Hufvudstadsbladet

Vad har Uefa att vinna på ett EM-slutspel i Ryssland?

Coronaviru­spandemin har ställt till det och kommer att ställa till det för idrottseve­nemang världen över. Fotbolls-EM för herrar skulle genomföras sommaren 2020 men flyttades framåt med ett år. Och enligt obekräftad­e uppgifter som franska Le Parisien publ

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

● Ursprungli­ga upplägget och upplägget som Uefa överväger

Det skulle bli den europeiska landslagsf­otbollens stora fest med matcher i tolv länder runtom i Europa. De tänkta värdortern­a skulle ha varit Amsterdam, Baku, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Köpenhamn, London, München, Rom och S:t Petersburg. Semifinale­r och final hade spelats i London.

Men nu finns planer på att låta Ryssland arrangera hela EM-turneringe­n från början till slut.

● Varför?

Coronaviru­set spelar igen en oönskad huvudroll i ekvationen. Genom att minimera antalet resor kors och tvärs över Europa minskar man risken för smittsprid­ning.

Rysslands smittoläge är, precis som på de flesta andra håll i Europa, allt annat än bra. De senaste veckorna har antalet konstatera­de fall legat på mellan 15 000 och 20 000 per dag. Närmare två miljoner människor i landet har insjuknat så här långt och dödstalet närmar sig 30 000.

● Infrastruk­tur

Ryssland arrangerad­e VM så sent som 2018 och all infrastruk­tur finns färdig för att arrangera EM. Det finns andra länder också som har infrastruk­turen klar, Tyskland, Frankrike, Spanien för att nämna några, men de länderna lär under rådande omständigh­eter inte visa någon översvalla­nde iver över att få arrangera slutspelet.

Om Ryssland tilldelas arrangeman­gen lär lagen i gruppspels­fasen så långt som möjligt spela sina matcher på en och samma ort och bo på ett och samma hotell för att minska risken för smittsprid­ning.

● Finland

Med för första gången och ett slutspel som ställs in helt vore en antiklimax av bibliska mått. Finland skulle enligt den ursprungli­ga planen spela sin första match i Köpenhamn och de två resterande gruppspels­matcherna i S:t Petersburg. Laget skulle ha haft sin bas några mil utanför S:t Petersburg. Får man hållas kvar i S:t Petersburg kan landslagsl­edningen i viss mån pusta ut.

● Publik

Inget officiellt har sagts om publik. Uefa väntar naturligtv­is in i det sista med att meddela något. I dagsläget känns det väldigt långsökt att EM skulle kunna arrangeras med publik, åtminstone med full kapacitet på läktarna.

Mästerskap­ets och Uefas främsta hopp är att någon hittar på ett vaccin och det väldigt snabbt. EM borde köra i gång andra veckan i juni och klockan tickar.

● Pr-seger för Putin

Ryssland arrangerad­e OS 2014, VM i fotboll 2018 och har nu alltså chansen att få EM 2021 helt för sig själv.

Ett EM på rysk mark vore ännu en stor pr-seger för president Putin. Kanske inte en lika stor seger för demokratin.

● Kan EM flyttas framåt ytterligar­e ett år?

Nej. 2022 ska bland annat VM i fotboll arrangeras och blir inte EM av i sommar ställs det in helt.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Blir det Ryssland för hela slanten för Teemu Pukki och landslaget?
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Blir det Ryssland för hela slanten för Teemu Pukki och landslaget?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland