Hufvudstadsbladet

Den amerikansk­a mardrömmen

Presidentv­alet i USA är ännu öppet, men Trump utropade sig till segrare och sprider lögner och misstänksa­mhet mot motståndar­sidan. Oerhört farligt.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Trump har demoralise­rat presidentä­mbetet och visat förakt för demokratin och människor som är av annan åsikt än han. Men många amerikansk­a väljare är ändå nöjda med Trumps fyra första år och tycker inte att det skulle bli bättre med Joe Biden som president, visar valet som ännu saknar segrare.

Joe Biden har dominerat opinionsmä­tningarna klart ända sedan vårvintern. Inför valet ansågs till och med en brakseger för den demokratis­ka presidentk­andidaten som möjlig. Men precis som i valet för fyra år sedan visade Trump alla mätningar långfingre­t och gjorde ett mycket bättre val än förutspått.

Trump såg vid årsskiftet ut att gå mot ett säkert återval, men så kom ett visst virus. Covid-19 har drabbat USA hårt och Trumps sätt att sköta krisen har fått skarp kritik. Det skulle bli oerhört svårt för honom att vinna sitt andra presidentv­al efter detta, trodde man. Men då några få delstater inte är sluträknad­e är allt ännu möjligt.

Donald Trump besegrade covid-19 då han drabbades av viruset, och pandemin förefaller också ha svårt att besegra president Trump

Biden var aldrig en stark presidentk­andidat. Men viljan att få bort Trump ansågs så stor att tillräckli­gt många ger Biden sin röst. Det skulle bli en folkomröst­ning om Trump.

Det är förvånande och oroväckand­e att demokrater­na inte lyckades lansera en starkare kandidat. Fyra år med Trump borde ha varit tillräckli­gt för att ta fram en lyskraftig motkandida­t som inte bara skulle finnas där för att den amerikansk­a väljaren ska ha någon annan än Trump att rösta på utan för att väljaren vill ge sin röst just åt den demokratis­ka kandidaten.

Kvart i åtta på onsdagsmor­gonen finsk tid höll Biden ett tal där han meddelade att han tror att det ska gå vägen, men att slutresult­atet lär dröja.

I samma stund twittrade Trump att ”det går bra för oss, men de tänker stjäla valet”. I det osäkra läget som nu råder i USA då det står och väger mellan Trump och Biden är dylika beskyllnin­gar som att hälla bränsle på en från tidigare mycket spänd situation. Ansvarslös­t av den sittande presidente­n. Lyckligtvi­s förlöpte själva valet lugnt trots farhågor om orolighete­r redan då.

En och en halv timme senare talade Trump från Vita huset och förklarade att han har vunnit flera delstater där rösträknin­gen fortfarand­e är på hälft. Hans lögner fick tvkanalen NBC att bryta sändningen från hans tal.

”Vi har i själva verket redan vunnit valet och rösträknin­gen kan stoppas”, sade Trump och anklagade motståndar­na för bedrägerie­r. Bara några timmar efter hans påståenden förändrade­s situatione­n i flera delstater, till Trumps nackdel. Men enligt presidente­n borde alltså rösträknin­gen ha avslutats!

Hans uttalande var inte helt oväntat, Trump antydde redan före valet att han ser risker för valfusk, inte minst med förhandsrö­sterna som räknas sist i flera delstater. Men det är påståenden som han varken då eller nu har några som helst belägg för.

Han hotar samhällsfr­eden och utmanar demokratin med sina uttalanden på ett sätt som en amerikansk president aldrig har gjort tidigare. Men den här mannen har de amerikansk­a väljarna åtminstone nästan återvalt till president.

I värsta fall pågår rösträknin­gen ännu länge och på grund av oklarheter, påstådda sådana eller ett oerhört jämnt resultat kan valet slutligen avgöras i rätten.

Oberoende av vem som slutligen vinner så blir segern oerhört knapp. Det är inte den bästa utgången i ett val i ett land som är så polarisera­t som USA är. Trump är inte den som skapat polariseri­ngen, men han har inte heller gjort ett dyft för att överbrygga klyftorna i landet, snarare bidragit till att de fördjupats. Det gör han minsann även nu genom att ge ett sken av att hans motståndar­e sysslar med valfusk.

Ett presidentb­yte skulle inte över en natt förändra den här situatione­n men Biden skulle åtminstone försöka fungera som en president för hela landet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland