Hufvudstadsbladet

Veli Kujala plockar frejdigt från det musikalisk­a smörgåsbor­det

Den uruppförda konserten för saxofonkva­rtett och symfonisk blåskvarte­tt satte guldkant på det ambitiöst upplagda konsertpro­grammet.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

SAMTIDA KONSTMUSIK Gardets musikkår

Dirigent: József Hárs. Solister: Saxofonkva­rtetten Aava (Joonatan Rautiola, sopransax, Samu Metsänen, altsax, Kalle Oittinen, tenorsax, Eero Saunamäki, barytonsax). Strauss, Kujala, Dahl, Copland. Tempelplat­sens kyrka 28.10.

Än en gång kunde man bara förundra sig över, och inte minst glädja sig åt, Gardets musikkårs fräscht fördomsfri­a programpol­itik. Splitterny­tt och äldre, bekanta namn och nya bekantskap­er i en skön syntes, vars gemensamma nämnare var ett omedelbart kommunicer­ande tilltal och en omutligt hög konstnärli­g nivå.

Uruppföran­den är en självklar ingrediens på Gardets repertoar och man har inte sällan modet att beställa även av andra än de i blåsmusiks­ammanhang välbekanta förmågorna. Dragspelsv­irtuosen och stilistisk­e multitalan­gen Veli Kujala har inte skrivit tidigare för saxofon, men det kunde ingen ana efter det mäkta flott klingande framförand­et av hans konsert för saxofonkva­rtett och symfonisk blåsorkest­er.

Kujala är rörande ointresser­ad av konvention­ellt estetiskt genretänka­nde och plockar frejdigt åt sig från det musikalisk­a smörgåsbor­det, men någon sillsallad­svarning behöver aldrig utfärdas. Kujala är tvärtom synnerlige­n noga med hur han kombinerar de väsensskil­da ingrediens­erna. Latinorytm­er och reminiscen­ser från fusionsjaz­z samsas konstrukti­vt med mer traditione­llt modernisti­skt färgade tendenser inom ramen för en helhet, som kändes såväl dramaturgi­skt som uttrycksmä­ssigt utmärkt väl balanserad.

Den ensatsiga, 21 minuter långa konserten bär undertitel­n Transforma­tions och en kontinuerl­ig transforma­tion av ett relativt begränsat grundmater­ial är just precis vad det handlar om. Kujala har därtill på ett lyckat sätt bemästrat konstellat­ionen solistkvar­tett–orkester. Stundom musicerar de fyra saxofonern­a i sin egen lilla bubbla, stundom i en fruktbar växelverka­n med orkestern, och varje solist har tilldelats egna, lagom utmanande, skräddarsy­dda solopartie­r.

Sammansvet­sat kollektiv

Primus motorn, sopraniste­n Joonatan Rautiola hör till de relativt fåtaliga saxofonist­er i vårt land som behärskar alla fyra bekanta saxar till fulländnin­g, medan altisten Samu Metsänen och barytonist­en Eero Saunamäki – därtill en av våra bästa blockflöjt­ister – gör sitt dagsverke i Gardets musikerled. Framför allt är kvartetten Aava ett supersamma­nsvetsat kollektiv, med ett samspel som inte sällan framstår som närmast telepatisk­t.

Det övriga programmet ackompanje­rade Kujalakons­erten på ett lyckat sätt. Richard Strauss Serenad op. 7 är okarakteri­stisk men avgjort charmig juvenalia, medan Aaron Coplands maffiga Emblems (1964) på typiskt coplandskt vis integrerar en populär melodi (Amazing Grace) i tonväven. Tyske, i ett tidigt skede till USA emigrerade blåsmusike­xperten Ingolf Dahls Sinfoniett­a (1961) var ett tufft stycke, litet som en mix av Hindemith, Martinu och Walton, med ändå med ett omisskänne­ligt eget tonfall i botten.

Radions symfoniork­esters solohornis­t József Hárs har en rätt lovande dirigentka­rriär på gång och han kan givetvis den här repertoare­n på sina fem fingrar. En mer ekonomisk plastik skulle eventuellt effektiver­a kommunikat­ionen, även om det klingande resultatet indikerade att samspelet Hárs och musikerna emellan förflöt mestadels mödolöst.

 ?? TUULI/PRESSBILD
FOTO: HEIKKI ?? Veli Kujala har inte skrivit tidigare för saxofon, men det kunde ingen ana vid uruppföran­det.
TUULI/PRESSBILD FOTO: HEIKKI Veli Kujala har inte skrivit tidigare för saxofon, men det kunde ingen ana vid uruppföran­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland