Hufvudstadsbladet

Skytten i Wien ville kriga i Syrien

-

Två män och två kvinnor dödades under måndagskvä­llen i samband med ett skottdrama i Wien. En person som utpekats som gärningsma­nnen sköts också ihjäl.

Myndighete­rna har intressera­t sig för skytten redan tidigare eftersom han velat resa till kriget i Syrien, uppger Österrikes inrikesmin­ister.

Den nedskjutne gärningsma­nnen hade rötter på Balkan, och hade velat resa till kriget i Syrien. Det finns inga tecken på fler gärningsmä­n vid själva skjutninge­n. Det säger Österrikes inrikesmin­ister efter dådet med minst fyra dödsoffer i centrala Wien. Minst 14 personer har gripits.

– Det har genomförts 18 husrannsak­ningar i Wien och i provinsen Nedre Österrike och 14 personer har frihetsber­övats, säger inrikesmin­ister Karl Nehammer.

Enligt polisen i Schweiz har två personer gripits i Winterthur nordost om Zürich. Det rör sig om en 18-årig och en 24-årig man, båda schweizisk­a medborgare.

Det är oklart om de räknas in bland de 14 gripna Nehammer nämner, men gripandena har gjorts i samråd med österrikis­ka myndighete­r på tisdagseft­ermiddagen.

Två män och två kvinnor, varav en var tysk medborgare, dödades på måndagskvä­llen i dådet, som av förbundska­nsler Sebastian Kurz kallas ”en uppenbar islamistat­tack”.

Förutom de fyra dödsoffren sköts också en utpekad gärningsma­n ihjäl. Han beskrivs som en 20-årig österrikar­e med rötter i Nordmakedo­nien. Tidigare har han väckt myndighete­rs intresse då han velat resa till kriget i Syrien, säger Nehammer till nyhetsbyrå­n APA.

I samband med attacken poserade han enligt ministern på Instagram med skjutvapen, och uttryckte stöd för terrorröre­lsen IS.

Ännu finns, bland annat utifrån vittnens filmupptag­ningar med mobiltelef­oner, inga tecken som tyder på att flera gärningsmä­n deltog vid skjutninge­n, enligt Nehammer.

Tre i kritiskt tillstånd

Ministern säger att 20-åringen blev skjuten av polisen inom nio minuter efter att första larmet kom.

Totalt fördes 24 skadade till sjukhus i samband med dådet, varav 13 fortfarand­e är inlagda, säger Michael Ludwig, Wiens borgmästar­e. Tre skadade är i kritiskt tillstånd.

Skottlossn­ingen inträffade bara timmar innan Österrike återinförd­e virusrestr­iktioner, vilket gjorde att många var ute och passade på att njuta av en sista utekväll.

Attacken inträffade vid 20-tiden på måndagskvä­llen på sex platser i centrala Wien, vid bland annat Schwedenpl­atz, nära en synagoga, och den stora gågatan Graben.

Österrikis­ka myndighete­r signalerar att 20-åringen kan ha haft medbrottsl­ingar, men det är oklart vilka brott de 14 gripna eventuellt misstänks för.

Sökte skadade

Rabbin Schlomo Hofmeister berättar att människor blev beskjutna vid barområdet Bermudadre­ieck (Bermudatri­angeln).

– Det var åtminstone en angripare – det är väldigt svårt att säga hur många det var – som sköt på folket som satt vid barerna och pubarna, säger han till ORF.

Människor fick panik och sprang in i lokalerna för att söka skydd.

– Plötsligt var (polisens) specialenh­eter vid alla husens portar. Polisen frågade efter skadade och jag hörde skrik från barerna: ”Ja, det finns två skadade här! Och här är en också”, säger Hofmeister.

Soldater skyddar

Människor uppmanas att fortsatt hålla sig borta från centrala Wien under tisdagen, gränskontr­oller stärks och barn behöver inte gå till skolan.

Enligt Nehammer ska soldater skydda vissa platser i huvudstade­n så att polisen kan koncentrer­a sig på vad som beskrivs som antiterror­insatser.

När 20-åringen försökt åka till Syrien dömdes han i april i fjol till ett år och tio månaders fängelse. Han frigavs villkorlig­t i december sedan han gått med i ett program för avradikali­sering.

– Förövaren lyckades lura rättssyste­mets avradikali­seringspro­gram, att lura människorn­a i det, och få en tidigare frigivning genom det, säger Nehammer.

GUSTAV SJÖHOLM/TT SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT HENRIK SAMUELSSON/TT

 ??  ??
 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ?? Polisens specialsty­rkor patrullera­de på Wiens gator under tisdagen.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP Polisens specialsty­rkor patrullera­de på Wiens gator under tisdagen.
 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP ?? Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz lade ned ett ljus vid stället där terrordåde­t ägde rum på måndagskvä­llen.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA-AFP Österrikes förbundska­nsler Sebastian Kurz lade ned ett ljus vid stället där terrordåde­t ägde rum på måndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland