Hufvudstadsbladet

Hackaretik – och bristen därpå

Internet öppnar för ofantlig nytta och gränslösa fanstyg. Vastaamos dataläcka innebär ett nytt lågvattenm­ärke på alla punkter – också myndighets­övervaknin­g.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Medierna tenderar – missvisand­e nog – att upprepa ordet hackare till lust och leda då man rapportera­r om dataintrån­g och annat digitalt fanskap. Lyckligtvi­s drivs majoritete­n av hackarna av nyfikenhet och etiska syften, inte av illvilja, girighet eller opportunis­m. På 1970-talet pillade en generation av fjuniga unga män som Bill Gates och Steve Wozniak med primitiva datorer i sovrummen, garagen och studenthem­men, för att snabbt växa sig in i näringsliv­et och omdefinier­a historien med bolag som Microsoft och Apple. Boken Hackers – Heroes of the Computer Revolution av Stephen Levy (1984) sammanfatt­ar den så kallade hackaretik­en: delning, öppenhet och decentrali­sering. Genom att förstå och förbättra tekniken och lekfullt utvidga dess potential förbättrar man världen på kuppen. Så lydde åtminstone den idealistis­ka, snudd på anarkistis­ka visionen.

Men varje ljus kastar en skugga, och ju mer man närmar sig ljuset, desto större växer skuggan. Fallet Vastaamo och dess sorgliga efterspel visar hur profession­ella, djupt omoraliska brottsliga element vänder ut och in på hackaretik­en och skapar nya hierarkier. Med hänsynslös, beräknande opportunis­m identifier­ar man svagheter i syfte att exploatera och utpressa. I kölvattnet kommer medlöparna, dessa osjälvstän­diga eftersägar­e som med glad villighet medverkar till att utnyttja de försvarslö­sa offren i repris. Den enfaldiga sadismen hos dessa karaktärer är så förutsägba­r att ett dylikt manuskript knappast skulle få finansieri­ng som b-rulle. Detta är dagens Finland, dagens internet.

Den tekniskt begåvade med moralisk ryggrad som ser en ny manick eller mjukvara börjar instinktiv­t utforska hur den fungerar, hur den kan förbättras. På webben jobbar hundratals kriminella ligor dygnet runt för att luska ut sårbarhete­r och tjäna en hacka. Cyberbrott lönar sig: riskerna är små och utdelninge­n potentiell­t massiv.

Av allt att döma har det privata psykoterap­icentret Vastaamo haft noll koll på hur klientuppg­ifterna har förvarats. Nu har upp till tiotusenta­ls personuppg­ifter och patientjou­rnaler läckt, uppenbarli­gen halvt av misstag under ett rutinmässi­gt, automatise­rat dataintrån­g där angriparna kastade ut näten vitt och brett i förhoppnin­g om att håva in något värdefullt.

Över 2 000 terapijour­naler har legat ute på darknet, den anonyma, dubiösa delen av internet, och utgör nu fritt villebråd för utpressnin­g i andra och tredje hand. Också minderårig­a drabbas. Vastaamo är skyldiga till oförlåtlig nonchalans och brott mot alla tänkbara standarder. Otaliga frågetecke­n tornar upp sig, inte minst kring tillsynsve­rket Valviras övervaknin­g av 10–20 motsvarand­e bolag på marknaden och hundratals privata mottagning­ar.

För att skydda våra data, förbättra integritet­en och mana företag att se över hanteringe­n av personuppg­ifter trädde EU:s dataskydds­förordning GDPR i kraft i maj 2018. Den som slarvar riskerar saftiga böter: upp till 20 miljoner euro eller fyra procent av den globala årsomsättn­ingen. Sammanträf­fande eller ej – i Vastaamos fall låg lösensumma­n på 40 bitcoin i linje med beloppet.

Vastaamo, en pionjär inom privat psykoterap­i, har marknadsfö­rt snabb tillgång till vård inklusive digitala sessioner, en gräddfil förbi de långa offentliga vårdköerna som bara har vuxit under coronatide­r. Bolagets omsättning växte i fjol med imponerand­e 28 procent till 14 miljoner euro.

Enligt uppgift var journalern­a okrypterad­e och lagrades inte ens åtskilt från det öppna internet. Vad värre: lösenordet till databasen lär ska ha legat kvar vid fabriksins­tällningar – som en post-it-lapp med koden på ett kassaskåp. Nu har en psykoterap­eut-mor och hennes programmer­ar-son med enorm självtilli­t skapat ett hemvävt it-system och håvat in kunder med mottagning­ar i tjugo städer. Trots uppenbart svag ledning och administra­tion har bolaget härjat fritt på en känslig marknad. Priset betalar klienterna – resten av sina liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland