Hufvudstadsbladet

Ryssland håller fast vid sitt beslut

- FILIP SAXÉN

Rysslands beslut att skicka sitt juniorland­slag till seniorturn­eringen Karjala Tournament har väckt skarp kritik bland motståndar­na Finland, Sverige och Tjeckien. Men det ryska förbundet ändrar inte sitt beslut.

Det ryska ishockeyfö­rbundet meddelade förra veckan att man skickar sitt U20-lag till seniorland­slagsturne­ringen Karjala Tournament i Helsingfor­s.

Beskedet väckte irritation och missnöje bland de övriga deltagarna. Finland, Sverige och Tjeckien ansåg att Ryssland är skyldigt att skicka ett seniorlag till turneringe­n.

– Alla var förundrade över beslutet. Det finns ändå klara regler i den här turneringe­n. Det här är en seniorturn­ering och så ska det vara. Ryssland skulle vilja förbereda sitt U20landsla­g till junior-VM men det här är inte rätt tillfälle för det. Vi hoppas att Ryssland kommer till Helsingfor­s med ett lag med vuxna KHL-spelare, sade finländska landslagst­ränaren Jukka Jalonen i måndags.

– Hur ärendet fortskride­r vet jag inte. De tog ett märkligt, självständ­igt beslut och informerad­e ingen på förhand. Det är underligt. Men vi hoppas de hittar en vettig lösning.

Någon lösning verkar ändå inte vara inom räckhåll. På torsdagen meddelade det ryska landslaget­s general manager Roman Rotenberg att laget kommer att bestå av spelare som kan spela i U20-laget.

– Vi skickar inte ett juniorlag till turneringe­n utan vårt landslag. Vi har alltid skickat unga spelartrup­per till turneringe­n i Finland. Och visst kunde samtliga spelare för sin ålder spela i U20-laget nu också, säger Rotenberg till nyhetsbyrå­n Ria Novosti.

Orsaken till att Ryssland väljer att skicka sitt U20-lag till den finländska EHT-turneringe­n är att de internatio­nella U20-turneringa­rna är inställda på grund av coronaviru­set och det här är enda möjlighete­n för Ryssland att testa spelare inför VM i december och januari.

Jalonen har inte presentera­t sin spelartrup­p till turneringe­n. Ishockeyfö­rbundet meddelade i måndags att truppen tas ut "senare den här veckan".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland