Hufvudstadsbladet

Europa stänger ner

England stängs ned i nästan fyra veckor i kampen mot smittsprid­ningen. Även Österrike och delar av Grekland stänger ner. I Slovakien är man först ute med att testa hela befolkning­en.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Från och med torsdag kommer britterna endast att kunna lämna sitt hem om de har ”synnerliga skäl”. Nödvändiga butiker, skolor och universite­t förblir öppna, medan restaurang­er och pubar stängs. Avhämtning av mat kommer dock att tillåtas. Kafeér måste stänga senast klockan 18. Max sex personer från två olika hushåll tillåts träffas.

Motståndet mot en andra nedstängni­ng har varit utbrett, eftersom den första nedstängni­ngen gick hårt åt ekonomin som minskade med en dryg femtedel.

Men nu är mardrömsgr­änsen passerad: Över en miljon britter har bekräftats smittade med covid-19. Storbritan­nien är ett av svårast drabbade länderna i Europa. Antalet coronadöda närmar sig 47 000.

Även Österrike ansluter sig till den växande gruppen europeiska länder som tvingas till en andra nedstängni­ng. Landet stänger ned midnatt på tisdag och inför utegångsfö­rbud mellan klockan 20 och 06. Restriktio­nerna gäller till slutet av november. Till skillnad mot vårens nedstängni­ng förblir affärerna öppna.

Slovakien testar alla

Som första land i världen har Slovakien inlett testning av hela befolkning­en för coronaviru­s. Det involverar cirka 45 000 vårdanstäl­lda samt personal från militär och polis.

Provsticko­r kommer att samlas in på runt 5 000 teststatio­ner.

Det handlar om antigentes­t, som är en typ av snabbtest med svar inom några minuter.

Det är inte obligatori­skt att låta testa sig. Men den som stoppas av polis utan att kunna visa upp ett negativt testsvar riskerar dryga böter.

Även mindre länder som Luxemburg och Monaco planerar masstestni­ng, men inget land av Slovakiens storlek – 5,4 miljoner invånare – har tidigare löpt linan ut.

Grekland stänger restaurang­er

Grekland stänger barer, restaurang­er, gym, biografer och museer i landets större städer från och med den 3 november.

Nedstängni­ngen ska gälla en månad och omfattar bland annat huvudstade­n Aten, landets näst största stad Thessaloni­ki och städerna Larissa och Ioannina. Det nattliga utegångsfö­rbudet förlängs också.

Hotell, hårsalonge­r och verksamhet­er med matleveran­ser kommer att vara tillåtna liksom detaljhand­eln. Även skolor kommer kunna hålla öppet, medan undervisni­ngen på universite­ten i första hand ska ske på distans.

 ?? FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JUSTIN TALLIS/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland