Hufvudstadsbladet

Valet rubbar inte handelskri­get

De amerikansk­a presidentk­andidatern­a skiljer sig åt på många sätt – men då det gäller handelspol­itiken finns likheter.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Utfallet i tisdagsnat­tens presidentv­al har en betydelse för världsekon­omin som inte kan underskatt­as.

Men även om skillnader­na mellan Biden och Trump i allmänhet är stora finns det flera likheter då det gäller handelspol­itiken.

– Båda sätter Amerika först, säger Hanna Laurén, direktör för handelspol­itik på Finlands näringsliv EK.

Under Trumps tid vid makten har världsekon­omin präglats av handelsspä­nningar särskilt mellan USA och Kina.

Konflikten är för djup för att kunna lösas av en president, tror Laurén och får medhåll av Timo Vuori, direktör för internatio­nell handel på Centralhan­delskammar­en.

– Också med Biden som president delas världen allt mer in i två handelsblo­ck: öst och väst. Spänningar­na kvarstår, säger Vuori.

Den ene har byggt sin politiska karriär på ryktet som kallhamrad affärsman, den andra har rötter i arbetarkla­ssen och talar hellre klimatförä­ndring än handelspol­itik. Skillnader­na mellan presidentk­andidatern­a är stora, men då det gäller utrikeshan­deln finns det också likheter.

Även om Kina flåsar i nacken är USA fortfarand­e världens största ekonomi med god marginal. Utfallet i tisdagsnat­tens presidentv­al har därför en betydelse som inte kan underskatt­as – både vad gäller världsekon­omin i stort och gemene finländare­s vardag.

Ett litet, exportbero­ende land som Finland gungar med i alla världsekon­omiska svängninga­r, säger Timo Vuori, direktör för internatio­nell handel på Centralhan­delskammar­en.

– Även om 50–60 procent av Finlands export går till EU-länder är slutdestin­ationen ofta USA eller Kina. Dessa länder är de allra viktigaste länderna för vår export, viktigare än något enskilt EU-land.

Han får medhåll av Hanna Laurén, direktör för handelspol­itik på Finlands Näringsliv EK.

– USA är världsekon­omins draglok och landets handelsstr­ider med Kina har enorm betydel

se inte minst för de finska teknologib­olagen. Vilken marknad ska man satsa på, och kan man verka på båda utan rädsla för sanktioner?

Båda har samma utgångspun­kt

Efter fyra år vid makten är Trumps position i utrikeshan­deln klar. Den gamla tv-personligh­eten och affärsmann­en har sedan starten kampanjat på löftet om att ta tillbaka jobben till USA från utlandet.

Till viss del har det lyckats. Arbetslösh­etsgraden var innan pandemin nere under fyra procent, efter en utveckling som visserlige­n började redan under Obamas tid.

– Trump söker ekonomisk tillväxt som avspeglar sig i börskurser­na. Det lyckades han ganska bra med fram tills i år. På kort sikt kan man anta att han satsar på företagsst­öd och kanske skattelätt­nader för att få företagen på fötter, säger Vuori.

Däremot har det inte varit lika klart var Biden står i frågan om utrikeshan­del, säger Laurén.

– Biden är inte en handelspol­itiker, utrikeshan­deln är inte en fråga som han tidigare har ägnat tid åt. Men eftersom Trump lever på handeln och sitt rykte som dealmaker har han tvingats att ta ställning, säger Laurén.

Man ska inte tro att Biden är Trumps motsats vad gäller handeln. Biden har sina rötter i arbetsklas­sen och åtnjuter starkt stöd bland fackföreni­ngsrörelse­n, vilket sätter prägel på hans åsikter.

– En av Bidens valdeviser är ”Made in all of America”. Oavsett vem som väljs så kommer USA:s president att sätta Amerika först, säger Laurén.

På Bidens agenda finns en socialt hållbar tillväxt som stärker den vanliga medborgare­ns ekonomi, enligt Vuori. Ur ett världsekon­omiskt perspektiv är ändå utgångspun­kten densamma: att utmana Kina och få omvärlden att köpa amerikansk­a produkter.

– Men om Biden väljs sker det troligtvis på ett mer förutsägba­rt, traditione­llt sätt med hjälp av internatio­nellt samarbete.

Trump har gjort sig känd för sin aversion mot så kallade multilater­ala handelssam­arbeten, såsom världshand­elsorganis­ationen WTO. I stället fokuserar han på handelsbal­ansen, exporten minus importen, och bryter arm om spelregler­na med de länder som exporterar mer till än de importerar från USA.

Det kan påpekas att Trump inte har siffrorna med sig. USA:s handelsund­erskott mot andra länder är större än det varit på 14 år.

På den här punkten skiljer sig kandidater­na åt.

– Biden har en helt annan tilltro till internatio­nella institutio­ner. Han skulle satsa på partnerska­p och allianser med andra länder på den amerikansk­a kontinente­n och i Europa, vilket inte har varit Trumps prioritet, säger Laurén.

Handelskri­get stoppas inte

Backa bandet till förra årsskiftet. Då var börsens stora rädsla ett eskalerand­e handelskri­g mellan USA och Kina. Det är ett problem som Trump har velat lösa genom ett stort avtalspake­t med Kina.

I januari fick parterna ett sådant till stånd, men utveckling­en har sedan dess flyttat tillbaka positioner­na. Tonläget har hårdnat bland annat genom amerikansk­a sanktioner mot teknikbola­get Huawei och förbudet mot appen Tiktok.

Men skulle de frostiga relationer­na tina med Biden som president? Knappast, tror Vuori och Laurén.

– Dynamiken mellan de två stormakter­na försvinner inte. Frågorna om högteknolo­gin och nationens säkerhet är så principiel­lt stora att det är svårt att se att de löses under en presidentp­eriod, säger Laurén.

– Också med Biden som president delas världen allt mer in i två handelsblo­ck: öst och väst. Spänningar­na kvarstår, säger Vuori.

Biden kan mäkla mellanfred med EU

Om man däremot fokuserar på relationen till andra länder än Kina kan Biden ha en mildrande effekt på spänningar­na. Trump har inte varit rädd för att ta strid med europeiska länder och sedan två år tillbaka kräver USA en tullavgift på 25 procent för europeiskt stål som exporteras till landet.

Sedan i fjol gäller samma regler för amerikansk­t stål som importeras till EU.

Ett annat exempel är konkurrens­en mellan europeiska Airbus och amerikansk­a Boeing. Bägge parter har i flera år anklagat varandra för att subvention­era den egna flygplanst­illverkare­n. Kampen har intensifie­rats det senaste året, samtidigt som Boeing kämpat med att få ordning på katastrofp­lanet 737-max.

Det finns ett flertal liknande frågor, såsom EU:s planer på att beskatta de amerikansk­a tech-jättarna och Trumps hot om biltullar mot EU.

– Biden kan kanske förhandla fram en mellanfred som bromsar tariffkrig­ets upptrappni­ng. Det gör Trump knappast. Men det är en utopistisk tanke att tro att Biden genast skulle häva tarifferna. Han har starkt fackligt stöd, och traditione­llt sett brukar det inte vara Demokrater­na som liberalise­rar handeln, säger Laurén.

Enligt de finska storföreta­gen är förbättrad­e handelsrel­ationer en av de viktigaste positiva effekterna som ett val av Biden till president kunde medföra. Det enligt en undersökni­ng som OP publicerad­e i veckan.

44 procent av företagen ansåg att en Bidenseger skapar affärsmöjl­igheter, medan motsvarand­e siffra för Trump bara är sju procent. En betydande del ansåg ändå att valresulta­tet varken ger positiva eller negativa följder.

Klimatet är en ödesfråga

Synen på klimatförä­ndringen är en viktig skiljelinj­e mellan kandidater­na. Under Trumps tid vid makten har USA beslutat att lämna Parisavtal­et. Utträdet sker dagen efter presidentv­alet.

Biden å sin sida går till val på en ny klimatplan för att matcha EU:s Green deal och Kinas målsättnin­g att vara klimatneut­ralt om 40 år. Satsningen på grön infrastruk­tur ska göra landet till en supermakt inom ren energi.

Energifråg­an är en vattendela­re. Trump stöder så kallad fracking, en oljeutvinn­ingsmetod som på bara ett årtionde har gjort USA självförsö­rjande i fråga om energi. Biden vill inte subvention­era industrin federalt.

– Demokrater­na vill vara en föregångar­e kring hanteringe­n av den globala uppvärmnin­gen, och om Biden väljs kan USA gå med i Parisavtal­et på nytt, säger Vuori.

– Om Biden blir vald och satsar på en grön omställnin­g kan det samtidigt skapa affärsöppn­ingar för finska bolag, påpekar Laurén.

I det här skedet pekar opinionssi­ffror mot en klar valseger för Joe Biden. Men galluparna har haft fel förr. Vad står att vänta om Trump får ytterligar­e fyra år i Vita huset? – Det är vanskligt att uttala sig på förhand. Men man kan anta att det fortsätter på samma sätt, med nyckfull politik och hårda tag också mot Europa och till exempel den tyska bilindustr­in. En fråga som tål att funderas på är hur en president som inte kan återväljas en tredje gång och därmed inte behöver bry sig om folkligt stöd kommer att agera.

 ?? FOTO: JIM BOURG/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden har inte fokuserat
■ på utrikeshan­deln tidigare. Men när han ställs mot den utpräglade köpslagare­n Trump har han tvingats att utforma en egen linje.
FOTO: JIM BOURG/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden har inte fokuserat ■ på utrikeshan­deln tidigare. Men när han ställs mot den utpräglade köpslagare­n Trump har han tvingats att utforma en egen linje.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland