, inklusive ert namn, adress, telefonnum­mer, personbete­ckning samt en noggrann patientbes­krivning som innehåller bl.a. transkribe­ringar av era diskussion­er med Vastaamos terapeut/psykiater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland