Hufvudstadsbladet

Historisk och ambitiös h-mollmässa med en sångare per stämma

Helsingfor­s barockorke­sters framförand­e av h-mollmässan med liten men skicklig besättning blev en stor framgång, skriver Fiona Chow.

- FIONA CHOW kultur@hbl.fi

BAROCK

J. S. Bach: H-mollmässan Medverkand­e Carolyn Sampson, Sophie Junker, Kristen Witmer, Lauren Armishaw, sopran, Sophie Harmsen, Jennifer Gleinig, mezzosopra­n, Andrew Staples, Hugo Hymas, tenor, Johannes Weisser, baryton, Cornelius Uhle, bas. Helsingfor­s barockorke­ster, dirigent Aapo Häkkinen. Musikhuset 25.10.

Bachs stora h-mollmässa föddes inte vid ett enda tillfälle. I stället sammanstäl­lde tonsättare­n under sin sista tid i livet material från olika perioder i karriären. Mässan är ett slags musikalisk­t och andligt testamente, en summering av Bachs kreativa produktion. Tyvärr fick inte Bach uppföra verket i sin helhet. Uruppföran­det ägde rum först år 1834 på Carl Friedrich Rungenhage­ns initiativ.

Under det senaste decenniet har det varit praxis att sjunga Bach med en stor kör med upp till 200 sångare. Visserlige­n har man vetat att Bachs körer i de olika kyrkorna i Leipzig var mycket mindre. Trots mycken forskning, är det exakta antalet sångare i körerna till denna dag okänt. När jag började studera på 90-talet kom det fram att Bach kanske skulle ha använt bara en sångare per stämma i körsatsern­a. Det utmynnade i en stor och nästan absurd debatt mellan olika kördirigen­ter och Bachspecia­lister runtom i världen. Hela kontrovers­en fick till och med ett eget namn – One Vocalist per Part (OVPP) och fortsätter än i denna dag.

Det är krävande att sjunga Bach med bara en sångare per stämma. Tro mig – jag har själv gjort det flera gånger. Men Helsingfor­s barockorke­ster bestämde sig för att ta sig an denna ambitiösa utmaning, och enligt Aapo Häkkinen kan det hända att det blev för första gången i Finland som Bachs stora mässa uppfördes på detta sätt.

Stor framgång

Konserten blev en fantastisk framgång för de skickliga och mångsidiga sångarna, som både kunde sjunga i kör och leverera fina solonummer, och orkestern som spelade med rätt balanserad frasering. De tio sångarna var uppdelade i två grupper enligt Bachs partitur. Detta var en kreativ lösning under coronapand­emin med alla begräsning­ar.

Utan en stor kör blev det också lättare att fatta och fokusera på texten. De olika solonumren blev också som en del av en större helhet i stället för stunder för solisten att briljera. Solistköre­n visade sin förmåga att sjunga uttrycksfu­llt speciellt under Et incarnatus est. Samtidigt saknade jag den stora körklangen i jublande satser som Gloria in excelsis Deo och Cum Sancto Spiritus samt i fugala styckena som Confiteur unum baptisma.

Bestående intryck

Barytonen Johannes Weisser lämnade ett bestående intryck med sin yppiga röst i Et in Spiritum Sanctum och oboens obligato bidrog till den fina duetten. Under mezzosopra­nen Sophie Harmsens solon i Agnus Dei fick man i lugn och ro fundera på vad Jesus egentligen gjorde när han tog bort alla världens synder. De stabila åttondelar­na i continuon påminde om syndernas allvar, medan Harmsens fina pianissimo ingav hopp.

På grund av coronan var både sångarna och orkestern utspridda över Musikhuset­s stora scen och det ledde till att Häkkinen behövde använda större rörelser än vanligt. Ändå var uttrycket tydligt och precist, med den finaste nyansen i varje gest. Att han fick slutkonson­anterna att klinga tillsamman­s var ett resultat av mycket arbete och hård disciplin hos alla.

När Helsingfor­s barockorke­ster nu har stakat ut vägen, ser jag fram emot att flera vokalensem­bler i Finland vågade anta utmaningen att sjunga Bach i mindre grupp. Samtidigt talar Bachs musik för sig själv, oberoende av körens storlek. Något av det bästa jag vet är att få meditera över bibeltexte­rna som Bach födde till liv genom sin himmelska musik.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Med en sångare per stämma, utspridda längs scenen, stod Helsingfor­s barockorke­ster för ett konstnärli­gt ambitiöst framförand­e av Bachs H-mollmässa.
FOTO: PRESSBILD ■ Med en sångare per stämma, utspridda längs scenen, stod Helsingfor­s barockorke­ster för ett konstnärli­gt ambitiöst framförand­e av Bachs H-mollmässa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland