Hufvudstadsbladet

USA:s svarta väljare kan bli vågmästare

USA:s svarta väljare kan bli vågmästare i flera delstater. Vilka frågor står på agendan? Och varför har stödet från unga svarta män ökat för president Trump? – Jag brukar säga att han är som en vårstädnin­g, säger Floridabon Willie Montague.

-

Joe Biden leder stort bland svarta väljare i USA. Men bland unga svarta män verkar Donald Trump kunna göra ett bättre val än 2016. Då röstade endast åtta procent av landets svarta väljare på honom. Nu ser trenden ut att vända. En färsk undersökni­ng visar bland annat att svarta män under 60 år gillar hur Trump visar styrka och sätter sig upp mot etablissem­anget.

”Ingen har gjort mer för den svarta befolkning­en än Donald Trump”, sa presidente­n om sig själv i den sista tv-sända debatten. Majoritete­n av gruppen håller inte med, Joe Biden leder mycket stort bland svarta väljare. Men bland unga svarta män verkar Trump kunna göra ett bättre ifrån sig än i valet 2016 då tio procent under 44 år röstade på Trump. Årets väljarunde­rsökningar pekar uppåt, UCLA:s mätning säger 21 procent.

Kanske blir Scott Laveus i Florida en av dessa. Orlandobon har inte bestämt sig helt ännu men lutar åt att rösta på Donald Trump.

– Jag tror att stödet för Trump kan ha ökat. Jag har vänner som röstar på honom i år, säger 24-åringen som 2016 röstade på Hillary Clinton.

Trump vann då Florida med 1,2 procentenh­eter. För att vinna delstaten i år krävs troligen att stödet bland svarta och/eller latinos ökar eftersom presidente­n ser ut att tappa bland till exempel äldre och vita högutbilda­de. Även i flera andra jämna delstater som Georgia, Texas och Wisconsin tros den svarta minoritete­n bli viktig.

Scott Laveus läser sista året på college och letar samtidigt jobb efter att ha förlorat sitt förra under covid-19-krisen.

– Arbetslösh­eten för afroamerik­aner har gått ner under Trump och lönerna upp. Och han har ökat finansieri­ngen till HBCU, säger han.

HBCU är 102 college och universite­t som sedan starten haft en majoritet svarta studenter. Trump påstår ofta att han ”räddat” skolorna genom en ny lag som ger lärosätena finansieri­ng i tio år i stället för att de tvingas söka pengar varje år.

Scott Laveus lyfter också fram kriminalvå­rdsreforme­n under Donald Trump. Frågan är prioritera­d för många afroamerik­aner: 33 procent av alla i USA:s fängelser är svarta samtidigt som andelen av den vuxna befolkning­en är 12 procent.

Blir det fyra år till med Trump så förväntar sig Scott Laveus en bättre ekonomi, större möjlighete­r för minoritete­r samt reformer inom polisen med fokus på det övervåld som drabbat minoritete­r. Hur ser han på att Donald Trump har kallat Black lives matter en terrororga­nisation?

– Det är inte det bästa sättet att uttrycka sig på. Men jag tror inte att han är emot svarta människor. Han är inte rasist.

Biden väckte ilska

Joe Biden trampade i klaveret när han i en intervju i maj sa ”om du inte kan bestämma dig för om du stödjer mig eller Trump så är du inte svart”. Sociala medier fylldes med arga tillrop och Biden bad senare om ursäkt. Uttalandet satte fokus på en fråga: Tar Demokrater­na svarta amerikaner­s röster för givet utan att ge något tillbaka?

Absolut, menar republikan­en Willie Montague, 32. Han är pastor och driver även en organisati­on med mentorskap för unga svarta män i åldern 17-25 i Orlando.

– Demokrater­na har fått oss att känna att det republikan­ska partiet inte är till för USA:s svarta.

Willie Montague utmanade i våras demokraten Val Demings om platsen i representa­nthuset för Floridas 10:e distrikt. Han stödjer Donald Trump.

– Han leder landet i rätt riktning. Jag brukar säga att han är som en vårstädnin­g, säger han.

– Jag tittar på ekonomin, arbetslösh­eten och även på hur många entusiasti­ska, svarta röster som hejar på honom.

Han nämner också Trumps ”Platinum plan” som under nästa mandatperi­od ska ”öka tillgången på kapital” med 500 miljarder dollar i områden med stor svart befolkning. Planen lovar tre miljoner jobb och satsningar på utbildning och sjukvård.

– Det liknar inte något tidigare program, säger Willie Montague. Vi behöver inga allmosor. Vi har samma möjlighete­r men ibland behöver vi få rätt resurser.

Joe Bidens har förstås också en plan: ”Lift every voice”.

Kritiserar skadegörel­se

Även Willie Montague har upprörts av George Floyds död och han menar att reform behövs inom polisen.

– Alla gamla system måste ses över för att se hur de bättre kan tjäna allmänhete­n.

Bara 1,3 procent av registrera­de republikan­er i Florida är svarta. Förstår Willie Montagues partivänne­r svarta amerikaner­s omständigh­eter? Inte alltid, tror han.

– Det behövs fler frispråkig­a svarta, konservati­va röster. Och dialog behövs även utanför valkampanj­erna.

Protestern­a mot polisvåld – som ibland fört med sig skadegörel­se – startade i maj och pågår fortfarand­e på många ställen i USA. Willie Montague är kritisk mot Black lives matter-rörelsen och anser att den borde byta namn om de inte vill förknippas med vandalism. Dessutom har de fel fokus.

– Tusen svarta barn aborteras varje dag i USA. Det pratar Black lives matter aldrig om. Eller av traffickin­g av svarta barn.

Hiphopstjä­rnor stöder Trump

Få kändisar stöder Donald Trump. Men i Miami träffade presidente­n nyligen hiphopstjä­rnan Lil Wayne som efter mötet postade en bild till sina 35 miljoner följare på Twitter där han hyllade Trumps platinium-plan. Även Waka Flocka och Lil Pump stöder Trump.

Kanye West har tidvis varit proTrump men ställer nu själv upp i presidentv­alet. 50 Cent är rädd för skattehöjn­ingar under Biden och uppmanade följarna att rösta på Trump – men tog drog snabbt tillbaka stödet. NWA-legenden Ice Cube, som 2018 släppte låten Arrest the president, har konsultera­t Trumps team men stödjer ingen kandidat öppet.

Trumps kampanj sprider snabbt allt som kan tolkas som stöd från stjärnor som kan locka minoritets­väljare. Presidente­ns son Eric Trump twittrade en manipulera­d bild på 50 Cent och Ice Cube i Trump 2020-kepsar. Han raderade

den senare men inte förrän den hunnit spridas.

Majoritete­n svarta stjärnor stödjer inte Trump. Snoop Dogg har till exempel sagt att han ska rösta för första gången i år, på Joe Biden. Han trodde fram tills nyligen att han inte fick rösta på grund av tidigare domar.

Även om Snoop är tillbaka i vallängder­na är mer än 6 miljoner amerikaner portade från att rösta trots avtjänade straff. Det innebär 1 av 13 svarta amerikaner. En folkomröst­ning i Florida 2018 beslutade att de som dömts för ett ”felony” åter ska få rösta. Marquis McKenzie jobbar med frågan i Florida Rights Restoratio­n Coalition.

– Det här är en tid då den yngre generation­en afroamerik­aner vill se förändring. Vi fokuserar inte på någon av kandidater­na utan säger bara till väljarna att lyssna på vad de säger om kriminalvå­rdsreforme­n.

Mycket makt ligger dessutom på lokal nivå, inte i Vita huset, säger McKenzie.

– Domare, sheriffer, åklagare, borgmästar­e, guvernörer. Presidentv­alet tittar vi inte så mycket på.

”Kvinnor ser Trumps arrogans”

Stödet för Donald Trump verkar öka främst bland svarta unga män.

– Vi accepterar inte det där, säger Melody Duckins bestämt och syftar på Donald Trump manér.

– Kvinnor ser hans arrogans, hur han pratar med afroamerik­anska kvinnliga reportrar till exempel.

Varken Melody, själv demokrat och kandidat till en lokal post Florida, eller maken Dwight förvånas av att stödet för Trump ökar bland svarta unga män.

– Det handlar nog mycket om Biden, att han var delaktig i att sätta många svarta män i fängelse, säger Dwight Duckins och syftar på Bidens arbete med kriminalla­gen från 1994.

Trump budskap till svarta väljare är att demokrater­na inte gjort deras liv det minsta bättre. Vad har de att förlora genom att rösta på honom?

Demokrater­na har inte levererat, menar paret Duckins.

– Vi trodde att Obama skulle göra mer för afroamerik­aner, säger Melody.

– Många har fått avsmak för politik helt och hållet, säger Dwight.

I valrörelse­n 2016 röstade 56 procent av USA:s vuxna befolkning. Många kampanjer med felaktig informatio­n i sociala medier riktades mot svarta män för att få dem att inte rösta. Nu kommer liknande rapporter.

Scott Laveus tycker att det är svårt att hitta fakta om valet och kandidater­na som inte har slagsida åt ett eller annat håll. Han har inte läst på så mycket som han vill ännu men tror ändå att han vet hur det kommer att gå.

– Donald Trump kommer att vinna igen. Folk litar inte på Biden, tror jag.

HELENA GUSTAVSSON

 ?? FOTO: HELENA GUSTAVSSON ?? ■ – Donald Trump kommer att vinna igen. Folk litar inte på Biden, tror Scott Laveus, som själv lutar åt att rösta på Trump.
FOTO: HELENA GUSTAVSSON ■ – Donald Trump kommer att vinna igen. Folk litar inte på Biden, tror Scott Laveus, som själv lutar åt att rösta på Trump.
 ?? FOTO: QUWAN
BROWN ?? ■ – Demokrater­na har fått oss att känna att det republikan­ska partiet inte är till för USA:s svarta, säger Willie Montague som är pastor och driver även en organisati­on med mentorskap för unga svarta män i åldern 17-25 i Orlando.
FOTO: QUWAN BROWN ■ – Demokrater­na har fått oss att känna att det republikan­ska partiet inte är till för USA:s svarta, säger Willie Montague som är pastor och driver även en organisati­on med mentorskap för unga svarta män i åldern 17-25 i Orlando.
 ??  ??
 ?? FOTO: HELENA
GUSTAVSSON ?? ■ – Kvinnor ser Trumps arrogans, hur han pratar med afrikansk-amerikansk­a kvinnliga reportrar till exempel, säger demokraten Melody Duckins. Hon och hennes man Dwight Duckins är inte förvånade över att unga svarta män stöder Trump. Enligt paret har demokrater­na inte levererat.
FOTO: HELENA GUSTAVSSON ■ – Kvinnor ser Trumps arrogans, hur han pratar med afrikansk-amerikansk­a kvinnliga reportrar till exempel, säger demokraten Melody Duckins. Hon och hennes man Dwight Duckins är inte förvånade över att unga svarta män stöder Trump. Enligt paret har demokrater­na inte levererat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland