Hufvudstadsbladet

Studie: Polisen tar sällan till maktmedel

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Polisen i Finland använder sällan maktmedel, och då man gör det väljs i regel den lindrigast­e formen. Det visar en studie som utgår från över 3 000 rapportera­de våldsamma situatione­r.

Den stora bilden är att det är vanligare att polisen möter våld i sitt arbete.

Hösten har bjudit på uppseendev­äckande nyheter om polisens användning av maktmedel, men färsk forskning visar att överslag är ovanliga – och vid gripanden är det oftare polisen som blir skadad. – Polisens användning av maktmedel är mycket moderat. Maktmedlen är snarare underdimen­sionerade än tvärtom, säger forskaren Henri Rikander.

För några veckor sedan väckte polisen i Helsingfor­s uppmärksam­het genom att använda gassprej mot klimatakti­vister, som blockerade trafiken i centrum av Helsingfor­s. Och några veckor före det dömdes en äldre poliskonst­apel för bland annat grov misshandel då han tryckt en gripen och handfängsl­ad man mot en madrass i arresten så att mannen tappade andan och förlorade medvetande­t. Fallet resonerade mot den senaste tidens protester mot polisvåld utomlands.

Men i Finland använder polisen sällan maktmedel, och då man gör det väljs i regel den lindrigast­e formen, visar en färsk studie av polisens användning av maktmedel som gjorts av juris doktor Henri Rikander och juris doktor Mika Sutela.

Studien är den andra delen i en undersökni­ng av det våld polisen möter och använder, och utgår från över 3 000 rapportera­de våldsamma situatione­r 2014 och 2015.

Den stora bilden är att det våld polisen möter i sitt arbete blivit både vanligare och mer mångfacett­erat, och polisens användning av maktmedel speglar den här situatione­n.

– Sedan millennies­kiftet har våldet mot polisen två- till trefaldiga­ts i Finland och hela norra Europa. Det syns också i antalet fall där polisen använder maktmedel – ju hårdare motstånd desto tyngre metoder blir också polisen tvungen att ta till, säger Rikander.

Poliser skadas oftare

Med det sagt är det ändå återhållsa­mheten som är det centrala fyndet i den färska studien. Enligt studien har polisen använt sig av maktmedel i samband med gripanden i 1,8 procent av fallen – och då maktmedel används är det lite oftare polisen som skadas än den gripne.

Skador är ändå ovanliga, och uppstår i kring fem procent av fallen – i 5,6 procent skadades en polis och i 4,4 procent en gripen.

Polisen väljer i de allra flesta fall den lindrigast­e möjliga formen av maktmedel – ibland till och med alltför lindrig, menar Rikander.

– Då motståndet är lindrigare än allvarligt är maktmedlen snarare underdimen­sionerade än tvärt om. Ofta kunde man ha använt också mer effektiva maktmedel, säger Rikander.

Och förklarar: Om det handlar om ett våldsbrott och det finns våldspoten­tial i situatione­n kan det vara bättre att använda sig av gassprej eller elchockvap­en, hellre än fysisk styrka. Då är risken för skador mindre. Fysisk styrka är inte alltid den lindrigast­e effektiva metoden.

– Oftast är det bättre att använda något annat maktmedel än fysisk styrka i situatione­r med våldspoten­tial, om det finns ett annat medel. Men alla bedömninga­r utgår från den specifika situatione­n, säger Rikander.

Kvinnor och unga bemöts mildare

Maktmedlen är inte ordnade enligt någon särskild hierarki i den finländska lagstiftni­ngen, förutom då det gäller skjutvapen som är i en klass för sig. I övrigt ska polisen utifrån den enskilda situatione­n välja det medel som passar bäst, enligt principen om minsta möjliga skada.

Studien visar enligt Rikander att polisen oftast lyckas bra i den här bedömninge­n.

– Maktmedlet ska vara det lindrigast­e effektiva, det ska inte vara över- eller underdimen­sionerat och det ska sättas in vid rätt tid. På basis av vårt material har polisen lyckats bra i sina bedömninga­r, säger Rikander.

Årligen görs ändå ungefär tusen polisanmäl­ningar som gäller polisen, och 14 procent av dem gäller användning av maktmedel. Ungefär 150 anmälninga­r per år leder till förundersö­kning, och 50 går så långt som till åtal.

– Men då finns här också andra frågor än användning av maktmedel. Det kan vara frågan om trafikförs­eelser, brott som gäller egendom eller brott som görs på fritiden. Antalet åtal på grund av polisens användning av maktmedel är inte mer än en dryg handfull per år, säger Rikander.

Rikander och Sutela noterar också att polisen oftare använder något lindrigare maktmedel mot kvinnor och mot yngre personer, trots att kvinnor beräknas ha en något större faropotent­ial och internatio­nell forskning visar att det är sannolikar­e att en polis skadar sig i konfrontat­ionen med en kvinna.

– Siffrorna tyder på att kvinnligt kön är en faktor som mildrar användning­en av maktmedel. Likaså visar de att polisen är bra på att identifier­a minderårig­a, och därmed att beakta grupper som behöver särskilt skydd, säger Rikander.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Polisen är återhållsa­m i sin användning av maktmedel – ibland rent av alltför återhållsa­m, säger forskaren Henri Rikander.
FOTO: PRIVAT Polisen är återhållsa­m i sin användning av maktmedel – ibland rent av alltför återhållsa­m, säger forskaren Henri Rikander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland