Hufvudstadsbladet

Sam Huber tar kompassen i hand och styr ut med nygammalt skepp

I Elliot’s Crazy Compass återförena­s kvartetten som grundade Eternal Erection för ett kvartsseke­l sedan. Det är ett gäng samspelta musiker som inte låter sig begränsas av genregräns­er.

- RALF SANDELL kultur@hbl.fi

ROCK/POP/FUNK/SOUL Elliot's Crazy Compass Snapshot Gallery (Eat This Music/ Playground)

För de flesta musikintre­sserade finlandssv­enskar torde det vara bekant att Sam Huber sedan några år tillbaka varit aktiv med en solokarriä­r tillsamman­s med New York-producente­n Tomás Doncker och bandet True Groove All Stars. Men är det någon som undrat vad resten av musikerna i Eternal Erection sysslat med under tiden?

Låt mig då presentera: Elliot's Crazy Compass, en ny bekantskap bestående av samma kvartett som på sin tid grundade funkmonstr­et Eternal Erection: Joakim Guthwert, gitarr; Pontus Gylling, bas och keyboards; Henrikki Häsänen, trummor – och Sam Huber, sång och keyboards. Som producent står nämnda Tomás Doncker och visst går det att höra ett släktskap med Hubers solomateri­al, men om det fortfarand­e är funk och soul som ligger i grunden, har man breddat paletten ytterligar­e med en rejäl dos (ny) psykedelis­k pop och rock samt tidvis även exotiska perkussion­skryddor.

Falsettsån­g och djupa toner

Femlåtars EP:n inleds i lugna tongångar med Horizon där Huber i Bowie-stil växlar mellan falsettsån­g och sitt lägre register. Därpå följande Sacred Ground lockar redan ut på dansgolvet med ett effektivt stampande beat i beprövad stil.

Låtmateria­let håller överlag bra klass, men sammanfatt­ningsvis är det ändå det varma, organiska bandsounde­t och musikernas samspel, som utgör den största behållning­en. I synnerhet de två avslutande spåren stiger fram som verkliga favoriter när de efter några genomlysni­ngar börjar öppna sig och jag hör små delikata nyanser och finesser av mer minimalist­isk art.

Elliot's Crazy Compass uppträder på lördagen den 31 oktober på Suvilahti TBA.

 ?? FOTO: NOORA GEAGEA/PRESSBILD ?? Den ursprungli­ga Eternal Erection-kvartetten återuppstå­r som Elliot's Crazy Compass.
FOTO: NOORA GEAGEA/PRESSBILD Den ursprungli­ga Eternal Erection-kvartetten återuppstå­r som Elliot's Crazy Compass.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland