Hufvudstadsbladet

I kärlekens, sorgens och den mänskliga obeständig­hetens landskap

Peter Liebersons musik är på det stora hela oemotstånd­lig, inte minst emotionell­t, resonerar Mats Liljeroos.

- SAMTIDA KONSTMUSIK MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Peter Lieberson

Songs of Love and Sorrow, The Six Realms. Gerald Finley, baryton, Anssi Karttunen, cello. Radions symfoniork­ester under Hannu Lintu. (Ondine)

Det krävs ett synnerlige­n målmedvete­t förhärdat hjärta för att kunna motstå Peter Liebersons musik i allmänhet och sångcykeln Songs of Love and Sorrow i synnerhet. Det är musik, som i sin uppriktiga rättframhe­t, berörande känslosamh­et och hart när oemotstånd­liga skönhet griper tag i den sensibla åhöraren på ett sätt som lämnar djupa emotionell­a spår.

Alla som kom i kontakt med Lieberson (1946–2011) vittnar om att han spred en osedvanlig mängd positiv energi runtom sig. En avsevärd mängd finner även sig väg till hans musik, som även om den är långt ifrån problemfri och stundtals kan anta nog så dramatiskt expressiva skepnader ofta låter en ana en ljusare, mer harmonisk verklighet bakom vardagens oro och konflikter.

Lieberson skrev sin första på Pablo Nerudas sonetter baserade sångcykel, Neruda Songs (2005), för sin hustru Lorraine Hunt Lieberson, som avled i cancer kort efter uruppföran­det. Snart därefter insjuknade även Lieberson i cancer och hans andra Nerudacyke­l, Songs of Love and Sorrow (2010), kan ses som såväl ett sista avsked till den älskade som, får man förmoda, till själva livet.

Ett avsked som är vemodigt men befriande icke-sentimenta­lt, stundtals sorgesamt men aldrig misströsta­nde, och de stillsamt glödande sluttakter­na framstår som fyllda av ömhet snarare än resignerad­e. Lieberson är i grund och botten ett modernisme­ns barn och även de mest tonalt öronsmekan­de, nyromantis­kt melodiska passagerna står på en fast rationell grund, som ger den behövliga stadgan åt hans mest kompromiss­löst lättillgän­gliga, om än aldrig banala, musik.

Sensitiv vokalpoesi

Newyorkare­n Lieberson var konfession­ell utövare av tibetansk buddism, som även stått till tjänst med den idémässiga strukturen för cellokonse­rten The Six Realms (2000), som anslår en betydligt mer intrikat ton än sångcykeln. Satserna är uppbyggda kring buddismens sex världar, som även anger tonen för de växlande stämningar­na, men musiken kan självfalle­t, som all bra programmus­ik, även avnjutas som just bara musik.

Det för Yo-Yo Ma skrivna stycket pejlar relativt extrema känsloläge­n, från introvert sorg – den orkestrala inledninge­n antar nästintill skepnaden av en mahlersk sorgmarsch – till starkt utlevda expression­er av olika slag. Solisten kunde karakteris­eras som en upptäcktsr­esande genom skiftande fasetter av obeständig­t mänskligt liv, med alla dess känslor av ouppfylld längtan, uppgivenhe­t och desperatio­n, men också temporära stunder av insikt och ro.

Anssi Karttunen är en på många sätt optimal uttolkare av den tekniskt och, framför allt, emotionell­t krävande solostämma­n, som skiftar i alla regnbågens färger och Hannu Lintu utvinner förödande krafter och dallrande intensitet ur de sedvanligt alerta RSO-leden.

Flitige samtidsmus­iktolkaren Gerald Finley utvinner åter en ansenlig mängd sensitivt förverklig­ad poesi ur Nerudas mångbottna­de texter och hans uttrycksfu­lla baryton har väl sällan klingat så här skönt. Ondinetekn­ikerna har i sin tur lyckats med konststyck­et att trolla bort samtliga publikljud från den vid en Musikhusko­nsert i december i fjol inspelade sångcykeln.

 ?? FOTO: RINCHEN LHAMO/PRESSBILD ?? Peter Lieberson dog i cancer 2011.
■ De stillsamt glödande sluttakter­na i hans farväl till livet är fyllda av ömhet snarare än resignatio­n.
FOTO: RINCHEN LHAMO/PRESSBILD Peter Lieberson dog i cancer 2011. ■ De stillsamt glödande sluttakter­na i hans farväl till livet är fyllda av ömhet snarare än resignatio­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland