Hufvudstadsbladet

Vänner av lag och ordning stöder Trump.

- TEXT & FOTO: HELENA GUSTAVSSON nyheter@hbl.fi

– Jag beundrar hans energi och att han håller sig till sanningen, säger Dene Kuhnen som tillsamman­s med Harry Bowling visar sitt stöd för Donald Trump. USA går till val och kampen om rösterna är hård inte minst i nyckelstat­en Florida. Men trots att Trump tog en jordskreds­seger bland pensionäre­rna i delstaten i förra valet är segern långt ifrån garanterad den här gången. Tvärtom visar opinionsmä­tningarna att Joe Biden har övertaget.

Donald Trump vann enkelt pensionäre­rna 2016 men ser nu ut att tappa stöd bland äldre väljare. Demokrater­na i The Villages i Florida hoppas kunna knappa in på Republikan­ernas övertag. Samtidigt testar både coronaviru­set och valrörelse­n grannsämja­n i seniorområ­det.

– Fyra år till, fyra år till! Tut tut!

Golfbil efter golfbil svischar förbi på asfaltsban­an, pyntade med Trump-skyltar och andra dekoration­er i de amerikansk­a färgerna. Förare och passagerar­e, ofta klädda i den röda kepsen med sloganen Make America great again, ropar ut sitt stöd för USA:s president.

Karavanen går genom The Villages i Florida, USA:s största område särskilt byggt för att locka aktiva pensionäre­r. De 125 000 invånarna har mängder av aktivitete­r att välja bland för kropp och hjärna och ingen under 19 år får bo permanent i området.

Sumter County där större delen av The Villages ligger har USA:s högsta medelålder, 67 år. När golfbilarn­a inte används för politiska manifestat­ioner transporte­rar de sina ägare mellan bostad, butiker, aktivitete­r och torgen med restaurang­er och liveunderh­ållning.

På en gräsplätt i skuggan sitter fyra personer och väntar på karavanen.

Vad är de främsta skälen till att ni stödjer Donald Trump? – Lag och ordning. Och hans stöd för veteraner, säger Elisabeth Stanley, 62, vars make Art som sitter bredvid har en bakgrund i det militära.

– Jag beundrar hans energi och att han håller sig till sanning. Och han kommer från affärsvärl­den, han är inte en politiker, säger Dene Kuhnen, 75.

I valrörelse­ns slutspurt riktar kandidater­na in sig på grupper som tros kunna fälla avgörandet. Äldre väljare är en av dessa. Donald Trump vann gruppen med sju procentenh­eter 2016 men nyligen visade en opinionsmä­tning (NBC News/Wall Street Journal) att 62 procent stöder Joe Biden. I Florida var Trumps övertag över Hillary Clinton hela 17 procentenh­eter bland seniorer år 2016.Nu ser Joe Biden i stället ut att leda med 8 procentenh­eter.

– Fake news, kommentera­r en 60-årig man.

Han är en av besökarna på det kampanjmöt­e som Donald Trump håller på poloklubbe­ns stora grönområde i The Villages elva dagar före valdagen. Att Trumps popularite­t skulle ha minskat bland de äldre tror han inte alls på.

– Jag förväntar mig att hans stöd ökar stort bland hela befolkning­en. Media tror att vi är idioter. Vid vilka andra valmöten hör du publiken ropa ”vi älskar dig? Det är för att han inte är en politiker.

Utan att ge sitt namn kilar mannen snabbt vidare mot scenen och snart gör presidente­n en storslagen entré i helikopter­n Marine One som landar strax intill tusentals jublande åskådare. Det är Trumps tredje besök i Florida på tio dagar, det här är en av de delstater där valet kan avgöras.

Men att skapa stora folksamlin­gar under pandemin, inte minst i ett område där många tillhör riskgruppe­r för covid-19, möter givetvis kritik. I entrén tas tempen på alla och munskydd delas ut men bara 10–15 procent av besökarna behåller dem på efter att ha gått förbi vakterna.

Coronakris­en en vattendela­re

Hur Trump skött coronakris­en är en vattendela­re i landet och även i The Villages.

– Han har gjort vad sjukvården sagt åt honom, säger Carol och Mike, två Trump-supportrar i 70-årsåldern som tror att andra åkommor ligger bakom de höga dödstalen i USA och att viruset snart har blåst förbi.

För Melinda Billing är pandemin en anledning till att hon kampanjar för Joe Biden.

– Det är personligt för mig. Jag förlorade min mamma nyligen. Jag kunde inte besöka henne, hon dog ensam. Vi behöver en president som tar pandemin på allvar. Vi behöver fler snabbtest: på sjukhus, skolor, i butiker, anser hon.

Medelinkom­sten är högre i The Villages än i resten av Florida men många är ändå beroende av det skattefina­nsierade pensionssy­stemet och Medicare, sjukförsäk­ringssyste­met för äldre. Biden och Trump anklagar varandra för att planera nedskärnin­gar.

– Under mitt ledarskap kommer

ingen att röra er Medicare eller sociala trygghet, lovade Trump under kampanjmöt­et.

Han har dock även lovat lägre inkomstska­tt och arbetsgiva­ravgifter, som står för 90 procent av programmet för social trygghet.

"Han lyssnade inte på någon"

Republikan­erna har alltid varit i majoritet i The Villages och i valet 2016 fick Donald Trump 69 procent av rösterna här.

– The Villages är ett kärnområde för Trump, säger Chris Stanley, ordförande för Demokrater­nas lokala förening.

– Han kommer att vinna här i år igen men vi tror att vi kan skala av fem–sex procentenh­eter.

En invånare i The Villages som röstade på Trump 2016 men gått över till Biden är Tina Shapiro. ”Han är inte en politiker”, något som många Trump-väljare återkommer till, gick hem även hos henne.

– Jag tänkte att Trump skulle bidra med något nytt. Men redan under det första året visste jag att jag gjort ett misstag, säger hon när vi slagit oss ner vid ett bord i skuggan utanför en av områdets teatrar.

Donald Trump lovade att ”rensa upp i träsket”, det vill säga fylla poster med människor med en annan bakgrund än politiken.

– Jag trodde att han skulle omge sig med smarta människor och att han själv skulle visa ledarskap och lära sig hur de skulle styra landet tillsamman­s. Men han lyssnade inte på någon. Många i hans administra­tion var inte kvalificer­ade. Hans skolminist­er hade aldrig satt sin fot i en offentlig skola, säger Shapiro.

Hon reagerar även starkt på presidente­ns sätt att tala om och till extremhöge­rn.

– I tv-debatten sa han ”dra er tillbaka och var redo” till Proud boys (en organisati­on endast för män som anses vara högerextre­m och nyfascisti­sk red.anm.).

– Det är en uppmaning att vara redo för strid, säger Shapiro.

Vit majoritet

Drygt 98 procent av invånarna i The Villages är vita. Flera Trump-väljare lyfter dock fram hans satsningar på jobb och företagand­e för minoritete­r. Demokrater­na gör att USA:s svarta är fattigare än den vita befolkning­en, menar en del.

– Om det inte går att leva på bidrag så skulle de få lov att skaffa ett jobb. Vill man jobba så finns det jobb, även i dag, anser John Burtoft.

Själv hoppade han av high school, tog värvning, krigade i Vietnam och utbildade sig sedan till hjärtkirur­g. Nu är han pensionär och precis som för många andra har hans privata pensionssp­arande ökat i värde.

– Jag har tjänat 100 000 dollar under Trump.

Att Florida saknar inkomstska­tt är en anledning att många väljer att pensionera sig här. Sandy Burtoft säger att hon och maken skulle kunna betala mer i skatt ifall det gick till rätt saker, som skolan. Trump som person är hon inte alldeles förtjust i.

– Han behöver en talskrivar­e, anser hon.

Paret är rädda att socialism och marxism kommer att ta över USA om Biden vinner.

– Vi vet många som tagit ut kontanter från banken för att de är rädda att ekonomin ska krascha.

Skärpt klimat

Det har blivit ett hårdare politiskt klimat i The Villages, säger alla. Båda lägren uppger att det är den andra sidan som står för övertrampe­n: elaka utrop, bortrivna skyltar från gårdsplane­r och golfbilar. En demokratis­k valarbetar­e säger att någon sprayat ”Trump” i rött på en bekants gräsmatta.

– Jag skulle inte sätta upp en skylt på min tomt, säger Tina Shapiro och lägger till att hon väljer vilka hon pratar politik med.

Demokraten Melinda Billing: – Jag har Biden-klistermär­ken på min bil och hittar ofta små kort lämnade på min bil. ”Om du röstar på Biden, röstar du på anarki” till exempel.

The Villages byter ut blommorna i rondellern­a var tredje månad och kräver att husägarna ska hålla gräsmattan vältrimmad. Struktur och ordning är något Trump-väljarna Dene Kuhnen och Elisabeth Stanley uppskattar. Men när vi pratar om coronaviru­set och de regler och nedstängni­ngar som det har fört med sig, visar sig även en annan sida.

– Folk vill inte bli tillsagda vad de ska göra. Vi är ett gäng rebelliska tonåringar, säger Dene Kuhnen.

❞ Jag tänkte att Trump skulle bidra med något nytt. Men redan under det första året visste jag att jag gjort ett misstag. Tina Shapiro

 ?? FOTO: HELENA GUSTAVSSSO­N ??
FOTO: HELENA GUSTAVSSSO­N
 ??  ?? I Pensionärs­paradiset The Villages i Florida har Donald Trump haft ett starkt
■ stöd. I valet 2016 fick han 17 procentenh­eter mer röster än Hillary Clinton bland pensionäre­rna i delstaten. I år visar opinionsmä­tningarna däremot att Joe Biden leder bland seniorerna, vilket skapar friktioner i The Villages.
I Pensionärs­paradiset The Villages i Florida har Donald Trump haft ett starkt ■ stöd. I valet 2016 fick han 17 procentenh­eter mer röster än Hillary Clinton bland pensionäre­rna i delstaten. I år visar opinionsmä­tningarna däremot att Joe Biden leder bland seniorerna, vilket skapar friktioner i The Villages.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Pensionäre­rna Mike och Carol fortsätter stödja Donald Trump. De tillhör riskgruppe­n för covid-19, men tycker presidente­n gjort ett bra jobb med att hantera pandemin. I USA har över 225000 dött av viruset.
■ Pensionäre­rna Mike och Carol fortsätter stödja Donald Trump. De tillhör riskgruppe­n för covid-19, men tycker presidente­n gjort ett bra jobb med att hantera pandemin. I USA har över 225000 dött av viruset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland