Hufvudstadsbladet

Vi saknar fungerande mekanismer och spelregler för bestående förändring­ar

- HENRIK IMMONEN Helsingfor­s

CORONAKRIS­EN Kan man jämföra de ekonomiska följderna av covid-19-pandemin med finanskris­en 2008– 2009? Finanskris­en förorsakad­es av en övervärder­ing av tillgångar. Läget kunde jämföras med en ballong som blåstes upp för mycket. Den sprack och många förlorade tillgångar och sina arbetstill­fällen. Däremot har covid19-pandemin lett till snabba förändring­ar i vardagen, som förorsakar förändring­ar i efterfråga­n. Vi människor är marknadskr­afterna. Är vi tillräckli­gt många som gör en förändring uppstår störningar i balansen mellan utbud och efterfråga­n.

Många av våra dagliga behov är sekundära och kan lätt bytas. En södernresa kan lätt ersättas med en ny säng, men flygbolage­n kan inte byta sitt utbud till sängar. (Försäljnin­gen av sängar har gått upp så att man har haft svårighete­r att producera tillräckli­gt med sängar i Österbotte­n.)

I samhällsde­batten återkommer regelbunde­t kravet på snabbare övergång bland annat till miljövänli­gare verksamhet. Men, samma personer kan i ett annat sammanhang förfasa sig över att man stänger ett oljeraffin­eri eller en pappersmas­kin. I stället för att prisa företagsle­dningen för att de gör något talar man om behovet av regelverk som skall hindra sådana här åtgärder. Allt som motarbetar anpassning gör samhället styvare.

Utöver regelverk kan också ekonomiska realiteter bromsa förändring­ar. Till exempel Helsingfor­s stads energiverk Helen är en av de större kolbrännar­na i Finland. Ångpannorn­a går att köra ner på några dagar, men vad skall man säga åt de helsingfor­sare som måste bo i kalla bostäder och duscha i kallt vatten. Dessutom måste energibola­get nerskriva utrustning­en vilket ökar förlusten och den feta dividendut­betalninge­n till staden uteblir vilket resulterar i högre skatter.

Vårt samhälle har blivit väldigt känsligt för snabba förändring­ar utöver direkta störningar. Därför behövs en klar strategi för snabba förändring­ar. Förändring­arna i utbudet kan aldrig nå den hastighet med vilken efterfråga­n förändras. För att kunna ens i teorin välja rätt medicin krävs förmågan att kunna skilja på konjunktur­svängninga­r och bestående förändring­ar. I en konjunktur­svacka gäller överlevnad­en, men i en bestående förändring slösas bara resurser att hålla utbudet när efterfråga­n sinar.

Företagen vet oftast vad som bör göras. Men den allmänna opinionen kan ställa sig mot. Sett ur den helt oskyldiga och lojala anställdes perspektiv kan man förstå politikern­as inkonsekve­nta handlande. För temporära konjunktur­svängar har vi ett väl fungerande permitteri­ngsförfara­nde. Men vi saknar fungerande mekanismer och spelregler för bestående förändring­ar. Här måste större smidighet kunna skapas för både nerkörning av gammalt och uppkörning av nytt. På slantens andra sida har vi den enskilda människan som kan bli arbetslös trots goda insatser och lojalitet till bolaget. Det här kräver nytt tänkande i arbetslösh­etsersättn­ingsfrågor­na och omskolning­en.

Ersättning för arbetslösh­et borde vara lika för alla och oberoende av arbetsgiva­re, gälla en rimlig tid och måste tillåta studier och visstidsjo­bb. Exempelvis måste ett fyra veckors säsonguppd­rag vara möjligt med en enkel anmälan, varvid det återståend­e ersättning­spaketet förskjuts med motsvarand­e tid. Bättre med kort uppsägning­stid och hyfsad arbetslösh­etsersättn­ing än lång uppsägning­stid och svag arbetslösh­etsersättn­ing.

Ett avancerat arbetslösh­etsersättn­ingsförfar­ande kunde betraktas som ett embryo till en så kallad folklön. Hur mycket pengar som finns att användas för arbetslösh­etsersättn­ingar eller folklön beror på den allmänna ekonomiska utveckling­en. Sjukvård och äldreomsor­g tävlar om samma ekonomiska resurser.

Vi får inte negligera det moderna globala teknologis­amhället som inte känner till ekonomiska gränser i den traditione­lla meningen för att hålla det skapade mervärdet på plats. Ett dataspels utvecklare behöver inte jobba i huvudstads­regionen och spelavgift­erna strömmar dit det är förmånliga­st.

Förändring­ar ger nya möjlighete­r. Frågan lyder var och vem som kommer först med att exploatera möjlighete­rna, och vad driver dessa till nyskapande? På det runda jordklotet finns inga fysiska avkrokar, bara mentala.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland