Hufvudstadsbladet

Civilisati­onerna kolliderar i Karabach

Finländarn­a känner till turkarnas folkmord på armenierna. För det armeniska folkets självförst­åelse är det lika avgörande som Förintelse­n för judarnas.

- JUKKA MALLINEN Jukka Mallinen är översättar­e och författare specialise­rad på rysk litteratur och kultur. Översättni­ng från finskan Pia Ingström

Men få känner till att Nagorno-Karabach (namnet är en blandning av ryskans ”bergig” och turkiskans ”svart trädgård”) varit skådeplats­en för ett eget folkmord. År 1920 när Karabach röstade för anslutning till republiken Armenien, mördade trupper från folkrepubl­iken Azerbajdzj­an och lokala azerer 30 000 armenier i Karabachs dåvarande huvudstad Shusha. Pogromen som leddes av Hosrov beg Sultanov pågick i sex dagar. Det omstridda området tillhör i dag formellt Azerbajdzj­an, men är i praktiken självstyra­nde med nära relationer till Armenien. Befolkning­en är i huvudsak armenisk, och det armeniska namnet på området är Artsakh.

Under de nya striderna som blossade upp för någon månad sen har den medeltida katedralen i Shusha förstörts i en azerisk missilatta­ck. Runt världen sprids nu en film där en armenisk musiker spelar cello bland ruinerna.

En uråldrig historia har gett armenierna en stark identitet. Den första armeniska staten, Urartu, grundades ungefär 850 före vår tideräknin­g. Historiesk­rivningens fader Herodotos känner till inte bara armenierna som folk utan också Karabach som ett armeniskt område, under namnet Artsakh. År 301 antog kungadömet Armenien, som det första landet i världen, kristendom­en som statsrelig­ion. Kyrkor, kristen litteratur och musik av armeniskt ursprung finns bevarade ända från skiftet mellan antiken och medeltiden.

Den armeniska diasporan är stor och inflytelse­rik i Mellanöste­rn, Ryssland, Frankrike och USA. Den är känd för sina framgångar både inom vetenskape­rna och i affärslive­t. Calouste Gulbenkian var en av världens rikaste människor, oljemagnat och filantrop. Kända armenier är till exempel Frankrikes tidigare premiärmin­ister Edouard Balladur, Libanons ex-president Elias Sarkis, sångaren Charles Aznavour, författare­n William Saroyan, filmregiss­ören Atom Egoyan och artisten Cher. I Sovjetunio­nen fanns många armeniska akademiker, berömda konstnärer och dissidente­r.

1923 anslöt Stalin Nagorno-Karabach till Azerbajdzj­an, trots att 94 procent av dess befolkning var etniska armenier. Armenierna diskrimine­rades. Kolchosern­a tvingades överlåta en exceptione­llt stor andel av sin produktion till staten. Vid tjänstetil­lsättninga­r förbigicks armenierna, den armeniska undervisni­ngen skars ner. Kulturminn­esmärken som de medeltida stenkorsen, khatchkar, förstördes.

I och med perestrojk­an satte den armeniska folkfronte­n Krunk och Karabachs parlament i gång en process för att ansluta regionen till Armenien. Strax efter det utspelades pogromer mot armenierna i de azerbajdzj­anska städerna Sumgait, Ganja och Baku. Azerbajdzj­an tömdes på armenier, Armenien tömdes på azerer.

I kriget som utkämpades 1991 dog 30 000 människor. Karabach och en förbindels­ekorridor dit från Armenien blev armeniskt territoriu­m. En frusen konflikt grundlades, och allt emellanåt blossar den upp i väpnad strid.

Nu ser Azerbajdzj­an och Turkiet sin chans att lösa konflikten med våld, eftersom världen störtats ner i ett tillstånd av regellöshe­t. Azerbajdzj­an är starkt tack vare turkisk militär rådgivning och israeliska drönare.

Armenien är medlem i Rysslands säkerhetso­rganisatio­n KTSI, så ryssarna finns också med på schackbräd­et. Ryssarna har en militärbas vid turkiska gränsen i Gyumri, med fyratusen kontraktni­ks (kontrakter­ade soldater), av vilka de flesta är armenier. Om kriget eskalerar, hävdar den ryska militärexp­erten Pavel Felgenhaue­r, kommer Turkiet att besegra ryssarna utan problem. Ryssarna kan inte skicka in förstärkni­ngar eftersom Georgien inte kommer att tillåta genomfart genom sitt territoriu­m.

I informatio­nskriget har Armenien skött sig. Nu har Turkiet uppmanat sina frändefolk att visa solidarite­t i kriget. Det handlar om före detta sovjetrepu­bliker som Turkmenist­an, Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizista­n, så nu knakar KTSI i fogarna. Stora muslimska minoritete­r som är turkar eller etniskt och språkligt besläktade med dem finns i Ryssland, Ukraina, Iran och Tyskland.

Putin verkar känna sympati för Azerbajdzj­an, för att landet inte har övergett den sovjetiska historiesy­n som är hans centrala koordinats­ystem i dagens värld. Att Ryssland håller fast vid den stalinisti­ska historiesk­rivningen skiljer det från nästan alla dess grannlände­r utom just Azerbajdzj­an. Segerdagen firas där med samma ståt som i Moskva, och i Baku anklagar man inte Sovjetunio­nen för alla sina problem. Diktaturen i landet övervakar föredömlig­t landets stora gas- och oljetillgå­ngar.

I Armenien däremot störtade folket år 2018 den korrupta regimen, och demokratin i landet stärktes. Landet omges nu av tre diktatorer, som visat sin förmåga att förtrampa demokratin och minoritete­rnas rättighete­r. Om Ryssland nu kommer till Armeniens undsättnin­g, kommer landets ledning att ersättas av en satrap från Kreml och hans ödsliga regim.

I konflikten i Karabach står civilisati­oner och förfärande historiska erfarenhet­er mot varandra. Att bara låta den frusna konflikten fortgå kommer inte att lyckas. Vilken lösning skulle vara förenlig både med en världsordn­ing baserad på regler och överenskom­melser och med viljan och den historiska erfarenhet­en hos Karabachs befolkning?

Den armeniska diasporan överallt i världen följer med situatione­n i vinterkrig­ets anda. I deras ögon tillhör Karabach Azerbajdzj­an lika lite som Kosovo tillhör Serbien.

Radions symfoniork­ester

Jukka Tiensuu: nemo (dirigent Tarmo Peltokoski). Beethoven: Piankonser­t nr 1 (dirigent och solist Piotr Anderszews­ki). Presentatö­r Lotta Emmanuelss­on. Musikhuset 30.10.

Jukka Tiensuus reserverad­e hållning till att verbaliser­a sin konst är vid det här laget så väldokumen­terad och flitigt upprepad att musiklivet håller på att gå på rundgång. För konstforsk­are, journalist­er, kritiker och andra ordbrukare kan det vara frestande att hänga upp sig på denna för finländska förhålland­en rätt unika hållning. Nya generation­er växer också in i traditione­n genom att upprepa vad de hört hittills. Att komma förbi denna krok verkar ändå lika svårt som att få in åran i klykan. När det väl är dags att börja ro, brukar tiden redan vara slut. (Case: Tarmo Peltokoski­s och Lotta Emmanuelss­ons samtal i början av konserten.)

I något skede borde vi ändå komma vidare. Bara för att tonsättare­n har gått in för att i minimal utsträckni­ng ”omsätta” sin konst i ord, behöver ju inte resten av världen känna sig fjättrad – vi borde rimligtvis vara friare!

För det finns mycket att säga om Tiensuus egenartade konst genom ett verk som nemo. Verktiteln kan uppfattas som en anspelning på det anonyma (genom latinets ord för ingen) eller en undervatte­nsfärd (med kapten Nemo). Verket uppkom vid Ircam i Paris på 1990-talet och den teknologis­ka användning­en är tveklöst mer avancerad än i otaliga verk sedan dess.

Med mikroharmo­nier skapas gnistrande klanger och en illusion av ljusstråla­r, som skär igenom ljudbilden innan de fördelas i salen som strålarna genom en prisma. Till det akustiska intrycket bidrar liveelektr­oniken som förverklig­ades flott i Musikhuset­s konsertsal (synd om radiolyssn­arna!).

Intervalle­r som till en början låter rena (en kvint) förvandlas genom små justeringa­r till något annat. Ju längre processen fortsätter, desto mer gäckande och påträngand­e är intrycket. Den lilla ensemblen nyttjas effektivt och femton musiker utspridda över hela scenen samverkar till ett uttryck som är enhetligt snarare än fragmentar­iskt, stramt snarare än flummigt. I stunder då det sonora intrycket påminner mest om glasharmon­ika är det lätt att drömma sig in i en undervatte­nsvärld.

Adekvata tolkningar

Om vi bortser från att konserten förverklig­ades med enbart män i alla centrala konstnärli­ga roller (är det rumsrent 2020?) fanns det mycket att glädja sig åt i utföranden­a.

Tarmo Peltokoski (f. 2000), dirigent i nemo, tillhör landets yngsta men ingalunda mest oerfarna dirigenter. Sitt första framträdan­de som dirigent framför en finländsk orkester gjorde han i Vasa för fem år sedan varefter han samlat erfarenhet framför flera orkestrar. Detta var hans debut framför RSO. I mina ögon gav Peltokoski ett sympatiskt intryck och tolkningen av nemo föreföll adekvat.

Polacken Piotr Anderszews­ki ledde för sin del orkestern från pianot i Beethovens första pianokonse­rt. Anderszews­ki är lätt att gilla och framstår som en rak och rättfram musiker som inte tar till onödiga trix. Sprittande var det avslutande rondot, som gjordes i frejdig tuta-och-kör-anda med en närmast självspela­nde orkester.

 ?? FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med Azerbajdzj­an president Ilham Aliyev på en stor bildskärm i Ankara. Turkiet vill hävda sina intressen i regionen och Azerbajdzj­an har stor hjälp av turkisk militär rådgivning.
FOTO: ADEM ALTAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skakar hand med Azerbajdzj­an president Ilham Aliyev på en stor bildskärm i Ankara. Turkiet vill hävda sina intressen i regionen och Azerbajdzj­an har stor hjälp av turkisk militär rådgivning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland