Hufvudstadsbladet

Inga NHL-spelare i Lejonen – rysk juniortrup­p förargar Jalonen

Hur Lejonens lag i Karjalatur­neringen ska se ut är fortfarand­e ett frågetecke­n. Men ett är säkert: inga lånespelar­e från NHL kommer att finnas med.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Jesse Puljujärvi, Juuso Välimäki, Aleksi Saarela, Antti Suomela. Flera NHL-förstärkni­ngar har lirat ligahockey i höst då dollarliga­ns seriestart förväntas ske först efter årsskiftet på grund av coronapand­emin.

Men i förbundska­pten Jukka Jalonens landslagst­rupp till Karjalatur­neringen kommer det inte finnas några NHL-meriterade spelare. Varför då? – Det finns ett väldigt simpelt svar. Målet varje landslagss­äsong är VM och det är dit vi förbereder oss. I praktiken kommer ingen av de nordamerik­anska lånespelar­na kunna delta eftersom deras säsong sannolikt ännu är i gång då VM ordnas, säger Jalonen.

Jokeritspe­lare med?

Jalonen skulle presentera sin trupp till nästa veckas Karjalatur­nering på måndag men kom i stället med beskedet att truppen presentera­s först senare i veckan. Orsaken är att hans tränarstab vill följa läget i Jokerits KHL-lag, där flera potentiell­a finländska landslagss­pelare håller hus.

Jokerit meddelade i fredags att fyra av lagets spelare gett ett positivt coronatest och laget försattes i karantän för andra gången i höst. GM Jere Lehtinen berättar att inga övriga KHL-spelare kommer att finnas i Karjalatru­ppen.

– Laget består huvudsakli­gen av ligaspelar­e. Men i den ryska EHTturneri­ngen i december kommer vi att ha spelare både från KHL och från Europa, säger Lehtinen.

– Den ursprungli­ga planen var att ha spelare från ligan och från Jokerit, alltså spelare som bor i Finland, säger Jalonen.

Rysslands juniortrup­p förbryllar

Det har med andra ord varit ett lite annorlunda lagbygge för Jalonen inför höstens efterlängt­ade landslagsp­remiär. Målet är ändå att kunna granska ett maximalt antal spelare i EHT-turneringa­rna, precis som under tidigare säsonger.

Ett förbund som tänkt om rejält då man tagit ut sin Karjalatru­pp är det ryska förbundet. I fredags då Ryssland presentera­de sin trupp höjde många på ögonbrynen då laget enbart bestod av U20-spelare.

– Alla var förundrade över beslutet. Det finns ändå klara regler i den här turneringe­n. Det här är en seniorturn­ering och så ska det vara. Ryssland skulle vilja förbereda sitt U20landsla­g till junior-VM men det här är inte rätt tillfälle för det. Vi hoppas att Ryssland kommer till Helsingfor­s med ett lag med vuxna KHL-spelare, säger Jalonen.

De övriga nationerna, Finland, Sverige och Tjeckien, som deltar i Karjalatur­neringen har informerat det ryska förbundet om sitt missnöje med deras trupputtag­ning.

– Hur ärendet fortskride­r vet jag inte. De tog ett märkligt, självständ­igt beslut och informerad­e ingen på förhand. Det är underligt. Men vi hoppas de hittar en vettig lösning, säger Jalonen som inte vill spekulera i vad som händer om Ryssland inte går med på att göra ändringar i sin trupp.

Lagen som deltar i Karjalatur­neringen kommer undantagsv­is att spela alla matcher i Helsingfor­s. Matcherna där Finland inte medverkar kommer att spelas inför tomma läktare. Finlands matcher arrangeras med en begränsad åskådarmän­gd.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ● Förbundska­pten Jukka Jalonen avvaktar med att offentligg­öra sin landslagst­rupp till säsongens första EHT-turnering i Helsingfor­s.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ● Förbundska­pten Jukka Jalonen avvaktar med att offentligg­öra sin landslagst­rupp till säsongens första EHT-turnering i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland