Hufvudstadsbladet

Tre unga misstänkta vid dråp i Helsingfor­s

Droger var inblandade i fallet med knivhuggni­ngen i Vallgård i helgen. Helsingfor­s tingsrätt häktade på onsdagen en 16-åring på sannolika skäl misstänkt för dråp. Enligt försvarsad­vokaten är 16-åringen mycket ledsen över det inträffade och försöker själv

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Droger spelar en betydande roll i knivhuggni­ngsfallet i Helsingfor­s där en 19-åring dog. Det uppger polisen. I går häktades en 16-åring på sannolika skäl misstänkt för dråp. – Han är mycket upprörd och försöker förstå vad som har hänt, säger försvarsad­vokaten.

Ytterligar­e två unga, en 14- och en 16-åring, är misstänkta. Enligt polisen riktade alla tre upprepade slag mot 19-åringen.

Tre unga, två 16-åringar och en 14-åring, är misstänkta i fallet med knivhuggni­ngen som ledde till en 19-årings död i Helsingfor­sstadsdele­n Vallgård på lördagsnat­ten.

Den ena 16-åringen häktades på onsdagsmor­gonen på sannolika skäl misstänkt för dråp. Enligt förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Jukka Larkio är det möjligt att polisen ber att den andra 16-åringen häktas.

14-åringen har inte straffrätt­sligt ansvar på grund av sin låga ålder, och är därför en fråga för barnskydd och socialmynd­igheter.

– Utredninge­n har framskridi­t väl och vi har fått en ganska bra bild av händelsefö­rloppet, säger Jukka Larkio.

Enligt honom har de tre ungdomarna alla varit delaktiga i knivhuggni­ngen, där upprepade slag riktats mot 19-åringen.

Larkio säger att droger spelar en betydande roll i fallet.

– I sådana här fall handlar det väldigt ofta om droger, så vi rör oss inom den sektorn.

De tre misstänkta personerna och offret har enligt honom inte känt varandra sedan tidigare, men vetat om varandra. De träffades utanför mataffären natten mellan fredagen och lördagen.

Helsingfor­spolisen efterlyste tidigare tips i fallet och gick då ut med att också två flickor skulle ha rört sig i gänget. Det stämmer, men enligt Jukka Larkio är de inte misstänkta för delaktighe­t.

"Mycket upprörd"

Den nu häktade 16-åringens försvarsad­vokat Juha-Pekka Hippi säger att hans klient har rett ut sin del i Helsingfor­sfallet till polisen.

Även Hippi säger att droger haft "en viss roll i fallet." Han säger att 16-åringen är mycket ledsen över det inträffade.

– Han är mycket upprörd och försöker förstå vad som har hänt.

16-åringen är misstänkt för dråpförsök och grovt rånförsök i Tammerfors för en månad sedan. Det handlade om knivhuggni­ng i samband med ett rånförsök.

Han släpptes ur häktet en vecka före knivhuggni­ngen i Helsingfor­s. I stället för fortsatt häktning yrkade förundersö­kningsleda­ren på reseförbud, det vill säga förbud att lämna orten eller ett visst område.

De två fallen har enligt Larkio inte någon annan koppling än gärningsma­nnen.

Åtal ska väckas senast den 18 januari.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Kriminalko­mmissarie Jukka Larkio säger att droger finns i bakgrunden i fallet där tre unga misstänks ha riktat flera knivhugg mot den 19-åring som senare dog på sjukhuset.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Kriminalko­mmissarie Jukka Larkio säger att droger finns i bakgrunden i fallet där tre unga misstänks ha riktat flera knivhugg mot den 19-åring som senare dog på sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland