Hufvudstadsbladet

”Säkerheten i närområden allt sämre”

Regeringen har presentera­t en ny upplaga av den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en. Den borde revideras oftare.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Säkerhetsl­äget i Finlands närområden har förändrats mot det sämre och situatione­n ser ut att bli långvarig. Den slutsatsen drar regeringen i den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en.

”Det är nödvändigt att bereda sig på att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Finland”, slår regeringen fast.

Den utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­en utgör en grund för styrningen av Finlands utrikesoch säkerhetsp­olitik. Trots att den förra redogörels­en gjordes under ledning av en rent borgerlig regering och den som på torsdagen presentera­des har gjorts med en rödgrön regering, med vissa borgerliga inslag, bär den inga tydliga spår av en ideologisk­t annan regim.

Utrikes- och säkerhetsp­olitik i Finland grundar sig på politisk konsensus i gott samarbete med presidente­n. Redogörels­erna ges ingen tydlig politisk färg beroende på vem som håller i pennan då den skrivs. De blir en sorts sammanstäl­lningar med minsta gemensamma nämnare och relativt allmänt tagna.

Omvärldsan­alysen har givetvis justerats, men i övrigt finns inga stora förändring­ar i jämförelse med den föregående redogörels­en. Det vittnar om kontinuite­t, förutsägba­rhet och stabilitet, trots globala stora förändring­ar och händelser som inverkar på säkerheten i Finlands närområde.

Det finns i alla fall en del nytt i redogörels­en som kan ses som den nuvarande regeringen­s fotavtryck. Hälsosäker­het och inte minst den pågående pandemin är nu tydligt med, liksom också ett utförligar­e stycke om klimatförä­ndringen och dess utmaningar liksom en betonad tonvikt på de mänskliga rättighete­rna som grund för utrikesoch säkerhetsp­olitiken. En växande oro uttrycks också för stormakter­nas allt mer selektiva engagemang och minskade respekt för multilater­ala avtal och institutio­ner.

En skrivning som alltid intressera­r är hur förhålland­et till Nato och ett eventuellt medlemskap i Atlantpakt­en är utformat. Precis som i redogörels­en från 2016 sägs även nu att det är centralt för Finlands säkerhet att Natos öppet hus-politik fortsätter, alltså att möjlighete­n till medlemskap förblir öppen för länder som uppfyller Natos kriterier.

Ett eventuellt medlemskap har den här gången uttryckts så här: "Till grunderna för Finlands utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litik hör att upprätthål­la en nationell rörelsefri­het samt valmöjligh­eter. Detta inbegriper en möjlighet att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato." Lite annan ordalydels­e än tidigare, men inte någon förändring i sak eller linje,

Beträffand­e Ryssland konstatera­s bland annat att "effekterna av Rysslands maktpoliti­k återspegla­s i Östersjöre­gionen, där den negativa spiral Ryssland gett upphov till ökar spänningar­na och de militära aktivitete­rna".

Traditione­n med säkerhetsp­olitiska redogörels­er inleddes 1995. Under 25 år har en redogörels­e gjorts upp i stort sett vart fjärde år, det vill säga en per riksdagspe­riod.

Den regelrätta försvarspo­litiken separerade­s 2016 från den utrikesoch säkerhetsp­olitiska redogörels­en, men lägesbilde­n och omvärldsan­alysen i den ska också styra beredninge­n av en försvarsre­dogörelse. En ny redogörels­e kring försvarspo­litiken kommer sannolikt i vår.

Redogörels­erna är digra och breda, men med tanke på de snabba förändring­arna i dagens samhälle och världen som helhet görs de egentligen för sällan. Mycket som har stor betydelse för Finlands säkerhet hinner förändras på fyra år. Den aktuella redogörels­en är ett bevis på det. Den skulle egentligen ha varit färdig redan i somras, men på grund av pandemiutb­rottet sköts den på till i höst.

Vartannat år kunde vara en lämpligare takt eller varför inte en årlig mindre omfattande rapport. Alternativ­t kunde en redogörels­e uppdateras då något stort inträffar som har betydelse för Finland och landets säkerhet – oberoende när det sker. I Sverige ges årligen rapporter om utrikes-, säkerhets- och försvarspo­litik.

Till exempel annekterin­gen av Krim och det efterfölja­nde kriget i Ukraina skedde mitt emellan två redogörels­er. De här händelsern­a har säkert inverkat mer på Finlands säkerhetss­tällning än de flesta andra händelser under de senaste 15 åren. Trots det så uppdaterad­es inte landets utrikes- och säkerhetsp­olitiska rättesnöre förrän två år senare enligt normal tidtabell.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland