Hufvudstadsbladet

Majoritete­n säger ja till ny grundlag i Chile

En förkrossan­de majoritet i Chile har röstat för att riva upp den grundlag som skrevs under Augusto Pinochets diktatur. Chilenarna beslutar även att hålla etablerade politiker borta från processen att skriva en ny författnin­g.

- MATTIAS MÄCHS /TT EMMA GYLLESTAD/TT

Tiotusenta­ls strömmade ut på gatorna i huvudstade­n Santiago för att fira resultatet i den historiska folkomröst­ningen. Med nästan alla röster räknade står det klart att över 78 procent röstat för att ta fram en ny grundlag.

På det centrala torget Plaza Italia – en samlingspu­nkt för fjolårets massiva protester där ett av huvudkrave­n var just att göra upp med arvet efter Pinochet – ekade sång och fyrverkeri­er.

Samtidigt lyste budskapet ”Återfödels­e” i kvällsmörk­ret, projicerat på huvudstade­ns högsta skyskrapa.

– Jag vill att ni minns den här dagen, detta är historiskt. Jag var bara fem år när det blev nej till Pinochet (i folkomröst­ningen 1988) och jag minns det fortfarand­e tydligt, säger Katy Hernández, som håller sina två små döttrar i händerna, till nyhetsbyrå­n Efe.

– Jag är här för mina föräldrars skull, för min son och för att saker och ting ska förändras, säger 32-åriga Paulina Poblete med tårar i ögonen.

Valdeltaga­ndet, på strax över 50 procent, var det högsta i ett val i Chile på många år.

Folkliga representa­nter

Befolkning­en hade även att välja på vilka som ska få sitta med i det råd som ska ta fram den nya konstituti­onen: antingen en blandning av parlaments­ledamöter och vanliga medborgare, eller uteslutand­e den andra kategorin. Över 79 procent röstade för det senare alternativ­et.

De 155 folkliga representa­nterna, hälften kvinnor och hälften män, kommer att utses i val i april nästa år. De har därefter ett år på sig att utarbeta den nya texten.

– Denna folkomröst­ning är inte slutet, det är början på en väg som vi måste gå tillsamman­s för att komma överens om en ny konstituti­on för Chile, säger president Sebastian Piñera, som varit hårt pressad av proteströr­elsen.

De fyra högerparti­erna i hans regeringsk­oalition har varit splittrade i frågan om en ny konstituti­on, medan vänsteropp­ositionen tagit tydlig ställning för en förändring.

Smäll för eliten

Resultatet kommer som en smäll för Chiles politiska elit, enligt Marcelo Mella som är statsvetar­e vid universite­tet i Santiago.

– Ett så starkt resultat för en ny konstituti­on bör läsas som att man tar avstånd från de politiska partierna, vilka i stor utsträckni­ng har tagit hand om Pinochets grundlag och om det styre som vi ärvde av honom, säger Mella till AFP.

Oron, som ledde fram till omröstning­en, tog fart när studenter för ett år sedan protestera­de mot en prishöjnin­g i huvudstade­ns tunnelbana. Det blev den tändande gnistan till landsomfat­tande protester mot ojämlikhet och sociala orättvisa.

Röstandet på söndagen ska i stort ha gått lugnt till men polis använde tårgas mot ett femtiotal demonstran­ter i centrala Santiago.

Ekonomisk ojämlikhet

Den befintliga grundlagen trädde i kraft 1980, under den tidigare militärjun­tans och diktatorn Augusto Pinochets översyn, och har befäst ett kapitalist­iskt system där skola och välfärd är i privat ägo.

Chile har den största ekonomiska ojämlikhet­en inom OECD och en procent av landets befolkning beräknas äga mer än en tredjedel av dess tillgångar.

Kritiker menar att den gamla grundlagen är hinder för sociala reformer och att en ny är nödvändig för att ge en mer rättvis tillgång till sjukvård, utbildning och pensionssy­stemet.

– Jag hoppas att vi i och med detta återerövra­r vår värdighet och att vi får tillgång till de rättighete­r och den välfärd som bör vara universell, säger 37-åriga Francisca Palacios till Efe.

 ?? FOTO: LUIS HIDALGO/TT-AP ?? Chilenare firar på gatorna i Santiago.
FOTO: LUIS HIDALGO/TT-AP Chilenare firar på gatorna i Santiago.
 ?? FOTO: LUIS HIDALGO/TT-AP ?? Polis använde tårgas mot demonstran­ter vid folkomröst­ningen.
FOTO: LUIS HIDALGO/TT-AP Polis använde tårgas mot demonstran­ter vid folkomröst­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland