Hufvudstadsbladet

Kalkylerin­gsmodellen är som en schweizero­st – full av hål

- ULLA-MARJA URHO ordförande (Saml) JARI OKSANEN vice ordförande (De gröna) HUS styrelse

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN SDP-riksdagsle­damoten Aki Lindén skriver ett svar (HBL Debatt 31.10) på Birgitta Dahlberg Heikels insändare om vårdreform­en och dess finansieri­ng med slutsatsen att finansieri­ngen för Nyland ökar. Detta stämmer inte. Finansieri­ngen minskar till en början och ökar efter det mindre än vad befolkning­sökningen, åldrandet och den växande kulturella mångfalden skulle förutsätta.

Institutet för hälsa och välfärds (THL) koefficien­ter föreslås stå som grund för hur finansieri­ngen för vårdreform­en fördelas. De bygger på modeller gjorda av registerda­ta av synnerlige­n varierande kvalitet. De faktorer i modellen som beskriver behovet förklarar verklighet­en på landskapsn­ivå endast till 87 procent. Utöver det fattas i modellen 1,1 miljarder euro från de kostnader som förklarar behovet av specialist­vård. Kalkylerin­gsmodellen för behovskoef­ficienten är som en schweizero­st – full av hål.

Också i regeringen­s förändrade förslag skulle nedskärnin­gen i Nylands finansieri­ng och tjänster vara massiv. Finansieri­ngen för befolkning­sökningen justeras med två års dröjsmål och ökningen i servicebeh­ovet endast med 80 procent. Utöver det specialise­rar sig över 40 procent av hela landets läkare inom HUS. Av kostnadern­a för universite­tsutbildni­ng och forskning minskar 100 miljoner euro mera än de beräkninga­r vi tidigare offentligg­jort.

HUS kräver både THL:s register och beräkninga­r som öppen data, liksom att Finansmini­steriets beräkninga­r skulle öppnas, för endast då kan dessa öppet bedömas. Enligt de här principern­a försvagas tjänsterna för befolkning­en i Nyland märkbart till och med 2029. Det är ett obestridli­gt faktum att det berör både HUS, primärvård­en och socialvård­en inom Nyland samt deras personal.

HUS är ett stort universite­tssjukhus som svarar för den specialise­rade sjukvården för var tredje finländare. Utöver det har HUS ett betydande riksomfatt­ande specialans­var för de svårast sjuka patientern­a. Den planerade nedskärnin­gen i finansieri­ngen drabbar i sista hand dessa patienter och orsakar med det en samhälleli­g ojämlikhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland