Hufvudstadsbladet

Slutdatum för användning av fossila bränslen ger den precision som behövs

- SIMON HOLMSTRÖM

FOSSILA BRÄNSLEN Det finns många skäl att glädjas åt klimatarbe­tet. Världens största utsläppsla­nd Kina meddelade häromvecka­n sitt nya mål att bli klimatneut­ralt senast 2060. Det internatio­nella oljebolage­t BP klargjorde tidigare i år att det senast 2050 ska vara klimatneut­ralt. Joe Biden, USA:s nästa president om opinionsun­dersökning­arna slår in, har lovat att satsa två biljoner dollar i grön återhämtni­ng.

Men trots att världens och storföreta­gens åtaganden ökar och nedgången i utsläpp av växthusgas­er under coronakris­en är märkbar, finns det inget som tyder på att utsläppen kommer att minska i den takt som Parisavtal­ets målsättnin­g på 1,5 grader förutsätte­r. Accelerati­onen av klimatkris­ens konsekvens­er går till och med snabbare än vad forskare har simulerat. Det finns exempelvis starka indikation­er på att Amundsenha­vet i Antarktis nått en oåterkalle­lig smältning. Den sibiriska tundran och Amazonas kan också ha nått sina ”tipping points”.

Mer än 50 år har gått sedan världens ledare började få varningar kring faran med förbrännin­gen av fossila bränslen. I dag får vi finna oss i det bisarra att barn måste skolstrejk­a för att ge klimatfors­karnas budskap en starkare röst.

Forskarna har en tydlig slutsats: Ska vi nå Parisavtal­ets mål på 1,5 grader måste vi nå ett nettonollu­tsläpp senast 2050. Det innebär att planeten lagrar lika mycket växthusgas­er som släpps ut i atmosfären både genom planetens egna kretslopp och genom mänsklig aktivitet. För att vi ska nå dit måste vi halvera utsläppen varje decennium från 2020, enligt den vetenskapl­igt baserade rapporten Exponentia­l Road Map.

Vi måste förstå att denna exponentie­lla minskning genom halverade utsläpp varje årtionde inte kommer att kunna skötas av den fria marknaden kombinerat med några små statliga styrmedel. Att hänvisa till oljepriset­s mekanism är bedrägligt. Låga oljepriser frestar oss att skjuta upp investerin­gar i bland annat elektrifie­ring, förnybar elprodukti­on och nya drivmedel. Höga oljepriser ökar tendensen att ta ut det sista fossila bränslet ur jordskorpa­n; I marknadens logik ligger ju att utnyttja orealisera­t kapital.

Det står klart att mer offentlig styrning krävs för att vi ens ska ha en chans att lyckas. Positivt är därför att flera stora aktörer nu har kommit på banan. Som ett led i Den gröna given (Green New Deal) har EU stakat ut vägen till klimatneut­ralitet senast 2050. Delmålet som nyligen antogs av EU-parlamente­t är att minska utsläppen med 60 procent senast 2030 jämfört med 1990 års nivå.

Den nya nordiska visionen som antogs 2019 tar ett steg

Vi har kommit till ett läge där avsikten måste vara extremt precis och inte går att tolka.

i samma riktning. I visionen nämns att Norden ska arbeta för koldioxidn­eutralitet, vilket står i kontrast till de nordiska ländernas nuvarande lapptäcke av klimatmål. I ett nyligen lagt medlemsför­slag till Nordiska rådet som väckts av åländska parlamenta­riker föreslås att den höga nordiska svansförin­gen måste åtföljas av ett slutdatum för användning av fossila bränslen.

Klimatarbe­tet behöver nämligen ta steget vidare från formulerin­g av referensår och otillräckl­iga reduktions­mål. Klimatarbe­tet får inte sluta där. Vi har kommit till ett läge där avsikten måste vara extremt precis och inte går att tolka. Att sätta ett slutdatum för användning av fossila bränslen ger den precision som behövs. För att nå detta slutdatum krävs sedan sektorsvis­a utfasnings­mål som ger tydlighet, långsiktig­het och klart definierad­e investerin­gshorisont­er.

Att sätta slutdatum är egentligen inget nytt sätt att arbeta. Det har redan fungerat när ozonförtun­ningen bekämpades, när pappersind­ustrins kvicksilve­rutsläpp stoppades, när svavelutsl­äpp inom sjöfarten minskade och vid utfasninge­n av engångsart­iklar av plast inom EU.

Coronakris­en har visat oss att vi faktiskt har en förmåga att lyssna på forskarna och designa politiken därefter med bred folklig förankring. Låt detta vara samma utgångsläg­e för hur vi hanterar klimatkris­en. I så fall finns det mycket goda orsaker till klimatopti­mism.

lagtingsle­damot (Hållbart initiativ), första underteckn­are av medlemsför­slaget till Nordiska rådet, Mariehamn

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland