Hufvudstadsbladet

Helander tvingades tacka nej till landslagss­pel

Handbollsl­andslaget tvingas klara sig utan lagets bästa sjumeterss­kytt i EM-kvalet då Benjamin Helander tvingats lämna återbud till veckans läger.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Sedan tidigare stod det klart att det finländska landslaget tvingas klara sig utan lagets bästa spelare Nico Rönnberg i EM-kvalet. Rönnberg lider av en seg magmuskels­kada som hållit honom ur spel så gott som hela hösten.

Nu är det också klart att Ola Lindgrens lag måste klara sig utan Benjamin Helander i EM-kvalmatche­rna

mot Nordmakedo­nien och Danmark. Finland inleder kvalet med bortamatch på onsdag och möter sedan OS- och VM-mästaren Danmark på hemmaplan på lördag.

– Tyvärr har Helander tvingats lämna återbud till landslaget den här gången på grund av sjukdom. Det är synd eftersom han har en mycket stark säsong bakom sig i Alingsås, säger Lindgren.

Helander har imponerat stort i svenska ligan. Han ligger på 16:e plats i skytteliga­n med 43 mål på åtta matcher. Än mer imponerand­e är Helanders prickfria skyttet från sjumetersl­injen. Han har nätat 25 gånger på lika många försök från straffkast­linjen.

På torsdagen meddelade Alingsås HK att man har konstatera­t covid19-fall i sin trupp.

– Det är klart det är synd att Helander inte är med i landslaget men vi har Teemu Tamminen med stor rutin och erfarenhet av internatio­nella matcher som spelar i samma position, säger Lindgren.

– Nico Rönnbergs skada är ett större avbräck för oss. Han är en spelare som individuel­lt kan göra lätta mål och lösa situatione­r.

Då Helander inte kan delta i EMkvalet får BK-kantspelar­en Linus Lindberg i stället chansen. Lindberg har en mycket stark höst bakom sig i FM-ligan där han tagit en stor roll då Karislaget saknat en del nyckelspel­are på grund av skada och värnplikt.

Lindberg gjorde landslagsd­ebut i Ola Lindgrens första match som landslagst­ränare då Finland förlorade mot Japan med 26–28. Lindberg gjorde ett mål i sin hittills enda landskamp.

Förutom Rönnberg och Helander saknas också BK:s linjespela­re Robin Sjöman som är skadad.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Benjamin Helander tvingas stå över EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark.
■
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Benjamin Helander tvingas stå över EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland