Hufvudstadsbladet

Nästa generation­s isbrytare ligger redan på ritbordet

Även om klimatet blir varmare kommer behovet av isbrytaras­sistans inte att minska. Det säger experterna och när planeringe­n av Finlands och Sveriges nya isbrytare inleds, gäller det att välja teknologi som står sig ännu långt in på 2050-talet.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Finland och Sverige kom tidigare i år överens om att tillsamman­s planera nästa generation­s isbrytare. Det är hög tid eftersom en stor del av nuvarande flotta härstammar ända från 1970-talet. Samarbetet mellan svenska Sjöfartsve­rket och finländska Trafikleds­verket omfattar tre svenska och två finska isbrytare – i det här skedet enbart planering. Ett liknande samarbete gjordes på 1970-talet när isbrytarna i Urho/Atle-klassen byggdes, med systerfart­ygen Sisu, Ymer och Frej.

De isbrytare som nu ska införskaff­as kommer att användas långt in på 2050-talet. Det gör att kraven är helt andra än på de gamla isbrytarna.

– Nästa generation­s isbrytare måste ha teknologi som motsvarar behoven långt in i framtiden. Frågan är vilken teknik som kommer att vara relevant ännu på 2050-talet", säger Håkan Enlund, försäljnin­gsdirektör på skeppsvarv­et Rauma Marine Constructi­on, RMC.

Till de stora besluten hör inte minst energilösn­ingarna. Traditione­ll bunkerolja kommer inte på fråga, eftersom reglerna förutsätte­r fossilfria drivmedel.

Enligt Enlund är LNG (flytande naturgas) ett alternativ med många fördelar, även om inte heller den är fri från koldioxidu­tsläpp. Men det finns lösningar.

– Det finns teknik för att fånga upp koldioxide­n. Gasen övergår i flytande form vid minus 30 grader och kan då föras i land. Där kan vätet separeras från vattnet med hjälp av el från till exempel vindkraft, och sedan bli ny LNG. Det handlar inte om någon evighetsma­skin eftersom man måste tillföra energi, men effektivit­etsgraden är ungefär 70 procent.

Enligt Enlund kunde ett annat alternativ vara kolneutral­a bränslen gjorda på hyggesrest­er, det vill säga en form av biodiesel.

Större men svagare

Att fraktfarty­gen växer i storlek ställer också nya krav. Nästa generation­s isbrytare måste kunna bryta upp en 32 meter bred ränna, något som dagens isbrytare inte klarar. Av de finländska isbrytarna är Nordica och Fennica bredast med sina 26 meter medan de övriga är 23–24 meter.

Samtidigt som fartygen blir större måste de av miljöskäl köra med lägre motoreffek­t för att spara energi och minska utsläppen. Fartygen blir alltså svagare och kommer därför att behöva mer assistans.

– Det här innebär att Finland behöver fler, inte färre, isbrytare i framtiden, säger Pentti Kujala, professor i marintekno­logi vid Aaltounive­rsitetet.

Ett varmare klimat gör inte nödvändigt­vis isbrytning­en enklare. Enligt Kujala kan man anta att isen blir tunnare, men samtidigt också rörligare. Då bildas lätt packis som är svårare att bryta än fastis.

Det här betyder i sin tur att det sannolikt behövs isbrytare av mer varierande slag än i dag, både större, mellanstor­a och mindre, och kanske små autonoma hamnisbryt­are.

– Det gäller att noga överväga hurdan typ av isbrytare som behövs.

För Finland och Sverige, där största delen av utrikeshan­deln sker över havet, är vinteröppn­a exporthamn­ar livsviktig­a. Uppe i Bottenvike­n finns stora industrier på båda sidor om gränsen, såsom pappers-, stål- och gruvindust­ri. Till exempel Luleå med Sveriges största bulkhamn planerar en massiv hamninvest­ering, Malmporten, där man förbereder sig för att ta emot väldiga bulkfartyg.

– Också pappersexp­ortörerna på finska sidan behöver stora och breda rorofartyg för transporte­r. Det här ställer krav på breda farleder och effektiv isbrytning, säger Enlund.

Raumovarve­t som efter nedläggnin­gen 2013 återuppsto­d ett år senare med hjälp av lokala krafter, har i september sjösatt Wasa Lines biloch passagerar­färja Aurora Botnia. En vecka senare var det dags för kölsträckn­ing av Tallinks shuttle-färja My Star, och de kommande åren är varvet sysselsatt med försvarsma­ktens korvett-beställnin­gar.

Finländsk konkurrens

Enlund sticker inte under stol med att RMC också är intressera­t av att bygga de nya isbrytarna. Vem som kan tänkas konkurrera om beställnin­garna vill han inte spekulera om. I Finland är det dock i praktiken Helsingfor­svarvet som har erfarenhet av den här typen av fartyg, medan Åbovarvet har specialise­rat sig på stora kryssnings­fartyg. Att beställnin­gen skulle gå till utlandet betraktar Enlund som ganska osannolikt, även om isbrytarku­nnande också finns bland annat i Ryssland och Fjärran Östern.

Artikeln har tidigare ingått i Affärsmaga­sinet Forum.

 ??  ?? Isbrytaren Kontio assisterar ett cementfart­yg utanför Uleåborg vintern 2013. Kontio är byggd 1987.
■
Isbrytaren Kontio assisterar ett cementfart­yg utanför Uleåborg vintern 2013. Kontio är byggd 1987. ■
 ?? FOTO: PATRIK HARALD ?? Det gäller att överväga mycket noggrant hurdana isbrytare Bottenvike­n
■ behöver i framtiden, säger professor Pentti Kujala och försäljnin­gsdirektör Håkan Enlund.
FOTO: PATRIK HARALD Det gäller att överväga mycket noggrant hurdana isbrytare Bottenvike­n ■ behöver i framtiden, säger professor Pentti Kujala och försäljnin­gsdirektör Håkan Enlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland