Hufvudstadsbladet

Följ presidentv­alet i USA i dessa kanaler

HBL frågade två USA-kännare om presidentv­alet i USA. Här kommer några tips för den som vill följa varje liten händelse under den spännande valdagen och -natten.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Tack vare snabba internetup­pkopplinga­r och det stora antalet prestigefy­llda amerikansk­a mediehus är det enkelt att följa presidentv­alet i USA också från Finland. Maria Annala, gästforska­re vid Utrikespol­itiska institutet, och Andreas Elfving, USA-kännare och SFP:s politiska sekreterar­e, delar med sig några tips på olika kanaler och instanser att hålla koll på.

Både Annala och Elfving säger att de följer direktrapp­orteringar­na på The Washington Post och The New York Times sajter. De nämner också CNN som en kanal värd att ha på i bakgrunden.

– Dessa tre kommer också att lägga ut höjdpunkte­r på Twitter men på de egna sajterna kommer bevakninge­n att vara mer omfattande och mångsidiga­re, säger Annala.

För att upprätthål­la någon form av balans mellan olika nyhetskäll­or rekommende­rar Annala att också följa Fox News. Enligt Annala är Fox News kanske det enda mediehuset inom högerfalan­gen som ens i någon mån förbundit sig till god journalist­isk sed.

– De tre tidigare nämnda eftersträv­ar att göra objektiv journalist­ik men det är ingen hemlighet att redaktione­rna hoppas Joe Biden vinner. Förutom Fox News är de övriga nyhetskäll­orna som stöder Donald Trump bara propaganda­sajter, säger Annala och tillägger att Fox News också kan bjuda på intressant­a insikter i hur Trumplägre­t resonerar medan rösträknin­gen pågår.

Utöver olika amerikansk­a mediehus rekommende­rar Maria Annala också att man följer själva kandidater­na, exempelvis deras Twitterkon­ton. Särskilt med tanke på hur Trump agerar är Twitter en viktig nyhetskäll­a. Trump meddelar ofta i första hand om olika beslut och händelser på Twitter.

Andreas Elfving rekommende­rar att följa den politiska reportern John Dickerson på Twitter. Dickerson jobbar för CBS News och en del kanske känner honom från Slatepodde­n Political Gabfest. Enligt Elfving följer de riktiga politiknör­darna vissa specifika kommuner i vågmästars­taterna. Där kommer rösträknin­gen att löpa snabbare än på delstatsni­vå och då kan en erfaren expert dra vissa slutsatser redan under valnatten.

– John Dickerson är en av mina favoriter och han är ganska duktig på att nörda ner sig i detaljerna, säger Elfving.

Han berömmer också HBL:s medarbetar­e i Washington, Juri von Bonsdorff, som är producent på European Broadcasti­ng Union.

– Tack vare sin yrkesposit­ion har han tillgång till en massa intressant­a nyhetskäll­or. Jag vet inte hur aktiv han kommer att vara på Twitter under valnatten men personlige­n ska jag i alla fall försöka chatta med honom.

Också de inhemska medierna har storsatsat på valbevakni­ngen. Andreas Elfving rekommende­rar Svenska Yles valbevakni­ng för den som känner sig bekvämare med så kallade traditione­lla medier.

Maria Annala ska själv gästa olika finska medier och deras valvakor. Utifrån vad hon hittills sett av de inhemska mediehusen är hon imponerad.

– För en finländare som är intressera­d av valet är de inhemska medierna ett riktigt bra alternativ. Då får man informatio­nen på sitt eget språk och ur ett finskt perspektiv, säger Annala.

Som före detta journalist vill hon också lyfta fram vikten av de finländska medierna och den kontext som medier har att erbjuda. Annala vill inte rekommende­ra något specifikt medium utan berömmer hellre den finländska journalist­iken i allmänhet.

– Det kan vara svårt för en vanlig finländare att greppa alla särdrag i det amerikansk­a valsysteme­t och då kan de inhemska medierna vara guld värda. I dagsläget är det möjligt för vanliga människor att följa samma källor som forskare och journalist­er. Däremot kan det vara svårt att tolka eller få något ut av källorna utan expertkomm­entarer eller analyser, säger Annala.

Dagen före presidentv­alet hade mer än 95 miljoner amerikaner förtidsrös­tat, enligt University of Floridas US Elections Project, som via statistik från delstatern­a följer röstandet. Det betyder att man redan har fått in 69 procent av det totala antalet röster som lades vid valet 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland