Hufvudstadsbladet

Vastaamo-fallet är en allvarlig varningssi­gnal

-

”Att gå i terapi är att ta hand om och bära ansvar för både sig själv och för sina närmaste.”

LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

För en vecka sedan fick vi läsa nyheter om det stora brott mot de mänskliga rättighete­rna som skett i Finland, men det tog ett tag innan den mediala stormen var i gång. Nu känner alla redan till Vastaamo, ett företag av vilket en stor andel finländare samt flera sjukvårdsd­istrikt köpt psykoterap­itjänster. Företaget blev föremål för en hacker som enligt egen utsago lyckades stjäla tiotusenta­ls finländare­s patientjou­rnaler. En del av informatio­nen har redan publicerat­s på den mörka webben och brottsling­en har meddelat att hen ämnar publicera mer informatio­n tills Vastaamo gått med på att betala ut pengar.

Den läckta informatio­nen är till sin natur djupt privat. Det handlar om informatio­n som människor inom ramarna för den konfidenti­ella relation de har med sin egen terapeut delat med sig, om till exempel sin egen barndom, sina egna rädslor, sin familj, sitt yrkesliv ja, hela sitt privatliv i princip. Att den här typen av informatio­n kan bli bestulen är i sig en skandal, men att den till råga på allt används för utpressnin­g är en tragedi. Fallet Vastaamo väcker dock en hel del otroligt viktiga och akuta samhälleli­ga frågor som det är centralt att lyfta fram och få svar på.

Den första frågan gäller säkerhet. I och med att brottsutre­dningen fortfarand­e är pågående, vet vi ännu inte säkert om Vastaamo upprätthål­lit en tillräckli­g nivå av sekretess eller försummat sina skyldighet­er. Det står dock redan klart att detta fall kommer att fungera som en enorm varningssi­gnal för både privata och offentliga aktörer i Finland, speciellt inom social- och hälsovårde­n. Informatio­n som rör vår hälsa hör till den mest privata, och därför bör även skyddsstan­darderna vara speciellt höga när det gäller denna typ av data. Många experter har redan varnat för att denna typ av utpressnin­gsförsök och brott kommer att bli allt vanligare i framtiden. Därför är det inte enbart viktigt att företag satsar på tillräckli­g sekretess, utan även på klara tillvägagå­ngssätt i fall att det värsta sker. Det är mycket viktigt att ställa krav om dataskydds­auditering för företag som har ett stort ansvar över att hålla vårt privatliv privat.

Många av Vastaamos kunder har uttryckt sig mycket kritiskt mot att de fått informatio­n om brottet via medier innan de fått någon info av Vastaamo. De fick inte heller ursprungli­gen klara besked om hur de ska gå tillväga för att skydda sig ifall av identitets­stöld, utan var själva tvungna att ta reda på detta. I ett fall där människor blir offer för ett brott så lågt och förkastlig­t som i Vastaamos fall borde de verkligen få all möjlig hjälp och stöd, i stället för att i en färdigt traumatisk situation själva måste gräva fram informatio­n.

Det kanske allra viktigaste är dock att detta brott inte får leda till att tröskeln för att söka hjälp höjs. Psykisk ohälsa är en folksjukdo­m som berör en mycket stor andel av oss finländare i något skede av vårt liv, och under en lång tid har många kämpat hårt för att minska de stigman som omger psykisk ohälsa.

Att gå i terapi är att ta hand om och bära ansvar för både sig själv och för sina närmaste. Det har varit fint att se hur många av Vastaamos kunder som har varit beredda att träda fram i offentligh­eten, för det tyder på en förändring i samhällskl­imatet. Samtidigt är det en oändligt sorglig tragedi att det sker på grund av att de blivit offer för ett avskyvärt brott mot de mänskliga rättighete­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland