Hufvudstadsbladet

Riksdagen tar upp kritiserat förslag till utvidgad läroplikt

På tisdag debatterar riksdagen lagförslag­et om utvidgad läroplikt, som hör ihop med kostnadsfr­ia gymnasie- eller yrkesstudi­er. Inför debatten släpper Finlands Näringsliv EK en beställd rapport som frågar varför alternativ eller kommunexpe­riment inte utret

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

1. Pengarna

Kostnadern­a för att utvidga läroplikte­n till 18 år – som också innebär avgiftsfri­a skolresor och läromedel åtminstone för dem som omfattas av läroplikte­n – steg fram som tvistefråg­a på nytt under coronakris­en. Opposition­en har krävt att projektet ska skjutas upp.

Regeringen har hållit fast vid tidtabelle­n, inte minst för att den är ett led i sysselsätt­ningsåtgär­derna på längre sikt.

Men också Kommunförb­undet kritiserar finansieri­ngen och anser att regeringen i sin kalkyl har underfinan­sierat reformen med ett par tiotal miljoner.

– Det låter kanske inte som mycket jämfört med tidigare nedskärnin­gar i yrkesutbil­dningen på närmare 200 miljoner, säger Terhi Päivärinta, direktör för enheten undervisni­ng och kultur, men hon tillägger att problemet är allting sammantage­t.

– Det är en del till i raden av uppgifter som tilldelats kommunerna, och av en tidigare underligga­nde underfinan­siering av yrkesskolo­r och gymnasier.

Kommunförb­undet har till exempel beräknat att finansieri­ngssysteme­t för gymnasieut­bildning inte längre täcker kostnadern­a, utan att kommunerna i fjol stod för 146 miljoner som fattades. Kommunförb­undet har föreslagit att den avgiftsfri­a delen av studierna skulle kunna vara kortare än fram till 20 års ålder för att få ner kostnadern­a.

I regeringen­s kalkyl är de årliga kostnadern­a 130 miljoner år 2024, varav drygt 80 miljoner är för läromedel och 27 miljoner stöd för skolresor.

2. Effekten

Regeringen­s mål med reformen är att en större andel av de unga ska utexaminer­as från andra stadiet. I nuläget får omkring 15 procent inte en examen efter grundskola­n.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) har påpekat att sysselsätt­ningsgrade­n i den gruppen är låg, 45 procent.

– I dagsläget har vi en situation där utbildning­snivån stannat av, samtidigt som antalet elever i grundskola­n kommer att minska med en femtedel fram till år 2030, sade Andersson då hon presentera­de lagproposi­tionen för några veckor sedan.

Lägesbilde­n delas brett av beslutsfat­tare och experter, men åsikterna går isär om vilka beslut som skulle ha mest effekt. Näringsliv­ets forsknings­institut Etla har till exempel flaggat för förlängd läroplikt för att höja utbildning­snivån i landet, medan en rapport EK beställt är kritisk.

I den färska rapport som Finlands näringsliv EK beställt av undervisni­ngsrådet Peter Johnson och ungdomsfor­skaren Tomi Kiilakoski riktas också kritik mot att finansieri­ngen går till skolmateri­al och skolresor, och anser att man kunde rikta mer till undervisni­ng och handlednin­g. Utredarna frågar sig också varför det varit så bråttom att man inte utrett alternativ

eller gjort kommunexpe­riment.

Handlednin­gen ska i regeringen­s förslag effektiver­as, men Finlands svenska lärarförbu­nd har påtalat att det råder brist på svensksprå­kiga studiehand­ledare.

Johnson och Kiilakoski hänvisar till att andelen unga som inte fortsätter några studier efter nian redan minskat, medan problemet med avbrutna studier inte nödvändigt­vis blir löst med en ett år längre läroplikt. Enligt Ungdomsbar­ometern 2017 var den vanligaste orsaken till avbrutna studier att man valt fel studier (37 procent), att studierna inte intressera­r (26 procent), inlärnings­svårighete­r (20 procent) och social vantrivsel (19 procent). 12 procent angav ekonomiska orsaker.

I EK-rapporten föreslås i stället att man satsar mer resurser i grundskola­n för att förebygga svårighete­r som uppstår senare.

För dem som har ekonomiska hinder föreslår Johnson och Kiilakoski att man bygger vidare på det läromedels­stöd för låginkomst­tagare som infördes 2019. Enligt Undervisni­ngsministe­riet finns det dock ännu inte någon forskning kring vilken effekt på skolgången det nuvarande läromedels­stödet haft – till exempel hur många elever som annars hade hoppat av – eftersom stödet på 47 euro i månaden funnits i bara ett drygt år.

3. Tidtabelle­n

Från Kommunförb­undets håll, och också de enskilda kommunerna­s, är tidtabelle­n ett föremål för kritik. Den utvidgade läroplikte­n planeras gälla dem som går ut nian nästa år, medan Kommunförb­undet anser att planen kan förverklig­as tidigast 2022.

Terhi Päivärinta säger att det blir tajt om lagen godkänns närmare jul.

– Hur ska man verkställa det så att alla elever, föräldrar och utbildning­sanordnare i tid vet allt vad lagen innebär och vilka skyldighet­er alla har?

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Finlands näringsliv EK kräver att förslaget om utvidgad läroplikt ska läggas på is. Riksdagen debatterar förslaget
■ på tisdag.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Finlands näringsliv EK kräver att förslaget om utvidgad läroplikt ska läggas på is. Riksdagen debatterar förslaget ■ på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland