Hufvudstadsbladet

Löneskilln­aderna mellan kvinnor och män ökar

Finland tar i år ett steg bakåt i utveckling­en mot jämställda löner, ett bakslag som enligt den fackliga centralorg­anisatione­n STTK gör Finland till de jämställda lönernas primitiva land.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

I dag, söndag, firas Kvinnornas lönedag, en dag som i år bekräftar en löneskilln­ad på i medeltal över 630 euro per månad mellan kvinnor och män och samtidigt ett bakslag för jämställda löner i Finland.

Den fackliga centralorg­anisatione­n STTK började fira dagen 2011 för att lyfta fram löneskilln­ader mellan kvinnor och män.

I år är männens medelinkom­st 3 906 euro och kvinnornas 3 274 euro i månaden i Finland. Det innebär att kvinnornas lön utgör 83,8 procent av männens, en minskning med 0,4 procentenh­eter i jämförelse med i fjol.

– 0,4 procentenh­eter kan låta lite, men blickar man på den historiska utveckling­en så är det ett stort bakslag. Utveckling­en har hittills gått mot det mer jämställda, men väldigt långsamt. Nu vänder vi och tar ytterligar­e kliv bakåt, säger STTK:s direktör Katarina Murto.

– I internatio­nella jämförelse­r kan Finland redan börja kallas de jämställda lönernas primitiva land.

Mer öppenhet krävs

STTK anser att det nuvarande regeringsp­rogrammet innehåller flera goda aspekter för mer jämställda löner. Problemet är bara att de konkreta åtgärderna enligt centralorg­anisatione­n framskride­r allt för långsamt.

– En av de snabbaste lösningarn­a är mer öppenhet kring lönerna. I nuläget är det väldigt svårt att ens uppmärksam­ma ogrundade löneskilln­ader eftersom personalre­presentant­er inte får tillgång till alla löneuppgif­ter, säger Murto.

Dessutom är Finland ett land där löner inte alltid diskuteras så öppet, vilket leder till att löneskilln­ader kanske inte alltid ens noteras av arbetstaga­rna själva.

– Det första steget för mer öppenhet skulle vara att se till att personalre­presentant­er har möjlighet att se alla löneuppgif­ter.

Trots det nationella bakslaget vill Murto ändå lyfta fram att det går att åtgärda problem bara vetskapen och viljan finns.

– Ett exempel på det är Nokia, vars löneskilln­ader tidigare diskuterat­s i offentligh­eten. De tog tag i saken och lyckades åtgärda problemet, säger hon.

– I grund och botten handlar det om att följa lagen. I Finland krävs lika lön om samma jobb görs, oberoende av vilket kön arbetaren är av.

 ?? FOTO: MATT MADD/FLICKR ?? Kvinnornas lönedag firas då kvinnornas årslön i princip är betald. Från den här dagen arbetar kvinnorna ”utan lön”
■ till årets slut.
FOTO: MATT MADD/FLICKR Kvinnornas lönedag firas då kvinnornas årslön i princip är betald. Från den här dagen arbetar kvinnorna ”utan lön” ■ till årets slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland