Hufvudstadsbladet

HJK fick fira guldet i Mariehamn

HJK lämnade inget åt slumpen då laget fick chansen att säkra sitt 30:e mästerskap i Mariehamn. HJK krossade hemmalaget IFK Mariehamn med hela 5–0 och får fira guldet inför sina supportrar då man avslutar säsongen på onsdag.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

HJK säkrade på söndagen sitt trettionde finska mästerskap och får en tredje stjärna insydd ovanför klubbemble­met.

Efter att fotbollsli­gans styrelse på torsdagen bestämde att säsongen avslutas efter grundserie­n stod det klart att HJK nästan säkert är mästare. Laget kunde ha tagit hem titeln också om det blivit två förluster i de avslutande matcherna.

Men Klubi lämnade inget åt slumpen utan såg till att säkra titeln då laget besökte Åland på söndag.

Markus Halsti visade att HJK tänker ta chansen då laget kunde säkra mästerskap­et i Mariehamn på söndagen. Halsti nickade in 0–1 efter tio minuters spel. Tio minuter senare satte Roope Riski pannan till och det stod 0–2 på tavlan.

Resten av matchen blev en lång transports­träcka där HJK väntade på att få fira som mästare 2020. Roope Riski tog ett stort kliv mot segern i skytteliga­n tack vare sina två mål mot IFK Mariehamn.

Så här såg guldlaget ut säsongen 2020:

• STÖTTESPEL­ARE Daniel O'Shaugnessy

Landslagsb­acken har gått framåt på alla plan. En av de bästa på sin plats i ligan. Given stjärna i ligan, steget till utlandet kan ändå vara överraskan­de långt.

Nikolai Alho

Snabb, teknisk och utrustad med en bra högerfot. Landslagsm­ässig ytterback som är utmärkt i spelet uppåt. Bra på att utmana och komma förbi sin gubbe.

Luis Carlos Murillo

Oerhört fysisk colombian som orkar springa i högt tempo i 90 minuter om så krävs. Inte lika dominant som i KuPS men ett bra nyförvärv.

Rasmus Schüller

Spelmotorn som har en hög lägsta nivå. Märks framför allt då han inte kan spela. Grymt passningsr­egister, förstklass­igt spelsinne och tuff i närkampern­a.

Roope Riski

Riski köptes in till Klubi för att göra mål. Och 29-åringen har verkligen levererat. Oerhört vass i straffområ­det. En av ligans bästa avslutare.

• FYLLER SIN PLATS I LAGET Markus Halsti

Veteranen anslöt rätt sent. Svag i första derbyt mot HIFK men har ändå visat att nivån alltjämt räcker till mer än väl i den inhemska ligan. Rutinerad som få – visade vägen i Mariehamn då laget säkrade guldet.

Miro Tenho

Fått en hel del med speltid och är ett bra alternativ i backlinjen.

Valtteri Moren

Återvände hem efter ett antal år utomlands. Hyfsat säker och spelar enkelt.

Lucas Lingman

Stundtals lysande, stundtals en börda för det egna laget. Har ett fint steg och en bländande teknik men försöker lite för ofta på lite för svåra saker. Kunde koncentrer­a sig mera på spelet och mindre på domarnas agerande.

Bubacar Djalo

Säker defensiv mittfältar­e med fin fysik. Kunde ta lite snabbare beslut ibland.

Ferhan Hasani

30-åring som har mycket boll i sig. Gör många smarta saker ute på planen.

David Browne

Komplement­spelare som tillför energi och snabbhet då han hoppar in.

Atom

33 år gammal inte längre den spelare som dominerade ligan stort för några år sedan. Men väldigt användbar ändå. Fin blick och läcker bollberöri­ng.

Tim Väyrynen

Varit med i evigheter men är bara 27 år. Gjort det bra och bildar en vass duo med Roope Riski.

• UNDER FÖRVÄNTAN Antonio Reguero

Den rutinerade spanjoren skulle vara lösningen på de målvaktspr­oblem HJK i viss mån lidit av under senare år. Men 38-åringen har varit ojämn.

Ivan Ostojic

Hyfsat meriterad men mittbacken har varit en besvikelse i Klubi. Går bort sig och har inte förmått att spela på sina styrkor.

• FRÅGETECKE­N Henri Toivomäki

Rätt liten roll. Komplement­sspelare.

Santeri Väänänen

Ynglingen har haft skadeprobl­em och inte spelat särskilt mycket.

Eetu Vertainen

21-åringen har hamnat på sidospår i HJK. Väldigt begränsat med ansvar och i vinter gäller det att byta omgivning.

• PÅ VÄG UPPÅT Hugo Keto

Den unga målvakten har varit godkänd då han fått chansen.

Pyry Hannola

Fått drygt 400 minuter speltid. Konkurrens­en är som bekant tuff i HJK och kanske att 19-åringen skulle må bra av att lånas ut till en klubb där han ordinarie nästa säsong?

• TRÄNARE Toni Koskela

Jobbat under stor press men gjort det bra. Säger sig själv njuta av att känna pressen. Stundtals har HJK varit riktigt bra men sett till materialet ska laget kunna dominera oftare och i större stil.

 ??  ??
 ?? FOTO: NICLAS NORDLUND / LEHTIKUVA ?? HJK-spelarna fick fira efter matchen i Mariehamn på söndagen.
FOTO: NICLAS NORDLUND / LEHTIKUVA HJK-spelarna fick fira efter matchen i Mariehamn på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland