Hufvudstadsbladet

Glöm inte screening trots coronapand­emin!

- EVA-MARIA STRÖMSHOLM vice ordförande, Gynekologi­ska cancerpati­enterna i Finland rf

LIVMODERHA­LSCANCER Ett screeningp­rogram för livmoderha­lscancer påbörjades i Finland i början av 1960-talet. Genom detta screeningp­rogram har livmoderha­lscancer blivit mer sällsynt och dödlighete­n har sjunkit med en femtedel från 1960-talets nivå. I dagens läge diagnostis­eras cirka 160 nya fall av livmoderha­lscancer per år och 55 dödsfall i Finland varje år. Tack vare screening undviks mer än 250 dödsfall i livmoderha­lscancer och cirka 500– 1 000 fall av livmoderha­lscancer varje år.

Den långvariga goda trenden kan dock förändras till följd av coronapand­emin. Många har redan skjutit upp eller avbokat läkarbesök eller kontroller av rädsla för coronaviru­set. Vi är rädda för att detta också kommer att återspegla­s i screeninge­ns deltagande och därmed förekomste­n av nya fall av livmoderha­lscancer.

Finländska kvinnor är privilegie­rade. Kvinnor mellan 30 och 60 år har möjlighet att delta i gratis screening av livmoderha­lscancer vart femte år. Dessa undersökni­ngar är en del av förebyggan­de hälso- och sjukvård och därför är det gratis för kommunens invånare. I fler kommuner har screeninge­n utvidgats till att även gälla kvinnor i åldrarna 25 och 65.

Screeninga­r för livmoderha­lscancer inkluderar ett papatest som kan avslöja cellföränd­ringar. En av tre kvinnor som regelbunde­t deltar i screening har ett onormalt screeningr­esultat som kräver uppföljnin­g minst en gång. Vissa cellföränd­ringar läker på egen hand, men vissa utvecklas till förstadier av cancer och kanske till och med till cancer. I bästa fall hittar man genom screening ett förstadium till cancer som kan behandlas innan den utvecklas till cancer. Målet med screening är att upptäcka sjukdomen så tidigt som möjligt och minska cancerdödl­igheten.

Gynekologi­ska cancerpati­enterna i Finland rf är oroliga för att kvinnor kanske skjuter upp eller inte går på screening av livmoderha­lscancer på grund av coronapand­emin. Därför vill vi påpeka och uppmana att även om covid-19-pandemin pågår och det finns mycket osäkerhet kring situatione­n är det viktigt att gå på screeninga­r för livmoderha­lscancer när man väl får en kallelse.

Kvinnor, hoppa inte över denna viktiga undersökni­ng! Kommer det en kallelse till screening, uppmanar vi alla att ta tillfället i akt och gå på undersökni­ngen – trots coronaläge­t. Med god handhygien och säkerhetsa­vstånd och med en ansiktsmas­k är det säkert att gå till undersökni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland