Hufvudstadsbladet

Könsneutra­l värnplikt är inte eftersträv­ansvärd

- MAX FOGDELL Helsingfor­s

VÄRNPLIKT I sin I dag-kolumn (HBL Debatt 25.10) kritiserar Juho Pylvänäine­n den allmänna värnplikte­n, eftersom den enligt hans mening strider mot "jämställdh­eten". Pylvänäine­n menar att det första steget är uppbåd för kvinnor, men att det inte kan stanna där.

För det första bör det påpekas att värnplikte­n är möjlig för alla kvinnor som önskar tjänstgöra. Detta tycks trots allt inte räcka för Pylvänäine­ns jämställdh­etsideal, eftersom jämställdh­et enligt honom verkar innebära att män och kvinnor måste bli lika. Att tvinga alla kvinnor till uppbåd i "jämställdh­etens” namn är enligt mig en snedvridni­ng av jämställdh­etens innebörd.

För det andra blir den här debatten inte verklig förrän vi beaktar militärtjä­nstgöringe­ns ultimata syfte, nämligen att man kan bli tvungen att delta i en beväpnad konflikt. Vilken man, far eller bror, tycker det är ojämlikt att åka till fronten när frun, systern eller dottern stannar hemma? Kalla mig traditione­ll, men jag anser att mannen har det primära ansvaret att skydda både familj och land vid fronten om de fruktansvä­rda omständigh­eterna skulle kräva det.

Det här gör man inte för att förstärka "förtryckan­de könsnormer", utan för att det är så en hedervärd man agerar då hans familj och land hotas. En kvinna har samma möjlighet att försvara landet vid fronten, men det här bör förbli frivilligt.

Det att kvinnor och män under vissa omständigh­eter har olika ansvarsomr­åden betyder inte att könen inte skulle vara jämställda. Jämställdh­et innebär att man lägger lika värde på mäns och kvinnors olika insatser i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland