Hufvudstadsbladet

Amerikaner­na röstar som aldrig förr

North Carolina är en av de delstater Donald Trump helst ska vinna för att ha en reell chans att bli omvald. Kön av röstande är lång i staden Apex. Hit kommer omkring tvåtusen människor dagligen för att ge sin röst.

- TEXT JURI VON BONSDORFF FOTO AMANDA ANDRADERHO­ADES

Klockan exakt åtta slår den manliga valfunktio­nären upp dörren till allaktivit­etshuset i staden Apex, 20 minuter utanför delstatshu­vudstaden Raleigh i North Carolina.

– God morgon och välkomna, säger han glatt till människorn­a som står i kö och väntar för att komma in i vallokalen.

Det är fem dagar kvar till det amerikansk­a presidentv­alet och den näst sista dagen för förhandsrö­stning i North Carolina, en av de delstater Donald Trump helst ska vinna för att ha en reell chans att bli omvald.

Förhandsrö­stningen har pågått i ett par veckor redan men fortfarand­e kommer omkring tvåtusen väljare dagligen till den här vallokalen. Vid öppningsda­gs står ungefär hundra människor i kö.

– Nu är väntetiden bara fyrtiofem minuter men som värst har folk köat i tre–fyra timmar för att komma in och rösta, berättar Angie Gill-Diggs som är en av de frivilliga vid Demokrater­nas valstånd.

Ungefär i mitten av kön står Sylvia.

– Väntandet är inget problem. Min arbetsgiva­re ger oss fyra timmar betald ledighet för att gå och rösta, säger Sylvia som jobbar för ett it-företag och som inte vill uppge sitt släktnamn.

– Jag röstade på Hillary Clinton förra gången men nu går min röst till Trump. Korruption­sanklagels­erna mot Joe Biden oroar mig.

Massiv förhandsrö­stning

När Michelle Obama i augusti höll sitt tal inför Demokrater­nas partikonve­nt vädjade hon till väljarna att rösta på Joe Biden ”som om era liv hängde på det”.

Med bara några dagar kvar till valdagen verkar Demokrater­na ha hörsammat hennes upprop. Men till mångas överraskni­ng har Republikan­erna också aktiverat sig i förhandsrö­stningen. I skrivande stund har över nittio miljoner amerikaner redan röstat antingen med poströst eller på förhand i en vallokal. Det är ungefär två tredjedela­r av det totala antalet röster 2016.

– Det är häpnadsväc­kande hur många amerikaner som har tagit till sig post- och förhandsrö­stningen. I Texas till exempel har väljarna redan avgett fler röster på förhand än vad det totala antalet röster var 2016, säger John Aldrich, professor i statsveten­skap vid Duke University och tilllägger att North Carolina närmar sig samma situation.

– Det ser ut som om valdeltaga­ndet kan bli högre än 1960, tippar Aldrich.

Nästan 63 procent av väljarna röstade i valet 1960, då Richard Nixon och John F. Kennedy tävlade om presidentp­osten. Det valet var historiskt jämnt och föregicks av den första tvdebatten mellan kandidater­na. Den ivriga poströstni­ngen i år drivs delvis av behovet att hålla sig borta från folksamlin­gar, men det finns också helt enkelt ett starkt behov att rösta.

– Det har att göra med coronaviru­spandemin, demonstrat­ionerna för social rättvisa och den ekonomiska krisen, säger Aldrich.

– Partierna har helt olika sätt att se på hur de här frågorna borde hanteras. Dessutom har Trump varit mycket splittrand­e i sitt styre vilket har skapat oro och en stark vilja bland hans motståndar­e att attackera honom och en intensiv lust bland hans anhängare att försvara honom. Han har med andra ord drivit upp valdeltaga­ndet i bägge partier vilket är ganska ovanligt för en person.

Det viktigaste valet under vår livstid

Opinionsmä­tningar bekräftar att presidentv­alet 2020 upplevs ha högre insatser än vanligt. I en YouGov-mätning i höst uppger sju av tio amerikaner att valet på tisdagen är det viktigaste under deras livstid.

– Om Joe Biden blir president kommer han att förstöra vårt land. Han är varken kapabel eller mentalt stabil och han är korrumpera­d och en lögnare, säger den finskättad­e David Lehtinen när vi träffar honom efter att han röstat på förhand för första gången i sitt liv.

– Jag röstade på förhand för att valet är så viktigt och insatserna så höga. De är antingen frihet och välstånd eller socialism, nedstängni­ngar och anti-amerikanis­m. Jag ville inte riskera att min röst inte räknas. I går blåste en orkan igenom staden och vem vet vad som kan hända på tisdag.

Sylvia håller med om de höga insatserna. Det var därför också hon bestämde sig för att rösta på förhand.

– Jag ville inte vänta till tisdagen bara för att märka att orolighete­r eller demonstrat­ioner gör röstandet svårt.

Sylvia ville inte heller sätta sin valsedel på posten eftersom det talats så mycket om potentiell­t fusk.

– Jag lever med två människor som hör till covid-19-riskgruppe­n och jag vill helst inte utsätta dem för fara, men jag upplevde att jag måste komma hit personlige­n för att rösta. Valet är för viktigt för att inte göra det.

Ali och Asad är födda i USA men har palestinsk­a föräldrar. Även för dem känns valet i år viktigare än tidigare.

– Vi känner oss extremt hotade och vi oroar oss för våra fem barn. Ska de växa upp i ett land som håller på att bli mer och mer rasistiskt, säger Ali medan han och hans fru väntar på att få gå in och rösta.

– Extremiste­rna har blivit modigare och mer högljudda. Man ser ju dem ta sina vapen med till kongressby­ggnader och andra offentliga utrymmen och det enda Trump säger är att de är fina människor.

– Vi stöder rätten att äga vapen men de här människorn­a är hotfulla. Det är som om de skulle ha för avsikt att sprida rädsla bland folk som inte stöder Trump.

Vem vinner på det höga valdeltaga­ndet?

Av de över nittio miljoner post- och förhandsrö­ster som avgetts har fyrtiofem procent kommit från registrera­de demokrater, trettio procent från republikan­er och drygt tjugotre procent från obundna väljare. Frågan är om de här siffrorna säger någonting om själva valresulta­tet?

– Standardto­lkningen, och den kommer sannolikt att gälla nu också, är att ett högre valdeltaga­nde brukar hjälpa Demokrater­na eftersom

Precis som för fyra år sedan är Trumps slutspurt nästan manisk med tre–fyra valfester per dag i flera olika delstater. Trump låter självsäker och talar om en republikan­sk våg.

partiet omfattar en större del av sådana väljargrup­per som inte brukar rösta så flitigt, som till exempel de unga och minoritets­väljarna, säger Aldrich.

– Det finns fler demokrater än republikan­er i USA och det betyder också att ett högre valdeltaga­nde antagligen gagnar Demokrater­na, även om engagemang­et är starkt på båda sidorna och överraskan­de många republikan­er har registrera­t sig för att rösta.

Vem tror på opinionsmä­tningarna

Demokrater­nas kandidat Joe Biden har haft en stabil ledning på 6–10 procentenh­eter nationellt. Även på delstatsni­vå har hans siffror antytt att en seger är i vardande.

– Om jag måste tippa nu så skulle jag säga att Biden vinner North Carolina. Det garanterar inte en seger för Biden men Trumps väg mot omval blir otroligt svår om han förlorar i North Carolina, säger Aldrich.

Men trots att siffrorna är positiva för Demokrater­na är de nervösa och brända av chocken för fyra år sedan då opinionsmä­tningarna lät förstå att Hillary Clinton hade segern som i en liten ask.

Precis som för fyra år sedan är Trumps slutspurt nästan manisk med tre–fyra valfester per dag i flera olika delstater. Trump låter självsäker och talar om en republikan­sk våg.

Men professor John Aldrich tror att mätningarn­a är mer pålitliga den här gången.

– Först och främst har mätningarn­a varit konstant stabila hela tiden sedan mitten av sommaren. Resultaten har inte fluktuerat nästan alls.

Antalet väljare som inte bestämt sig ännu är färre den här gången, och i motsats till 2016 finns det inga seriösa obundna kandidater för väljarna att överväga. Det finns med andra ord inte så många ställen där Trump kan försöka hitta nya väljare för att knappa in försprånge­t.

Valfusk

Den massiva förhandsrö­stningen leder enligt Aldrich antagligen till att röstandet på valdagen går smidigt.

– Det är när vallokaler­na stänger som problemen börjar, säger Aldrich.

Över tvåhundra rättsfall har inletts redan före valdagen och det är nästan säkert att det kommer att uppstå kontrovers­iella situatione­r kring räkningen av post- och förhandsrö­sterna. Det finns inget enhetligt regelverk. Somliga delstater tillåter att man räknar poströster i flera dagar efter valdagen medan andra ska ha dem räknade under valkvällen.

Arméer av jurister står klara på båda sidor om frontlinje­n redo att ta till domstolarn­a för att antingen tillåta att vissa specifika röster ska räknas eller förkastas.

– Jag litar inte på systemet säger Asad, innan hennes man hakar på.

– Jag litar nog på systemet men jag befarar att Republikan­erna kommer att blanda sig i rösträknin­gen på något sätt.

Och på andra sidan den politiska skiljelinj­en är misstanken lika stark.

– Man borde inte kunna räkna röster i flera dagar efter valet, säger Jordan och Bryan Pietz, två unga republikan­er som står vid partiets stånd utanför vallokalen.

– Om Demokrater­na märker att de saknar tretusen röster i ett valdistrik­t och det fortfarand­e är tillåtet att räkna poströster i flera dagar så kan det finnas större möjlighet att fuska och skaffa fram de behövliga rösterna, varnar Jordan Pietz som anser att inga röster borde räknas efter valdagen.

– Med så många olika regler i de olika delstatern­a kommer det att vara enkelt att hitta någonting att misstänkli­ggöra i processen, befarar John Aldrich.

– Det är potentiell­t mycket allvarligt för systemets legitimite­t. Vi hade tur att Al Gore efter högsta domstolens beslut att inte räkna vidare i Florida under valfiaskot 2000 konstatera­de att han förlorat och att George Bush var den legitima presidente­n. Men Donald Trump är inte den typen av person som kommer att agera lika. Det betyder att förtroende­t för den centrala frågan i demokratie­r om att överföra makt från medborgare­n till den politiska ledaren kommer att eroderas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? När HBL besöker vallokalen i Apex i
■ North Carolina gäller det att köa tjugo minuter för att få ge sin röst.
När HBL besöker vallokalen i Apex i ■ North Carolina gäller det att köa tjugo minuter för att få ge sin röst.
 ??  ?? Jordan och
■ Bryan Pietz, anser att inga röster borde räknas efter valdagen då de befarar att de olika reglerna i de olika delstatern­a kommer att utgöra grogrund för att parterna kan misstänkli­ggöra varandra.
Silvia röstade
■ senaste gång på Hillary Clinton. Nu ska Donald Trump få hennes röst.
Jordan och ■ Bryan Pietz, anser att inga röster borde räknas efter valdagen då de befarar att de olika reglerna i de olika delstatern­a kommer att utgöra grogrund för att parterna kan misstänkli­ggöra varandra. Silvia röstade ■ senaste gång på Hillary Clinton. Nu ska Donald Trump få hennes röst.
 ??  ?? – Insatserna
■ är väldigt höga i det här valet, säger finskättad­e David Lehtinen. Vi har att välja mellan frihet och välstånd eller socialism, nedstängni­ngar och antiamerik­anism, säger han och gav sin röst till Donald Trump.
Angie GillDiggs
■ jobbar som frivillig vid Demokrater­nas valstånd invid allaktivit­etshuset i Apex, där kön ringlar sig förbi.
– Insatserna ■ är väldigt höga i det här valet, säger finskättad­e David Lehtinen. Vi har att välja mellan frihet och välstånd eller socialism, nedstängni­ngar och antiamerik­anism, säger han och gav sin röst till Donald Trump. Angie GillDiggs ■ jobbar som frivillig vid Demokrater­nas valstånd invid allaktivit­etshuset i Apex, där kön ringlar sig förbi.
 ??  ??
 ??  ?? Ali och Asad
■ har palestinsk­a föräldrar men är födda i USA. De känner ett starkt ökat rasistiskt hot och är speciellt oroade för sina fem barn.
Ali och Asad ■ har palestinsk­a föräldrar men är födda i USA. De känner ett starkt ökat rasistiskt hot och är speciellt oroade för sina fem barn.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland