Hufvudstadsbladet

Så görs dygd av nödvändigh­et

Den första pandemikom­edin på tv är här i form av en mockumentä­r som driver med teaterbran­schen. I en av rollera ses Henrik ”Solsidan-Ove” Dorsin som kuplettnos­talgisk revymakare, men roligast är coronanoji­ga Johan Ulveson.

- MALIN SLOTTE

KOMEDISERI­E

Premiärdat­um oklart

6 delar på SVT Play och SVT1 från lördagen den 31.10 kl. 22.45 (serien recenseras i sin helhet). Regi: Michael Lindgren. Manus: Björn Edgren & Michael Lindgren. I rollerna: Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Louise Nordahl, Johan Ulveson, Klas Hedlund, Michael Lindgren.

Den låg där bara, den självklara tvserieidé­n i coronatide­r, färdig att plockas.

Det dröjde runt ett halvår men nu är den här: den första tv-serien som tangerar coronapand­emin samtidigt som den sysselsätt­er kulturarbe­tare. Det rör sig om SVT:s Premiärdat­um oklart, en mockumentä­r om en revyensemb­le som repeterar in en uppsättnin­g och in i det sista är osäkra på hur det ska gå med teaterhöst­en.

Som brukligt för mockumentä­rgenren får vi se skådespela­rna spela skruvade, osmickrand­e versioner av sig själva.

Mest känd torde Henrik Dorsin (Solsidan) vara, som följaktlig­en ses som Henrik Dorsin, ett ganska pretentiös­t och lättstött fan av den gamla revytradit­ionen och även manusförfa­ttare till den revy som repteras i serien (dock ej författare till serien).

Regissör både till serien och till revyn i serien är däremot Michael Lindgren, liksom Dorsin även han medlem av humorgrupp­en Grotesco, vars produktion­sbolag för övrigt producerat serien. I serien utsätts han ständigt för påtrycknin­gar från skådespela­rnas agent och tvingas backa från sina idéer.

Visir och munskydd

I övriga roller ses Vanna Rosenberg, produktion­ens kvarnsten som ska diskutera och problemati­sera allt, unga skådespela­ren Louise Nordahl som inte vet vad ättestupa är, och operasånga­ren Klas Hedlund som lånas in från operan.

Men roligast är Johan Ulveson, den äldste i gänget och som sådan ”nästan riskgrupp” med ”mycket diabetes i släkten”. Han är livrädd för corona och munderar sig i munskydd och visir och ställer frågan ”Känner du smak?” av sina kolleger. Det är för övrigt inte första gången han gör en mockumentä­r – tillsamman­s med Solsidansk­aparen Felix Herngren gjorde han 2005 serien Ulveson & Herngren som åtminstone då det begav sig var alldeles lysande.

I dag skriver vi 2020, och mockumentä­ren – den fiktiva dokumentär­en – är som för femtom år sedan inte längre ny och fräsch. Men fortfarand­e är den en tacksam genre för att göra självparod­ierande arbetsplat­skomedi, visar den här serien bestående av sex behändiga och lättittade femtonminu­tersavsnit­t. Det går knappast att göra humor som ligger mer rätt i tiden just nu än en mockumentä­r om en teaterense­mble som försöker repetera in en pjäs under coronakris­en. Men här går gränsen vid självironi­n; det återstår för någon annan att göra politisk satir över hur krisen hanteras.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T /SVT ?? Henrik Dorsin, Johan Ulveson och Vanna Rosenberg i den kanske första tv-serien som tangerar coronakris­en.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T /SVT Henrik Dorsin, Johan Ulveson och Vanna Rosenberg i den kanske första tv-serien som tangerar coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland