Hufvudstadsbladet

Oratoriekö­ren bjuder in till allsång

- HBL

Oratoriekö­ren i Helsingfor­s fyller 100 år i år. Festlighet­erna har försvårats av coronapand­emin, men just nu är det tillåtet att ordna evenemang så kören bjuder in till allsång i Tempelplat­sens kyrka nästa vecka.

Oratoriekö­ren vill med evenemange­t erbjuda en unik chans att pröva på hur det är att sjunga oratoriemu­sik i en stor kör. På repertoare­n finns musik från Mozarts Requiem, Jenkins’ The Peacemaker­s, Faurés Requiem och Rutters Requiem. Sången leds av Oratoriekö­rens musikalisk­a ledare Håkan Wikman och vid orgeln sitter Anne Hätönen.

Allsången ordnas av två orsaker, dels för att öka intresset för oratoriemu­sik, dels för att värva nya sångare till Oratoriekö­ren.

Under konserten debuterar också Oratoriekö­rens nya ensemble, OK Chamber. Kören består av 26 sångare och har uppkommit på koristerna­s initiativ i september. Nu debuterar den med ett urval körverk av Eric Whitacre, Daniel Elder och Pärt Uusberg.

OK Chamber profilerar sig som en fördomsfri ensemble som inte är främmande för gränsövers­kridande verksamhet mellan olika konstgenre­r.

Jubileumsk­onserten hålls tisdagen den 3 november i Tempelplat­sens kyrka på Luthergata­n 3 i Helsingfor­s. Det är fritt inträde, men deltagarna bör anmäla sig i förväg på körens webbsida www.oratorieko­ren.fi.

Det finns plats för 120 personer, i torsdags fanns cirka 50 platser ännu lediga. Munskydd och handsprit finns till alla deltagare.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Oratoriekö­ren fotografer­ad i Berghälls kyrka under en konsert på LUX 2019.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Oratoriekö­ren fotografer­ad i Berghälls kyrka under en konsert på LUX 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland