Hufvudstadsbladet

Höstens stora nackdel

- MIKAEL SANNER

Jag är på många sätt glad över att ha lämnat barndomen bakom mig, men det finns stunder när jag kan sakna den och det är ofta på hösten.

Hösten är fantastisk med svampplock­ning, skogsturer med matsäck och mys, väntan på vintern och adventstid­en. Höstens stora nackdel är vädret. Jag är en fanatisk motståndar­e till blåst och regn. Min upplevelse under regniga och blåsiga dagar är att det är mycket kallare på hösten än på vintern.

Det är då jag vill vara barn igen. Jag minns inte att det nånsin var kallt och sturigt på hösten när jag var liten. Jag tittar på barnen runt omkring mig nu och ingen tycks frysa! Självklart är en anledning till det att de flesta barn rör sig hela tiden och så var det förstås också när jag var barn.

Vi satt inte stilla i duggregnet och diskuterad­e mjölkprise­t, vilket i och för sig kunde få det att hetta till – i alla fall hos många vuxna.

Hemlighete­n är kanske att jag borde börja röra på mig, men det tar emot. Inte bara för att mina knän är för risiga för att kunna springa, på grund av ungdomliga idrottssyn­der, utan framför allt för att jag blivit lite bekväm. Alltför bekväm, påstår en del av mina vänner.

Men är det verkligen så fantastisk­t att dra på sig tights och ge sig ut på en joggingtur när nordan blåser nollgradig blötsnö rakt genom den så kallade vindtäta jackan? Och även om det är populärt med munskydd nu så är det omöjligt att skydda ansiktet helt och hållet. Den nordanvind finns inte som inte hittar in och kyler ner även den bäst klädda människan. Det finns som sagt var inte tillräckli­gt bra kläder, bara tillräckli­gt bra väder.

Mitt höstrecept har varit att ta bilen och hälsa på hemma hos vännerna, då blir det kallt bara de korta turerna mellan hemmen och bilen och det kan jag stå ut med.

De senaste åren har det inte fungerat och i år är det svårare än någonsin. Även om jag skulle utmana miljön med en biltur så är de flesta av vännerna inte hemma.

Nej, de är ute och håller värmen genom en löptur som avslutas med ett gympass på utegymmet i parken. Dessutom vill de bara ses utomhus!

Fast då väljer jag att stanna inomhus i stället. Och inget ont som inte har något gott med sig: Tror aldrig jag har läst så många böcker som i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland