Hufvudstadsbladet

IIHF har inga planer på att flytta VM från Belarus

Trots massiv kritik och det lettiska beskedet att man vägrar arrangera ishockeyVM tillsamman­s med Belarus vägrar internatio­nella ishockeyfö­rbundet backa utan siktar på att VM spelas i Minsk om ett halvt år.

- FILIP SAXÉN

Hundratuse­ntals människor protestera­r mot fusket i presidentv­alet, medborgare förföljs, tas till fånga, torteras, våldtas och mördas. Trots det kaotiska läget i Belarus vägrar internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF ta tillbaka sitt beslut att låta

Europas sista diktatur få arrangera VM.

Enligt de nuvarande planerna ska herrarnas VM avgöras i Lettland och Belarus i maj och juni nästa år. Lettland har meddelat att man inte tänker arrangera VM tillsamman­s med Belarus på grund av den politiska situatione­n i landet.

IIHF har tillsatt en expertgrup­p med uppgift att undersöka om turneringe­n kan genomföras. Rapporten ska vara klar och lämnas till IIHF:s styrelsemö­te i november. I väntan på rapporten säger IIHF:s generalsek­reterare Horst Lichtner att det inte finns några planer på att flytta bort VM från Belarus.

– Det hör inte till ett förbunds uppgift att bryta kontrakt som underteckn­ats för fyra år sedan. Vi kan inte bara säga: ”Tyvärr, vi gjorde fel, nu åker vi någon annanstans”, säger Lichtner till tyska radiokanal­en Deutschlan­dfunk.

– Att kräva en politisk signal från oss nu, från politiker som inte själva kan hitta en lösning, är helt enkelt inte legitimt. Vi låter oss inte utpressas, säger han.

Lichtner säger i intervjun att han hoppas och tror att situatione­n i Belarus hinner lösas inför VMstarten och att turneringe­n kan genomföras som planerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland