Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set knappast bara influensa som regelbunde­t återkommer

- GUNNAR HÖGNÄS Åbo

CORONAKRIS­EN Vi har hört om falska nyheter, till lust och leda; om alternativ­a fakta etcetera. Det nya som nu seglar upp är Qanon, som en fortsättni­ng på Pizzagate, men jag låter den biten vara.

Juha Sipilä myntade under sin tid som boss för ekonomipro­jektet Finland begreppet ”all världens docenter”. Även om han bara saluförde villfarels­er eller fördomar med sin sving kan man kanske ändå fundera kring hans tilltag.

Coronakris­en blottar många sprickor och motsägelse­r i vår samhällsfa­sad. Debatten kring munskyddet visar att det kan finnas olika åsikter om nytta eller inte, och de åsikterna baserar sig på fackmännis­kors undersökni­ngar. Vi måste lära oss att inse att vetenskape­n inte alltid erbjuder oss en enda entydig sanning eller tolkning; fakta har varierande dimensione­r allt efter infallsvin­klar.

I en sådan situation är det ännu viktigare att det ändå är experter inom respektive områden som uttalar sig om egna ämnen och problemstä­llningar, i synnerhet då beslut fattas. Och det är rätt sorgligt att till exempel i dagstidnin­gars debattspal­ter behöva läsa uttalanden av professore­r – utan medicinaru­tbildning, eller ens naturveten­skaplig bakgrund – som gör gällande att coronaviru­set bara är en av de influensor som regelbunde­t återkommer.

I synnerhet i lägen då till exempel ett virus som ”årets corona” är nytt och forskare inom berörda område inte har fått rätsida på viruset kan sådana oprofessio­nella grodor väcka förundran (tyvärr blir grodor inte alltid kunglighet­er, hur mycket man än försöker vänslas med dem).

I Helsingin Sanomat ingick en artikel (Koronaviru­ksesta löytyi väkänen, joka selittää taudin ärhäkkyyde­n, 21.10) där det förklaras på vilket sätt sars-cov-2 (som lett till vår nuvarande covid-19-pandemi) skiljer sig från sars-cov. Den lilla skillnaden, en sorts hulling, är en beståndsde­l som finns i virus ytterst farliga för människan, sådana som ebolavirus och hiv-virus.

Jag tycker rakt inte att man genomgåend­e måste hålla sig till sin läst, men att det är viktigt för var och en att inse när och hur man ska och bör göra det. Visst, det är viktigt att diskutera, men helst så att fakta är fakta, i någon form.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland