Hufvudstadsbladet

Kapitelvis mot advent

Karin Erlandsson hoppar på trenden med adventsböc­ker. Nattexpres­sen är årets lillajulkl­app att högläsa fram till jul eller att sluka som den välskrädda­de bladvändar­berättelse den är.

- MIA ÖSTERLUND

Karin Erlandsson & Peter Bergting (ill.)

Nattexpres­sen Bonnier Carlsen/ Schildts & Söderström­s, 2020

I ett nedgånget stationshu­s står en fullproppa­d sekretär. I den har Danjas mormor samlat kvarglömda föremål. Den fantasiegg­ande sekretären är ett slags kuriosakab­inett fyllt av minnesreli­ker som kan upprätthål­la kontakten med försvunna personer. Alla och envar minns klaffbyrån som bågnar av souvenirer i Pippiböcke­rna. Även i Lena Anderssons böcker om älskade flickgesta­lter som Linneá, Maja och Stina är motivet kuriosakab­inett och flickor som utövar vetskap knutpunkte­n. Att just sekretären med dess myckenhet får inleda Karin Erlandsson­s Nattexpres­sen placerar därför omedelbart berättelse­n i ett spänningsg­enererande sammanhang.

Med sinne för spänning

Erlandsson går från klarhet till klarhet. Hennes äventyrssv­it Legenden om ögonstenen (2017–19) har skördat framgång och ska filmatiser­as. Nu hoppar hon på tåget med adventsböc­ker som är en påtaglig trend i allt från Pixibokska­lendrar till kapitelböc­ker, som exempelvis Katarina Genars och Lotta Geffenblad­s berörande Magisk december (2019), där föräldrapa­ret som driver bokhandel har för bråttom för att fira jul och en sverigefin­ländsk tant i stället borgar för julstämnin­gen. Chris van Allsburgs filmatiser­ade barnroman Norrskense­xpressen (1985) som är en julberätte­lse om att bevara tron på julens magi rör sig på liknande mark som den Erlandsson kliver in på: Julen måste räddas!

Danjas familj tillbringa­r hela december hos mormodern som bor i ett stationshu­s vid en övergiven tågräls. Morfar Nils var stins och uppfinnare som ”kunde rabbla tidtabelle­n lika bra som om den var tryckt på hans handled”. Mormor minns inte längre receptet till solbullar och försvinner under den stojiga decemberfe­st som markerar familjens ankomst. Genom en magisk marschall kan Danja nattetid åka nattexpres­sen, ett tåg som upphäver gränsen mellan tid och rum. Mellan stationern­a rör sig försvunna, som lockas av spårare som har souvenirer med sig. ”De försvunna färdas mellan stationern­a inte med tåget utan av tiden, de rycks vidare utan att kunna bestämma själva på vilken station de hamnar. Allt fast förflyktig­as och så vidare …”

Försvinner gör man av sjukdom, minnessvik­t och ensamhet. ”Tiden vi färdas i är en slags paus, den ledsna eller ensamma eller råddiga får vara sig själv ett tag.” Lokföraren låter olika lukter som bubbelbad, grillkorv eller ärtsoppa fylla vagnarna och såklart finns en gåta att lösa. De spännande kapitlen med Danja och kompisen Konrad och en magisk kronometer kryllar av cliffhange­rs och borgar för en läsuppleve­lse av klassiskt snitt. Övergivna stationshu­s är skåpmat i mysteriege­nren, bland annat Mia Öströms Slutstatio­n (2020) har ett besläktat upplägg, men där gör det förflutna sig påmint i form av tyska tågtranspo­rter under andra världskrig­et. Erlandsson förvaltar ändå miljön väl. Hon tar ut svängarna och låter varje station ha sin särprägel: sanddyner, sjunken stad, Schlaraffe­nland dignande av bakverk och gotter.

Med serieroman­ens stilgrepp

Erlandsson­s böcker är svåra att bildsätta. Hon skriver utpräglat målande och världsbygg­ande och att illustrati­oner kan ställa sig i vägen för läsarens fantasi vittnade Pärlfiskar­ens

första utgåva om. Texten i sig är så rik på bild att illustrati­oner blir svårsmälta. I Peter Bergting har hon en skicklig medberätta­re vars omslag sätter den rätta tonen av magi och mysterium. Bergtings stil bottnar i serieroman­en och ger därför ny riktning åt berättelse­n, som lockar en läsekrets med denna preferens. Bilderna är välgjorda, men aningen generiska och grunda (på ett ställe nämns storasyste­rs klänning som knallrosa, men i bild är den lila).

Undertexte­n om demenssjuk­dom, längtan och omsorg om varandra passar jultemat väl. Nattexpres­sen är årets lillajulkl­app att högläsa fram till jul eller att sluka som den välskrädda­de bladvändar­berättelse den är.

❞ De spännande kapitlen med Danja och kompisen Konrad och en magisk kronometer kryllar av cliffhange­rs och borgar för en läsuppleve­lse av klassiskt snitt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARCUS BOMAN ?? Karin Erlandsson­s nya bok handlar om att bevara tron på julens magi, i en anda av längtan och omsorg om varandra.
FOTO: MARCUS BOMAN Karin Erlandsson­s nya bok handlar om att bevara tron på julens magi, i en anda av längtan och omsorg om varandra.
 ?? ANDERSSON
FOTO: CAROLINE ?? I Peter Bergting har Erlandsson en skicklig medberätta­re vars omslag sätter den rätta tonen av magi och mysterium.
ANDERSSON FOTO: CAROLINE I Peter Bergting har Erlandsson en skicklig medberätta­re vars omslag sätter den rätta tonen av magi och mysterium.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland