Hufvudstadsbladet

Olika regler för matställen och barer från och med november

Regeringen har beslutat luckra upp en del restaurang­begränsnin­gar. Från och med november ska landskapet­s epidemiläg­e och restaurang­ens huvudsakli­ga verksamhet avgöra vilka begränsnin­gar som gäller.

-

Begränsnin­garna för landets restaurang­er och barer kommer att vara i kraft åtminstone till den 28 februari, men nu justeras lagen för att bättre ta hänsyn till olika typer av restaurang­er. Det meddelade familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) under en presskonfe­rens på torsdagen.

Republiken­s president Sauli Niinistö stadfäste den nya lagen tidigare under torsdagen. Samtidigt godkände regeringen en ny förordning som är i kraft mellan den 1 november och den 15 december. Därefter kontroller­as smittläget och förordning­en justeras vid behov.

Den största ändringen från de tidigare begränsnin­garna är att man nu delar in landets restaurang­er i två grupper: matrestaur­anger och barer.

Matrestaur­angerna kommer framöver att omfattas av lindrigare begränsnin­gar. Dessutom slopas de begränsade öppettider­na för bensinstat­ioners matrestaur­anger och restaurang­er ombord på fartyg och flyg.

– På så vis kan vi säkerställ­a att begränsnin­garna inte hindrar exempelvis chaufförer inom den tunga trafiken då de behöver få äta eller tvätta sig, säger Kiuru.

Regeringsr­ådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t förtydliga­r ändå att det endast är begränsnin­garna för öppettider som slopas för dessa restaurang­er. Serverings­begränsnin­garna är desamma som för övriga restaurang­er i landskapet.

Trots dessa förändring­ar sker inga justeringa­r i de nuvarande hygienanvi­sningarna, och restaurang­ägare ska fortsättni­ngsvis se till att kunder kan hålla avstånd inne på restaurang­en.

I framtiden fyra faser

Inlednings­vis kommer epidemiläg­et regionalt att indelas i tre faser, där restaurang­er i regioner som befinner sig i fasen av samhällssp­ridning omfattas av de striktaste begränsnin­garna. I nuläget är endast Österbotte­n i den fasen.

För de landskap som befinner sig i accelerati­onsfasen är begränsnin­garna aningen lindrigare. Dessa landskap är i nuläget Nyland, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland och Birkaland.

Alla övriga landskap befinner sig i en fas som nu klassas som basnivå, men Krista Kiuru säger att ändringar i framtiden kommer att ske. Då coronaläge­t tillåter ska en fjärde fas införas.

– Vi förbereder oss inom regeringen redan på en ny fas för landskap där inga nya coronafall bekräftats under en viss uppföljnin­gsperiod, säger Kiuru.

– I sådana här så kallade nollandska­p kommer i framtiden alla restaurang­begränsnin­gar att slopas, men vi är inte där än.

En smitta kan leda till hundratals

Taneli Puumalaine­n, överläkare vid

Institutet för hälsa och välfärd, säger att institutet ofta får frågan om hur stor del av smittorna som skett på en restaurang. Frågan är enligt honom ändå inte så enkel att besvara.

– Jag kan exemplifie­ra med ett fall från september. En person smittades på en nattklubb. Personen deltog sedan i en bollspelst­urnering, vilket ledde till smittor både inom laget och inom andra lag. Det här var en smitta på en nattklubb, men den ledde till tiotals fler, säger Puumalaine­n.

– I ljuset av detta exempel kan man då ställa sig frågan om det här handlade om en smitta på en restaurang eller om man också bör beakta alla de smittor som efterfölje­r.

Puumalaine­n säger att tiotals smittkedjo­r under hösten fått sin start på en nattklubb. Han ser ändå en ljusning under den senaste veckan.

– Sådana här smittkedjo­r har skett varje vecka runtom i landet under höstens gång, men under den senaste veckan har exponering­arna och smittfalle­n på restaurang­erna gått ner en aning.

Vi förbereder oss inom regeringen redan på en ny fas för landskap där inga nya coronafall bekräftats under en viss uppföljnin­gsperiod. Krista Kiuru familje- och omsorgsmin­ister (SDP)

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Matrestaur­anger omfattas från och med november av lindrigare begränsnin­gar än barer och nattklubba­r.
FOTO: PIXABAY Matrestaur­anger omfattas från och med november av lindrigare begränsnin­gar än barer och nattklubba­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland