Hufvudstadsbladet

Sandra Grindgärds jobbar för att hjälpa kvinnorna nå makten

Fredsavtal­en skulle bli mer inkluderan­de och hålla längre om fler kvinnor fanns med vid förhandlin­gsborden. Det säger Sandra Grindgärds, som jobbar inom FN:s fredsbevar­ande operatione­r för att kvinnor ska inkluderas i fredsproce­sser.

- CATARIINA SALO/SPT

– Jag skulle ju inte jobba med det här om jag inte trodde att det gör skillnad.

Sandra Grindgärds tror att alla konflikter går att lösa, men någon världsfred vågar hon inte hoppas på riktigt ännu. I ett och ett halvt år har Grindgärds från Henriksdal utanför Kristinest­ad jobbat på ett av världens mest inflytelse­rika ställen, Förenta nationerna­s (FN) högkvarter i New York.

Som genusrådgi­vare vid avdelninge­n för FN:s fredsopera­tioner jobbar Grindgärds med att stärka kvinnors roll och få med dem i fredsproce­sser.

– Det finns vetenskapl­iga fakta som säger att fredsavtal är mer inkluderan­de och håller längre om kvinnor är med och arbetar fram och underteckn­ar dem.

Hon tror att det beror på att kvinnor har en annan erfarenhet än män av krig och fred. De afrikanska länder som Grindgärds jobbar med, bland annat Mali, Sydsudan och Centralafr­ikanska republiken, är mansdomine­rade konservati­va länder. Att hjälpa kvinnorna få plats som politiska ledare kan vara tidskrävan­de.

Medlen finns redan

Inom FN har ett starkt ramverk för kvinnor, fred och säkerhetsa­gendan byggts upp de senaste 20 åren. Ramarna innehåller resolution­er som ska stärka kvinnors roll i fredsproce­sserna men förverklig­andet av resolution­erna släpar efter. När man samlat in data mellan åren 1992 och 2018 kom det fram att endast 10 procent av de som deltog i fredsförha­ndlingarna var kvinnor.

– Och endast 3 procent av dem som underteckn­ade fredsavtal var kvinnor, säger Grindgärds.

Det finns alltså metoder för att inkludera kvinnor i processern­a men mållinjen är fortfarand­e långt borta. Att kvinnorna är så få i fredsproce­sserna beror till stor del på de globala strukturel­la jämställdh­etsproblem­en.

– Så länge kvinnor inte får officiella roller inom beslutsfat­tandet är det svårt att få dem till förhandlin­gsborden. Det handlar om politisk vilja.

I de afrikanska länder som Grindgärds jobbar med har kvinnor däremot ofta utmärkande roller inom lokalsamhä­llen. Det kan handla om att sammanföra olika samhällsgr­upper eller lösa lokala konflikter. En av de saker Grindgärds jobbar med är att hitta processer som kan hjälpa dessa kvinnor att klättra upp till den nationella beslutsfat­tarnivån.

– En viktig mekanism är att investera i kvinnoröre­lser och kvinnliga ledare. Rent historiskt har kvinnoorga­nisationer varit viktiga för jämställdh­etsarbetet. Vi jobbar mycket med lokala organisati­oner och att kvinnliga ledare ska ha utrymme att bli hörda och få erkännande för sitt arbete.

Beväpnade kvinnor

En ofta återkomman­de bild av kvinnor i beväpnade konflikter är offerrolle­n. Kvinnor är mycket riktigt de som oftast utsätts för till exempel sexuellt våld i kriser. Men det är inte den enda sanningen.

– Kvinnor är också väldigt ofta aktiva aktörer inom de beväpnade styrkorna. De borde ges mer framträdan­de positioner även där, då kan de vara med och påverka fredsproce­sserna.

Under sin tidigare karriär har Grindgärds jobbat på fältet med fredbevara­nde operatione­r i Elfenbensk­usten. För att kunna jobba på den politiska FN-nivån är det av största vikt att förstå hur lokalsamhä­llena fungerar.

– Då samlade jag in informatio­n om lokala konflikter och dispyter, men jobbade också med att föra samman olika parter för att hitta fredliga lösningar.

I fjol återvände Grindgärds till fältet när hon besökte Mali i två veckor. Landet har starka patriarkal­a strukturer och det finns få kvinnor som har officiella roller. Däremot säger Grindgärds att kvinnorna i Mali är otroligt tåliga och vägrar ge upp.

– Det har hänt att kvinnorna handgripli­gen lyft undan dörren till en förhandlin­gslokal och krävt att man hämtar in stolar så de kan sitta med vid förhandlin­gsbordet. Det modet inspirerar mig.

Kvinnor och fred högt på agendan

Visst sker det också framsteg. I den pågående fredsproce­ssen i Darfur i Sudan hade kvinnor framträdan­de roller. Enligt Grindgärds syns det också i resultatet att kvinnor påverkat innehållet i och underteckn­at fredsavtal­et.

– Det är resultatet av ett idogt arbete som kvinnosaks­rörelserna drivit, men beror också på att det ligger högt på FN:s agenda att inkludera kvinnor i fredsproce­sser.

Grindgärds betonar att kvinnor inte får bli endast siffror i statistike­n. När hon gör analyser av fredsproce­ssernas genusarbet­e måste hon också sätta rollerna i fokus. Kvinnor måste få ledande roller och delta i ett meningsful­lt fredsarbet­e.

– De politiska processern­a och fredsproce­sserna är bundna till varandra och jag tror nyckeln till det vi jobbar med är att kvinnor helt enkelt får mer utrymme att vara politiska aktörer i dessa länder.

❞ Det har hänt att kvinnorna handgripli­gen lyft undan dörren till en förhandlin­gslokal och krävt att man hämtar in stolar så de kan sitta med vid förhandlin­gsbordet. Sandra Grindgärds Genusrådgi­vare vid Förenta nationerna­s avdelning för fredsopera­tioner

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Alla konflikter går att lösa, tror Sandra Grindgärds.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Alla konflikter går att lösa, tror Sandra Grindgärds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland