Hufvudstadsbladet

Dopningsfö­ljetongen går vidare

-

”Wada var tvunget att ta till ett hårt straff för att rädda sin trovärdigh­et.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

Visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov­s självbiogr­afi om sin karriär som antidopnin­gschef i Ryssland är hårresande läsning. I Finland har boken getts ut under titeln Voitto tai kuolema, Seger eller döden.

Rodtjenkov berättar om de hundratals mörklagda dopningsfa­llen som sopades under mattan i Ryssland, om det flytande dopningsla­bbet i OS i Seoul 1998, och om hur FSB hjälpte till att byta ut urinprover­na i Sotji 2014. Han berättar om hur han utvecklade en ny steroidcoc­ktail för att inte idrottsutö­varna skulle bli fast för dopning. Steroidern­a blandades i Chivas Regal-whisky som idrottsutö­varna gurglade i munnen.

Den ryska antidopnin­gsbyråns uppgift var inte att avslöja dopade idrottsutö­vare, utan att vägleda dem och hjälpa dem att dopa sig utan att åka fast. Rodtjenkov beskriver den kultur som låg bakom dopningen:

”Det är oerhört påfrestand­e att träna på olympisk nivå. Steroider minskar risken för skador och hjälper musklerna att återhämta sig. Jag har aldrig hört om en undersökni­ng som tyder på att det är skadligt att använda dopning i moderata doser.” skriver Rodtjenkov. Han utvecklar också ett annat resonemang: ”Dopning ökar jämlikhete­n. En del idrottsutö­vare har bättre gener. De kan nå toppen med naturliga medel. En idrottare som inte är särskilt begåvad kan med bara lite dopning uppnå en betydlig utveckling i styrka och skicklighe­t ... Om all idrott skulle vara bara ”ren” hade naturbegåv­ningarna blivit favorisera­de jämfört med de mindre begåvade.” Också: ”Givetvis dopade sig också de andra ländernas idrottare. Hur skulle de annars kunna besegra de ryska idrottarna, som hade tillgång till alla de senaste uppfinning­arna inom idrottsmed­icin, inklusive alla läkemedel och farmakolog­iska rön?”

Rodtjenkov har personlig erfarenhet. Då han var en ung och hyfsat begåvad löpare injicerade hans mamma, en läkare, honom med anabola steroider för att få honom på fötter efter hårdtränin­gen.

Samma tankesätt har styrt den gamla generation­en av ryska idrottsled­are, tränare och idrottare. Tiderna har förstås förändrats.

En ny generation av idrottsutö­vare har kommit fram efter dopningshä­rvan i Sotji, Många av de gamla idrottsled­arna och tränarna har dock fortfarand­e stort inflytande.

Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada beslöt att stänga av Ryssland i fyra år framöver. Orsaken är att Ryssland inte velat samarbeta med Wada, försvårat de internatio­nella dopningste­starnas arbete, låtit avstängda tränare fortsätta i sitt jobb, och till slut raderat positiva dopningste­ster från en hårdskiva som överlämnad­es till Wada. Wada var tvunget att ta till ett hårt straff för att rädda sin trovärdigh­et. Det finns de som säger att straffet drabbar oskyldiga idrottsutö­vare, men samtidigt får idrottsutö­varna delta under neutral flagg, om de kan bevisa att de är rena. Då är det också skäl att komma ihåg alla rena idrottsutö­vare i världen som drabbats av dopningsfu­sket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland