Hufvudstadsbladet

Hanna Öberg ogillar pratet om tjejers utseende

Hanna Öberg har åkt skidor sedan hon var två år. I skidskytte­t får hon använda både kroppen och huvudet, vilket passar henne utmärkt. På senare tid har hon dock reagerat mot den kroppsfixe­ring hon ser inom damidrotte­n.

- JOHAN EKFELDT/TT

En skidskytt måste vara bra på två helt olika saker: det fysiska grovjobbet i skidspåret och det mentalt krävande skyttet. Dessutom behöver han eller hon kunna växla mellan dem på nolltid.

– Ibland kan det vara svårt att ställa om till skyttet, särskilt om man vet att medaljer står på spel. Det är en stor mental utmaning och det gäller att kunna slappna av där och verkligen gilla de lägena, säger Hanna Öberg, som ingår i det svenska skidskytte­landslaget.

Stödet från lagkamrate­rna betyder också mycket och numera ingår även lillasyste­r Elvira Öberg i landslaget. Systrarna har kommit varandra närmare efter några år då de knappt träffades alls. Hanna flyttade från Piteå när hon började skidskytte­gymnasiet i Sollefteå och slutade strax innan Elvira gjorde samma sak.

– Vi har en betydligt närmare relation nu. Hon bor i Östersund precis som jag och vi ses varje dag. Jag lär henne allt jag kan, säger Hanna Öberg och skrattar.

Sina första skidor fick hon när hon fyllde två år. På högstadiet var skidskytte inte det coolaste man kunde hålla på med, så Hanna trivdes bättre på skidtränin­garna där hon hade sitt största umgänge. Att pappa Tomas startade Piteå skidskytte­klubb bidrog också till att hon kände sig hemma i sporten.

Ganska tidigt bestämde hon sig för att satsa helt på skidskytte och när framgångar­na kom gick allt väldigt fort. År 2016 började Hanna Öberg tävla i världscupe­n och 2018 tog hon OS-guld på 15 kilometer och silver i stafetten.

Får kommentare­r

På senare tid har Hanna Öberg höjt sin röst mot vad hon menar är en kroppsfixe­ring inom damidrotte­n. Hon tycker att det pratas betydligt mer om tjejers utseende än om killars och det gäller allt ifrån kommentars­fälten på nätet till medier och inom idrotten i stort.

– Jag är förhålland­evis skonad men jag har fått höra saker som att nu bör jag till exempel inte gå upp i vikt. Och om jag dricker en cola efter en träningsda­g är det större risk att någon kommentera­r det än om en kille hade gjort samma sak.

– Vi är väldigt öppna om sådana här saker i landslaget och dyker det upp något så tar vi det i gruppen. Får man prata om det kan man lättare släppa det sedan, så upplever jag det i alla fall.

Idrotten måste vara sund, tycker Hanna Öberg, annars lurar ätstörning­ar, benskörhet och andra risker runt hörnet. Samtidigt är det en balansgång för alla elitidrott­are som av naturliga skäl måste träna hårt.

– Tonen är ju att man ska ligga på gränsen, annars vill man inte tillräckli­gt mycket. Men det får inte gå ut över hur man mår mentalt. Förra sommaren var jag väldigt sliten och fick ta en paus.

Blivande ingenjör?

På det hela taget trivs Hanna Öberg mycket bra med tillvaron. Hon gillar laget och träningarn­a och upplever inte att hon offrar något för sin karriär. Att den kommer att ta slut en dag funderar hon inte så mycket på.

– Ett tag tänkte jag bli civilingen­jör. Men det var rätt länge sedan. Nu vet jag inte, det är öppet vad jag ska göra efter idrottskar­riären, väldigt blankt, säger hon med ett skratt.

Den 27 november drar världscupe­n i gång och i februari väntar VM i Slovenien.

 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? ■ Hanna Öberg deltog i rullskidsk­ytte-SM i augusti och knep guldet.
FOTO: ULF PALM/TT ■ Hanna Öberg deltog i rullskidsk­ytte-SM i augusti och knep guldet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland