Hufvudstadsbladet

Huvudstads­regionens unga drabbas värst av socialoch hälsovårds­reformen

-

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Målet att genom socialoch hälsovårds­reformen minska på ojämlikhet­er inom välbefinna­ndeoch hälsofrågo­r är mycket välkommet. Men det förslag som nu ligger på bordet går inte i rätt riktning. Förslaget bygger på ökade investerin­gar i områden med en större andel sjuka invånare. Det här innebär minskande investerin­gar i den förebyggan­de vården, och att områden med ung befolkning – som Helsingfor­s – tar stryk.

Förebyggan­de tjänster lägger grunden för de yngre generation­ernas hälsa. Minskade satsningar inom den banar inte väg för minskade ojämlikhet­er, utan tvärtom. Förslaget innebär i praktiken att resurser tas från huvudstads­regionens unga och flyttas över till den äldre befolkning­en i andra regioner.

Redan i nuläget är vårdmöjlig­heterna i Helsingfor­s långt ifrån överflödig­a. HUS bryter mot patienters lagstadgad­e rätt till vård inom tidsramen – redan i juli hade över 4 500 patienter väntat på vård i över sex månader. Också den psykiska ohälsan i regionen är oroväckand­e hög och överskride­r Finlands genomsnitt. Vi får inte heller glömma att HUS inte bara ansvarar över patientvår­den, utan också fungerar som en banbrytare inom den vetenskapl­iga forskninge­n. Att skära i HUS finansieri­ng betyder inte bara att skära i folkhälsan, utan också i forskninge­n och vetenskape­n.

Det förslag som nu ligger på bordet är kortsiktig­t och leder oundviklig­en till att problemen flyttas över på de yngre generation­erna. Att skära i HUS finansieri­ng är att skära i de ungas välbefinna­nde och landets framtid. EMMI PIIPPO ordförande, SU i Helsingfor­s

FREJA PONTÁN förbundsst­yrelsemedl­em, Svensk Ungdom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland