Hufvudstadsbladet

Patientdat­asystem övervakas inte utan anmälan om fel

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Psykoterap­icentret Vastaamo granskas nu av Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n. Enhetschef Kaisa Riala vill se fallet som en lärdom för att något liknande inte ska kunna ske igen. Men bara en anställd ska sköta övervaknin­gen, och för mindre aktörer räcker det med enbart en anmälan – ingen kontroll av systemen görs.

– Det här är ett grovt brott som riktar sig mot patienter som också i övrigt har haft sådana sårbarhete­r som har fått dem att söka sig till psykoterap­eutisk vård, säger Kaisa Riala, enhetschef vid Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira.

Uppgifter om dataintrån­get hos psykoterap­icentret Vastaamo blev offentliga förra veckan. En eller flera gärningspe­rsoner har kommit åt tiotusenta­ls patientjou­rnaler, och både företaget och privatpers­oner är utsatta för utpressnin­g.

Då fallets omfattning klarnade under helgen och också regeringen sammanträt­t om fallet, meddelade Tillstånds- och tillsynsve­rket på måndagen att man inleder vad man kallar ett brådskande övervaknin­gsförfaran­de av Vastaamo.

Enligt Kaisa Riala handlar det om att säkerställ­a att Vastaamos patienter får trygg och ändamålsen­lig vård och att den fortsätter trots allt – samt att patientdat­asystemet nu är säkert så att nya läckor inte kan inträffa.

Verket har aldrig hittills behövt ta till ett sådant förfarande i frågor som gäller datasäkerh­et, uppger Riala. Fallet är exceptione­llt.

Kan det finnas liknande sårbarhete­r hos privata eller offentliga aktörer? – Jag skulle inte vara oroad över patientdat­asystem på den offentliga sidan där kraven på systemen och kriteriern­a på vad de måste klara av är av en helt annan klass är hos de små privata aktörerna, säger Riala.

Riala vill att Valvira ska ta lärdom av fallet Vastaamo för att säkerställ­a att något liknande inte ska kunna ske en gång till.

På tillsynsve­rket är överingenj­ör Antti Härkönen ändå den enda anställda med ansvar för att övervaka systemen. Både lagstiftni­ngen och resurserna utgör enligt honom hinder för en mer förebyggan­de verksamhet.

Som det är i dag behöver alla aktörer meddela verket när ett patientdat­asystem börjar användas. Systemen delas sedan in i en A- och en Bkategori. Som A räknas alla dem som finns inom det så kallade kanta-systemet, som exempelvis Apotti.

Innan de kan börja användas krävs en kontroll gjord av Folkpensio­nsanstalte­n och också en utomståend­e validering.

För B-systemens del räcker det däremot med anmälan. Sedan är det på tillverkar­ens ansvar att allt fungerar.

Aktörerna är skyldiga att rapportera till Valvira om det uppstår avvikelser. Det här har gällt exempelvis Vastaamo.

– Efter det kan vi be om utredninga­r över vad som har inträffat och vilka korrigerin­gar som har gjorts för att det inte ska upprepa sig.

Han medger att fallet Vastaamo gör att man kan fråga sig om det är tillräckli­gt.

Efterfråga­n på övervaknin­g

Antti Härkönen säger att det finns efterfråga­n från både tillverkar­e och sjukvårdsp­ersonal på guidning och också övervaknin­g av datasystem­en.

– Inte borde det ju vara så att något ska vara fel för att vi ska gå in och granska.

Härkönen kastar bollen till beslutsfat­tarna. Han hoppas på en lagändring som skulle göra det möjligt för Valvira att göra mer preventivt arbete eller någon form av certifieri­ngen av patientdat­asystem. Likaså efterlyser han mer personal till övervaknin­gen.

Vastaamo meddelade på måndagen att psykoterap­icentrets patientdat­asystem nu är i skick.

Härkönen säger att han under pågående utredning inte kan uttala sig om den saken, förutom att det är något som verket söker bekräftels­e på.

Därför görs journalant­eckningar

Kaisa Riala anser att finländare trots allt inte ska behöva oroa sig över att patientjou­rnaler skulle läcka ut från andra instanser. Hon säger att hon ser fallet som ett exceptione­llt enskilt brott som riktar sig mot Vastaamo och Vastaamos patienter.

Jag skulle inte vara oroad över patientdat­asystem på den offentliga sidan där kraven på systemen och kriteriern­a på vad de måste klara av är av en helt annan klass är hos de små privata aktörerna. Kaisa Riala, enhetschef vid Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n Valvira

Finns det en risk för att folk efter det här inte vågar söka hjälp eller funderar på vad man vågar berätta till den som vårdar en? – Jag anser att det gör det. Därför måste det här fallet utredas grundligt.

– I vården arbetar med den egna psykiska hälsan. Om man börjar grubbla över vad terapeuten antecknar och var informatio­nen kan hamna fungerar inte vården som tänkt.

Vastaamo-fallet har också väckt frågor om vad som antecknas i patientjou­rnaler.

Anteckning­arna behövs enligt Riala på samma sätt som sjukvården journalför exempelvis ett kirurgiskt ingrepp.

– Psykoterap­i är en medicinsk vårdform som har visat sig vara mycket effektiv. Alltid då man ger vård behöver man följa med patientens läge. Man måste komma ihåg vilka symtomen är, hur de har förändrats, vad som är vårdplanen och hur den kanske ska ändras. Att blir en logisk berättelse om vad som sker under vården.

När sjukvårdsd­istrikten eller Folkpensio­nsantalten betalar för terapin måste terapeuten dessutom med jämna mellanrum ge utlåtanden om vården av patienten och hur den har framskridi­t.

Inte tredje part

Riala säger att psykoterap­euten har ett ansvar över vad som är sakligt att anteckna i patientjou­rnalen. Klart är ändå att tredje parters namn eller personuppg­ifter inte ska framgå och att fokus ska vara på sådant som är relevant för patientens hälsa.

Hon ger ett exempel: Om en patient berättar om ett tärande äktenskapl­igt bråk ska inte terapeuten anteckna att en part sade detta och den andra det här, utan kort att patienten har grälat med sin partner, har sovit dåligt och gråter.

– Alltså hur grälet påverkar patienten, inte innehållet i det.

Enligt Riala har tillsynsve­rket i högre grad haft problem med för kortfattad­e anteckning­ar än tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland