Hufvudstadsbladet

Finland pressar på för gemensam nordisk e-id

I flera år har Nordiska rådet varit överens om att avskaffa gränshinde­r och gå in för ett gemensamt elektronis­kt identifika­tionssyste­m. Finlands delegation anser att koordineri­ngen lämnar en del att önska.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Nordiska rådet sade för tre år sedan ja till ett förslag om att alla nordiska länder ska känna igen varandras personnumm­er och idhandling­ar och arbeta för en enhetlig elektronis­k identifika­tion.

Men den finländska delegation­en frågar alltjämt: Vad är tidtabelle­n? Delegation­en har lämnat in ett förslag till utskottet för tillväxt och utveckling för att snabba på integratio­nen.

– Med ett bättre koordinera­t samarbete kunde vi eliminera onödiga gränshinde­r, skriver Joakim Strand, SFP:s medlem i utskottet, i ett pressmedde­lande.

”Tung byråkrati hindrar fortfarand­e många medborgare i deras vardag, när krav på identitets­bevis på andra sidan gränsen inte fungerar lika smidigt som i hemlandet”, skriver delegation­en i sitt förslag och tillägger att man i nuläget, då nationella system ändå moderniser­as, rentav kunde ”minska kostnadern­a för att införa systemen”.

Juhana Vartiainen (Saml) säger efter tisdagens utskottsmö­te att behandling­en ännu fortsätter på följande möte.

– Det här är ett område där det hela tiden händer lite, myndighete­r samarbetar, banker samarbetar, säger Vartiainen.

Tanken med gemensam identifika­tion är att röja hindren mellan de nordiska länderna då man besöker myndighete­rs sidor, kontroller­ar skatte- och pensionsup­pgifter eller ansöker om stöd, men också när man öppnar konton eller telefonabo­nnemang.

Idén har levt redan under tidigare år i form av ett gemensamt nordiskt personnumm­ersystem, men då det förslaget utreddes föll det på kostnader. I stället föreslogs att de nordiska länderna ska erkänna medborgarn­as elektronis­ka identifika­tion och signatur över gränserna.

En faktor som pressar på utveckling­en är EU-förordning­en Eidas, som handlar om att medlemslän­derna ska känna igen elektronis­k identifika­tion över gränserna. De finländska myndighete­rnas etjänster på Suomi.fi kan i det här skedet hantera tyska, estniska och italienska identifier­ingsverkty­g via Eidas. Hittills finns inget finländskt identifier­ingsverkty­g bland de godkända i Eidas, medan Danmark har ett godkänt verktyg, enligt Myndighete­n för digitalise­ring och befolkning­sdata.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland