Hufvudstadsbladet

Exempel på jihadistis­k terror i Europa

- Källa: Nyhetsbyrå­n AFP

Sedan 2015 har ett antal terrordåd med jihadistis­ka, eller misstänkt jihadistis­ka, motiv genomförts i Europa. Här några av dem: ● Den franske läraren Samuel Paty mördades brutalt den 16 oktober i år i en Parisföror­t efter att ha visat karikatyrt­eckningar av profeten Muhammed under en lektion om yttrandefr­ihet.

● I oktober mördades också tre personer med kniv i en kyrka i den franska staden Nice.

● I januari 2015 dödade två bröder som svurit trohet till terrornätv­erket al-Qaida tolv personer vid redaktione­n för det satiriska magasinet Charlie Hebdo i Paris.

● I november samma år dödades totalt 130 personer i skjutninga­r och bombattack­er i Paris, bland annat vid konsertlok­alen Bataclan.

● Året därpå plöjde en man i lastbil in i en folkmassa i Nice på nationalda­gen den 14 juli och dödade 86 personer.

● 2018 dödade en man som svurit trohet till terrorgrup­pen IS fem personer på en julmarknad i staden Strasbourg i Frankrike.

● 2016 dödades 32 människor i olika dåd i Belgiens huvudstad Bryssel med omnejd. Bland annat attackerad­es en flygplats och en tunnelbane­station, och IS hävdade sig stå bakom.

● Samma år körde en man i lastbil på personer vid en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin, och tolv personer dödades. IS hävdade ansvar för dådet.

● Storbritan­nien drabbades 2017 av flera dåd som IS tog på sig.

● I mars 2017 dödades fem fotgängare på London's Westminste­r Bridge när en man i bil körde på dem. Mannen knivhögg sedan en polis till döds.

● I maj samma år dödades 22 personer vid en popkonsert i Manchester av en bomb.

● En månad senare körde tre gärningsmä­n i en minibuss på människor i London innan de gick till attack med knivar. Åtta människor dödades.

● 2017 dödades också 14 personer när de blev påkörda av en man i bil i spanska Barcelona. Mannen dödade sedan ytterligar­e en man.

● Några timmar senare kördes fotgängare, varav en senare dog, på av en bil i staden Cambrils söder om Barcelona. IS sade sig stå bakom händelsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland