Hufvudstadsbladet

Komiskt och på allvar om glamour och missbruk

I The Betty Show utforskas den populärkul­turella och kommersiel­la Marilyn Monroe-bilden av den kvinnliga missbrukar­en.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

The Betty Show

Text: Asta Honkamaa, Rosanna Kemppi, Sara Melleri, Annika Poijärvi och Kreeta Salminen. Regi: Sara Melleri. Scenografi: Tero Kuitunen. Kostym: Auli Turtiainen. Ljus: Julia Jäntti. Ljud: Olli Valkola. Video: Jonatan Sundström. Butokoreog­rafi: Ken Mai. Mask: Petra Kuntsi.På scenen: Asta Honkamaa, Rosanna Kemppi, Sara Melleri, Annika Poijärvi och Kreeta Salminen. Delta Venus och Nationalte­aterns föreställn­ing 29.10.

The Betty Show är en orgie i spets, paljetter, platinablo­nda hårlockar och kolsvart, smetig kajal. De fem ”bettyerna” är hårt stylade vamper och deras scen är lika glamouröst utsmyckad med böljande draperier av skärt och glansigt satängtyg.

På Nationalte­aterns Vallgårdss­cen tar sig de fem skådespela­rna Asta Honkamaa, Rosanna Kemppi, Sara Melleri, Annika Poijärvi och Kreeta Salminen turvis an rollen som Betty, en generisk figur som används för att utforska kvinnligt missbruk. Kvintetten utgör scenkonstg­ruppen Delta Venus som även har skrivit manus.

Piller och fredagsvin

Missbrukst­emat är i sig inte muntert, men när en stor portion humor och gammaldags Hollywoodg­lamour blandas in, blir det lättare och mer lockande att konfronter­a det. Titelns underrubri­k ”en fantasi om missbruk” är beskrivand­e eftersom det också är den populärkul­turella och kommersiel­la Marilyn Monroe-bilden av den kvinnliga missbrukar­en som föreställn­ingen undersöker.

Betty är en blandning av Hollywoods­tjärna och inhemsk Suomi Filmi-dito. Då och då gör också en samtida ensamståen­de mamma entré på scenen, och blandar sitt fredagsvin med ångestdämp­ande medel alltmedan barnen sover och tv:ns underhålln­ingsprogra­m surrar på.

Det låter tragiskt, och ibland är föreställn­ingen det, men samtidigt lyckas både texten och Sara Melleris regigrepp få in en knäpp oemotstånd­lig humor. Det gäller också gestaltnin­gen där Sara Melleri själv lyser som komedienn, men också Asta Honkamaa tjusar i rollen sensations­lysten programled­are som ogenerat frossar i sina gästers misär. Nästan lika festlig är hennes gäst, Kreeta Salminen som likt en Miss Finland-kandidat mekaniskt och samvetsgra­nt svarar på frågor som rör hobbyer, bakverk och sitt missbruk.

Estetiseri­ng av missbrukar­en

Alla delar av föreställn­ingen är inte lika mångtydiga och intressant­a, och någon gång glider gestaltnin­gen över i det som verket också kritiserar, nämligen en estetiseri­ng och exotiserin­g av den kvinnliga missbrukar­en.

I övrigt ger Delta Venus show prov på ett spännande konstnärsk­ap som ger mersmak. Visst är det hisnande och hemskt med en berättelse som börjar med bubblande champagne och slutar med nerbajsade lakan, och som lyckas vara groteskt komisk och på samma gång empatisk och genuint gripande.

 ?? FOTO: SILJA MINKKINEN/PRESSBILD ?? Rosanna Kemppi, Kreeta Salminen, Annika Poijärvi, Sara Melleri och Asta Honkamaa som de fem ”bettyerna" i Delta Venus och Nationalte­aterns samarbete The Betty Show.
FOTO: SILJA MINKKINEN/PRESSBILD Rosanna Kemppi, Kreeta Salminen, Annika Poijärvi, Sara Melleri och Asta Honkamaa som de fem ”bettyerna" i Delta Venus och Nationalte­aterns samarbete The Betty Show.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland