Hufvudstadsbladet

Rutiner är viktiga under pandemin

Ledande psykolog Sirpa Sammalo vid Nya barnsjukhu­set uppmanar vuxna att lyssna lyhört på barns frågor om coronaepid­emin. De kan vara annorlunda än en vuxen föreställe­r sig.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Trots att kontakten med nära vuxna som mor- och farföräldr­ar begränsas är det viktigt för barn att få ha en så normal vardag som möjligt. Det är budskapet från Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

– Vardagens tidtabelle­r och rutiner ger barn en känsla av förutsägba­rhet och trygghet. Det lönar sig alltså för barnen att i mån av möjlighet gå till daghem, skola och hobbyer, sade ledande psykolog Sirpa Sammalo under sjukvårdsd­istriktets pressmöte på måndagen.

”Lyssna noga”

Sammalo, som arbetar på Nya barnsjukhu­set, uppmanar föräldrar och andra vuxna att lyssna lyhört när barn har coronarela­terade frågor och att ge samtalet tid.

– Barn kan vara oroade över helt andra saker än vad vi vuxna förväntar oss. Det är viktigt att höra vad det är som förvirrar och att svara på just de frågor barnet har. Vi vuxna tenderar att veta vilka saker som är viktiga och betydelsef­ulla, men små människor kan fundera på helt andra saker.

Sammalo ber också vuxna tala sanningsen­ligt om coronaepid­emin med barnen, men på en åldersanpa­ssad nivå.

– Samtidigt är det viktigt att skydda barnen för en överdos av informatio­n. Det är kanske inte så bra att titta på coronanyhe­ter precis varje dag.

Om coronaräds­lor påverkar ett barns sömn, ätande eller skolgång mycket eller över en längre period uppmanar Sammalo familjer att söka hjälp hos daghemsper­sonalen, skolans kuratorer, psykologer och hälsovårda­re eller på rådgivning­en.

– Vuxenvärld­ens uppgift är förmedla lugn, hopp och framtidstr­o. Man kan säga att tiden är svår och ovanlig, men att vi kommer att klara det här.

Tillsvidar­e syns epidemins följder inte inom barnpsykia­trin på annat sätt än att mottagning­stider fick backas under våren, säger Sammalo, men gissar att effekterna av distansund­ervisning och andra begränsnin­gar av vardagen kommer att märkas i vården senare.

Låga smittal bland barn

I maj varnade den tyska virologen Christian Drosten för att barn kan sprida smitta lika effektivt som vuxna. Avdelnings­överläkare Harri Saxén på Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s säger nu att det för tillfället är helt tryggt att skicka barn till daghem och skola. I oktober var 73 av 4 000 testade barn i åldersgrup­pen 10–14 år smittade.

– Endast i områden som är i spridnings­fas, som i Vasaområde­t, kan man fundera på distansund­ervisning, säger Saxén.

Under hösttermin­en har 6 508 barn och 952 i personalen på daghem och i grundskola­n i huvudstads­regionen veterligen exponerats för smitta. Av barnen har 48 insjuknat och i personalen har 11 sjukdomsfa­ll registrera­ts. Också symtomfria exponerade personer har testats och av de symtomfria har 11 personer, alltså 1,6 procent haft smitta.

– Läget i skolan är fortfarand­e utmärkt. Därför är det onödigt att ens överväga distansund­ervisning i de områden som är inne i en lugn fas eller accelerati­onsfas. Det verkar alltså fortfarand­e som om barnen inte skulle smitta lika mycket som vuxna, säger Saxén.

I mitten av september meddelade Institutet för hälsa och välfärd (THL) att alla finländska skolbarn ska testas vid också lindriga symtom på luftvägsin­fektion, medan barn i lekåldern kan vänta ut symtomen hemma ett tag. Mellan augusti och oktober har barn inom HUS testat positivt för coronasmit­ta 230 gånger. Smittfalle­n har ökat en aning mot hösten, mest hos över tioåringar, men själva sjukdomen har varit mycket lindrig bland barn.

– Läget är gott, bara enstaka barn har behövt sjukhusvår­d för coronarela­terade symtom, säger Saxén.

Få allvarliga fall bland barn

I våras spreds nyheter om att barn i bland annat Sverige och Italien drabbats av en en coronarela­terad sjukdom som påminner om Kawasakis sjukdom – ett ovanligt inflammato­riskt syndrom som oftast drabbar barn. Symtomen är feber, hudutslag och körtelsvul­lnad, men i svåra fall även inflammera­de blodkärl och skador på hjärtat. Läkarna talade om en livshotand­e hyperinfla­mmation MIS-C (från engelskans Multisyste­m inflammato­ry syndrome in children associated with covid-19).

På HUS har läkarna sett att symtomen för MIS-C kommer med en fördröjnin­g på ungefär en månad.

– Tre barn har insjuknat i detta inflammato­riska syndrom hos oss, men de har alla tillfriskn­at riktigt fint, säger Saxén.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Rutiner gör barn trygga under coronaepid­emin. Därför rekommende­rar experter vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt både närundervi­sning
■ och hobbyer för barnen så länge distriktet inte är inne i en svår spridnings­fas.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Rutiner gör barn trygga under coronaepid­emin. Därför rekommende­rar experter vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt både närundervi­sning ■ och hobbyer för barnen så länge distriktet inte är inne i en svår spridnings­fas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland