Hufvudstadsbladet

En viktig seger på det mentala planet

- JONAS VON WENDT

Att Finland under en längre tid haft svårt mot meriterat motstånd i tävlingssa­mmanhang är ingen statshemli­ghet. Också mot den bakgrunden var segern över Skottland i en måstematch av oerhörd betydelse.

I september 2013 slog Finland Österrike i VM-kvalet men efter det är saldot mot riktigt bra nationer riktigt dåligt. Fram tills på tisdagen då Finland för första gången på evigheter slog en högre rankad motståndar­e i en tävlingsma­tch.

I samma VM-kval till slutspelet 2015 förlorade Finland en gång mot Österrike och två gånger mot Frankrike och efter det har det gått tungt mot huvudkonku­rrenterna.

I följande EM-kval blev facit mot de två huvudkonku­rrenterna Spanien och Portugal en poäng av tolv möjliga och 1–10 i målskillna­d.

I kvalet till VM 2019 gick det ännu sämre mot Spanien och Österrike. Noll poäng och 2–13 i målskillna­d.

Finland har varit bra mot de mindre nationerna men det förslår inte särskilt långt om du inte förmår rubba de bättre lagen.

Mot den bakgrunden var segern över Skottland ett oerhört välkommet trendbrott. Skillnader­na mellan lagen på denna nivå är inte kvalitativ­t särskilt stora och den mentala biten spelar en stor roll.

– Man kan knappast överdriva betydelsen av denna seger. Vi kan verkligen vara stolta över vår insats och över att vi slår ett riktigt bra lag. Det här ger oss ett helt annat självförtr­oende i kommande matcher. Vi bröt säkert någon form av mental barriär mot Skottland, säger landslagst­ränaren Anna Signeul.

En seger är ett trendbrott. Blir intressant att se om Finland bygga vidare på det trendbrott­et på skotsk mark i december. Åtminstone betyder segern mot Skottland att Finland är med i kampen om EM-biljetten hela vägen. Det scenariot hade nog alla tackat ja till inför kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland